Πώς να αντιμετωπίσετε τη φαρμακευτική ρινίτιδα!

φαρμακευτική ρινίτιδα:πως αντιμετωπίζεται

Έχετε σίγουρα νιώσει πολλές φορές ότι η μύτη σας είναι μπουκωμένη και υποφέρετε από καταρροή. Και τα δύο είναι πολύ ενοχλητικά, ειδικά όταν σας εμποδίζουν στην καθημερινότητά σας. Το μπούκωμα της μύτης μπορεί να οφείλεται σε κάποια αλλεργία, στο κοινό κρυολόγημα ή σε ρινοκολπίτιδα.

Δες ακόμα: Προβλήματα λόγω του κλιματιστικού

Από όπου κι αν προέρχεται όμως δυσκολεύει τη ζωή του πάσχοντα καθώς νιώθει έντονη δυσφορία. Πολλές φορές οι ασθενείς χρησιμοποιούν συνεχώς ρινικό σπρέυ για να μπορέσουν να αναπνεύσουν, με αποτέλεσμα να προκαλούν ένα είδος εθισμού στη μύτη τους που ονομάζεται φαρμακευτική ρινίτιδα

Τα ρινικά σπρέυ προτιμώνται συχνά επειδή προσφέρουν άμεση ανακούφιση από τα συμπτώματα του μπουκώματος, ωστόσο, η αλήθεια δεν είναι μόνο αυτή. Συχνά είμαστε ενημερωμένοι μόνο πάνω στα βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα της χρήσης αυτών των σκευασμάτων και όχι στις παρενέργειες που ακολουθούν.

Οι περισσότεροι ασθενείς ανακουφίζονται τόσο όταν τα χρησιμοποιούν που καταλήγουν στην κατάχρηση και ως εκ τούτου, στην επιβάρυνση της υγείας τους.

Τι είναι όμως αυτό που συμβαίνει και δεν μπορούμε να σταματήσουμε να λαμβάνουμε το αποσυμφορητικό;

Όταν το κρυολόγημα θεραπευτεί, η μύτη μας έχει ήδη εθιστεί στα ρινικά σπρέυ. Έτσι, αν ο ασθενής δεν το χρησιμοποιεί συνεχώς η μύτη μπουκώνει χωρίς λόγο, διότι έχει συνηθίσει να λειτουργεί μόνο με αυτό. Έτσι, ο πάσχων αναγκάζεται να το χρησιμοποιεί συνέχεια, με αποτέλεσμα σύντομα να πάθει φαρμακευτική ρινίτιδα, ένα είδος «εξάρτησης» από το ρινικό φάρμακο. Και επιπλέον, παρατηρείται μόνιμη υπερτροφία των κογχών, η οποία απαιτεί χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί.

Η φαρμακευτική ρινίτιδα εκδηλώνεται μετά από τις πρώτες πέντε ημέρες χρήσης του αποσυμφορητικού. Ήδη μετά τις επτά ημέρες η ζημιά έχει γίνει… και ο φαύλος κύκλος της εξάρτησης ξεκινά! Δεν έχει σημασία πόσες φορές την ημέρα χρησιμοποιεί κανείς το σπρέυ. Αν το χρησιμοποιήσει για περισσότερο από μία βδομάδα, η εξάρτηση είναι γεγονός και πλέον, είναι δύσκολο να το διακόψει.

Αυτό που θα πρέπει να κάνετε για να αποφύγετε τη φαρμακευτική ρινίτιδα είναι να ακολουθήσετε κατά γράμμα τις οδηγίες του ΩΡΛ που σας παρακολουθεί και μόνο! Μην χρησιμοποιείτε αποσυμφορητικά χωρίς συνταγή γιατρού (ΩΡΛ) και μην συνεχίζετε να λαμβάνετε για περισσότερες από 7 ημέρες ακόμη κι αν δεν έχετε ιαθεί πλήρως. Επισκεφθείτε εκ νέου τον γιατρό σας και ακούστε τις συμβουλές του.

Συχνά χρειάζεται η χορήγηση εναλλακτικής θεραπευτικής αγωγής μετά το πέρας του επταημέρου, ώστε να διακοπεί ομαλά η εξάρτηση από το ρινικό σπρέυ. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να απαιτηθεί πιο δραστική παρέμβαση για να διορθωθεί η υπερτροφία στις κόγχες.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.