Περί HPV μόλυνσης, Κονδυλωμάτων και κυτταρικών Αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας

hpv

Ο HPV ιός (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων) αποτελεί την συχνότερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση στις μέρες μας. Η αιτιολογική σχέση μεταξύ της μόλυνσης απ΄ αυτόν τον ιό και της εμφάνισης κλινικών εκδηλώσεων στα γεννητικά, ως επί το πλείστον, όργανα της γυναίκας, υπό τη μορφή κονδυλωμάτων (αιδοίο / κόλπος) και κυτταρικών αλλοιώσεων (δυσπλασίες ή/και καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας) έχει πλήρως αποδεδειχθεί. Ωστόσο, η λοίμωξη από τον συγκεκριμένο ιό μπορεί να είναι ασυμπτωματική (λανθάνουσα) για πολλά χρόνια ιδιαίτερα σε υγιή άτομα (με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα).

Δες ακόμα: Γιατί οι γυναίκες προτιμούν αποτρίχωση με laser alexandrite;

Αναφορικά με τα Κονδυλώματα

Σε αρχικό στάδιο δεν είναι εμφανή “δια γυμνού οφθαλμού” και δεν προκαλούν συμπτώματα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο εμφανίζονται ως μικροί όγκοι (στο αιδοίο ή/και περί τον πρωκτό) που ομοιάζουν με σπίλους (ελιές) ή σπυράκια, συχνά προκαλούν κνησμό και σπανιότατα αιμορραγούν κατά την επαφή / ψηλάφηση.

Η διάγνωση γίνεται με την κλινική εξέταση (εφόσον βρίσκονται σε εμφανή σημεία και είναι ευδιάκριτα δια γυμνού οφθαλμού) ή (εάν οι βλάβες βρίσκονται εντός του κόλπου) έμμεσα (με τεστ Παπανικολάου / κολποσκόπηση / βιοψία και μικροσκοπική εξέταση του δείγματος). Ο σεξουαλικός σύντροφος θα πρέπει να ελέγχεται επίσης.

Αν και τα κονδυλώματα είναι αρκετά συνηθισμένα και κατά κανόνα ακίνδυνα (οι περισσότεροι γονότυποι του HPV ιού που είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση κονδυλωμάτων δεν προκαλούν κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας) ωστόσο πρέπει να θεραπεύονται γιατί είναι εξόχως μολυσματικά (¨μεταδίδονται¨ πολύ εύκολα). Η θεραπεία είναι αναίμακτη, ανώδυνη και γρήγορη χωρίς να αφήνει ουλές. Ανάλογα με τη εντόπιση, το μέγεθος και τον αριθμό τους διάφοροι  τρόποι αντιμετώπισης είναι δυνατών να επιλέγουν όπως φαρμακευτική θεραπεία (με τοπικά επαλειφόμενες ουσίες) ή/και επεμβατικές θεραπείες (κρυοπληξία, εξάχνωση με laser, χειρουργική αφαίρεση).

Σχετικά με τις κυτταρικές Αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας

Οι κυτταρικές αλλοιώσεις (δυσπλασίες / προκαρκινικές αλλοιώσεις) επί του τραχήλου της μήτρας είναι αρκετά συνηθισμένες και αδικαιολόγητα  προκαλούν φόβο στις γυναίκες. Αυτές οι (εντελώς επιφανειακές) κυτταρικές ατυπίες δεν είναι καρκίνος συχνότατα  δε είναι αυτοθεραπεύσιμες (υποχωρούν από μόνες τους). Μακροπρόθεσμα πάντως και σε μικρό ποσοστό  μπορεί να εξελιχτούν σε καρκίνο εάν δεν διαγνωστούν και ενδεχομένως δεν θεραπευτούν εγκαίρως (σε αρχικά στάδια).

Επειδή δεν είναι ορατές από την ίδια τη γυναίκα, λόγω της θέσεώς τους στην επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και εφόσον για μακρό χρονικό διάστημα δεν προκαλούν συμπτώματα γίνεται αντιληπτή η σημασία του τακτικού  προληπτικού γυναικολογικού έλεγχου που στόχο έχει  την έγκαιρη ανεύρεσή τους.

Η διάγνωση σπάνια γίνεται άμεσα (με την κλινική εξέταση δια γυμνού οφθαλμού) μόνο εφόσον οι αλλοιώσεις είναι ευδιάκριτες. Συνηθέστατα αποκαλύπτονται έμμεσα με την κυτταρολογική εξέταση (τεστ Παπανικολάου) και η δε διερεύνησή τους γίνεται με  κολποσκόπηση-βιοψία και μικροσκοπική εξέταση του δείγματος.

Η θεραπεία είναι χειρουργική και συνίσταται στη αφαίρεση της προσβεβλημένης περιοχής της επιφάνειας του τραχήλου με επεμβατικές μεθόδους (κρυοπληξία, εξάχνωση με laser, χειρουργική αφαίρεση).  Η ασθενής επιστρέφει σπίτι την ίδια ημέρα και συνήθως δεν χρειάζεται να λάβει  αναρρωτική άδεια. Ενδεχομένως να αιμορραγεί λίγο κατά τη διάρκεια των 1-2 επόμενων εβδομάδων. Η χειρουργική επέμβαση στον τράχηλο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας ή την σεξουαλική της ζωή αφού ο τράχηλος επουλώνεται πλήρως εντός 2-3 εβδομάδων.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.