Μύθοι και αλήθειες για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο

mythoi - alithies - prostasia - dermatos

Το δέρμα σου χρειάζεται φροντίδα και περιποίηση, καθώς ταλαιπωρείται ακόμη περισσότερο κατά τους θερινούς μήνες από τον ήλιο. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο να το φροντίζουμε τόσο πριν πάμε στη θάλασσα και εκτεθούμε για ώρες στον ήλιο όσο και μετά από αυτήν.

Δες ακόμα: Φροντίδα του δέρματος πριν & μετά την θάλασσα

Μύθος #1

Τα μελαμψά δέρματα δεν χρειάζεται να εφαρμόζουν αντηλιακό.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως το μελαμψό δέρμα παθαίνει πιο δύσκολα εγκαύματα. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι δεν κινδυνεύει από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Η ηλιακή ακτινοβολία είναι επικίνδυνη για όλα τα δέρματα και μπορεί εξίσου να τα βλάψει! ∆εν κάνει διακρίσεις.

Μύθος #2

Το σολάριουμ είναι ασφαλής μέθοδος μαυρίσματος.

Η αλήθεια

Το σολάριουμ χρησιμοποιεί την UVA ακτινοβολία για να διεισδύσει στο δέρμα και να προκαλέσει με τεχνητό τρόπο το μαύρισμα. Το δέρμα κατά τη διαδικασία αυτή εκτίθεται στην υπεριώδη ακτινοβολία σε μεγάλο βαθμό, άρα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο η ακτινοβολία αυτή να βλάψει την υγεία σου.

Μύθος #3

Αν καείς από τον ήλιο στην παιδική ηλικία δεν έχει επιπτώσεις στο μέλλον.

Η αλήθεια

Η αλήθεια είναι πως το ηλιακό έγκαυμα κατά την παιδική ηλικία αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μελανώματος στην ενήλικη ζωή. Η βλάβη που μπορεί να προκαλέσει ο ήλιος στο δέρμα μας λειτουργεί σωρευτικά.

Μύθος #4

Ο δυσχρωμίες στο δέρμα δεν είναι επικίνδυνες.

Η αλήθεια

Μία δυσχρωμία στο δέρμα μπορεί να είναι ένδειξη βλάβης του δέρματος, γι’ αυτό θα πρέπει να την εξετάζει άμεσα ένας δερματολόγος. Πολλές φορές είναι σημάδι φωτογήρανσης. Η φωτογήρανση είναι απόρροια μακρόχρονης έκθεσης στον ήλιο και μπορεί να κάνει το δέρμα σου να γεράσει μέχρι και στο μισό χρόνο από ό,τι φυσιολογικά θα γινόταν. Η φωτογήρανση προκαλεί βαθιές ρυτίδες, δυσχρωμίες, κηλίδες και χαλάρωση.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.