Ποιες συνήθειες βλάπτουν τα δόντια μας

Ποιες συνήθειες βλάπτουν τα δόντια μας

Ποιες συνήθειες βλάπτουν τα δόντια μαςΗ πιστή εφαρμογή των κανόνων στοματικής υγιεινής σε συνδυασμό με τον τακτικό έλεγχο από τον οδοντίατρο μας, αποτελούν ασφαλιστικές δικλείδες για ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο.

Συγχρόνως όμως με αυτά έγνοια μας θα πρέπει να αποτελεί και η αποφυγή ορισμένων κακών συνηθειών, που πολλές από αυτές φαίνονται «αθώες» γίνονται ασυναίσθητα όμως αποδεικνύονται αρκετά επιζήμιες για τα δόντια μας.

Πιο συγκεκριμένα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι:

  • Τα δόντια μας δεν είναι εργαλεία: πολλοί χρησιμοποιούν τα δόντια τους για να κόψουν κλωστές, για να ξεκολλήσουν μια πλαστική ταινία ή να κόψουν την ετικέτα ενός ρούχου, για το σπάσιμο του κελύφους ξηρών καρπών κ.α. Φυσικά αυτό είναι λάθος και μπορεί να δημιουργήσει μακροχρόνια ρωγμές και μικροσπασίματα στα δόντια. Καλύτερα λοιπόν να χρησιμοποιούμε τα κατάλληλα εργαλεία, για αυτού του είδους τις μικροδουλειές και όχι φυσικά τα δόντια μας.
  • Το μάσημα του πάγου δεν είναι και τόσο αθώο: πολλοί συνηθίζουν να δαγκώνουν τα παγάκια που μένουν όταν τελειώνουμε ένα παγωμένο ποτό ή ένα αναψυκτικό. Η σκληρότητα και η χαμηλή θερμοκρασία τους όμως, μπορεί να βλάψουν τα δόντια μας, προκαλώντας ζημιά στο σμάλτο ή και να δημιουργήσουν ρωγμές, κάτι που φυσικά και δεν επιθυμούμε.
  • Η ονυχοφαγία και το μάσημα σκληρών αντικειμένων από συνήθεια πρέπει να διακοπούν: το φάγωμα των νυχιών, εκτός από προβλήματα στα νύχια, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα και στα δόντια δημιουργώντας μικρορωγμές. Παράλληλα, μικρόβια και βακτήρια που βρίσκονται κάτω από τα νύχια, μπορεί να προκαλέσουν διάφορες μολύνσεις στο στόμα. Για αυτό πρέπει να αποφεύγεται όπως επίσης και το ασυναίσθητο από συνήθεια μάσημα σκληρών αντικείμενων όπως μολύβια και στυλό.
  • Η κατανάλωση των όξινων πρέπει να γίνεται με προσοχή: το κιτρικό οξύ που βρίσκεται στα εσπεριδοειδή (πχ: λεμόνια, πορτοκάλια), έχει την ιδιότητα να «κλέβει» σημαντικά μεταλλικά στοιχεία από το σμάλτο των δοντιών και έτσι μπορεί να διαβρώσει την επιφάνειά τους. Αυτή στη συνέχεια προκαλεί ευαισθησία σε κρύα και ζεστά, ενώ αυξάνονται έτσι και οι πιθανότητες να σπάσει ένα δόντι. Αυτό δε σημαίνει βέβαια ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις παραπάνω τροφές, αλλά ότι θα πρέπει να μην κρατάμε τους χυμούς τους για πολλή ώρα στο στόμα. Επίσης για τους ίδιους λόγους, καλό είναι να αποφεύγεται η κακή συνήθεια να μασάμε τις φέτες λεμονιού που συνοδεύουν το ποτό ή το αναψυκτικό.
  • Δεν βουρτσίζουμε τα δόντια μας με ένταση κ δύναμη: Υπάρχει η εσφαλμένη αντίληψη από πολλούς, ότι το σκληρό, με δύναμη βούρτσισμα, κάνει τα δόντια πιο λαμπερά και καθαρά. Όταν όμως βουρτσίζουμε με ένταση κ με μια σκληρή οδοντόβουρτσα τα δόντια μας, αυτό που ουσιαστικά κάνουμε είναι αφενός να τραυματίζουμε τα ούλα μας και αφετέρου να φθείρουμε το σμάλτο, προκαλώντας τους ευαισθησία. Προτιμήστε λοιπόν μια μαλακή οδοντόβουρτσα και απαλές κινήσεις, για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.
  • Το ασυναίσθητο σφίξιμο των δοντιών μέσα στη μέρα ή κατά τη διάρκεια του ύπνου, είναι κάτι που επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί: το χρόνιο πρόβλημα του τριξίματος των δοντιών, μπορεί να οδηγήσει σε μια σειρά προβλημάτων, όπως ράγισμά η και σπάσιμο δοντιών, σε επίμονους πονοκέφαλους κ.ά. Συνήθως το τρίξιμο των δοντιών εκδηλώνεται λόγω αυξημένου επιπέδου στρες. Τότε επιβάλλεται μια επίσκεψη στον οδοντίατρο σας για να δει το πρόβλημα και να δώσει λύση σε αυτό, με κατάλληλη αγωγή και τη χρήση ενός εξατομικευμένου νάρθηκα.
  • Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών φθείρει τα δόντια μας: Τα ζαχαρούχα αναψυκτικά με ανθρακικό, ακόμα κ τα light, είναι κατά πολύ υπεύθυνα για φθορές των δοντιών μας. Δεν είναι μόνο η ζάχαρη που περιέχουν αυτά κ η οποία ευθύνεται για το τερηδονισμό των δοντιών, αλλά και τα οξέα που έχουν και τα οποία κάνουν τα δόντια μας πιο αδύναμα και επιρρεπή στις φθορές.

Η χειρότερη όμως συνήθεια είναι η αμέλεια, που έχει σαν αποτέλεσμα την μη έγκαιρη διάγνωση, πρόληψη και αποκατάσταση του οδοντιατρικού προβλήματος στην αρχική του φάση, και αυτή είναι η πρώτη που πρέπει να αντιμετωπιστεί!

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.