Μελάνωμα

Μελάνωμα:δείτε πως αντιμετωπίζεται

Τι είναι το μελάνωμα

Το μελάνωμα είναι ένας κακοήθης όγκος που προέρχεται από κακοήθεια των μελανοκυττάρων και εμφανίζεται στο  δέρμα ή σε άλλα εσωτερικά όργανα. Το μελανοκύτταρα είναι τα κύτταρα που βρίσκονται στην χαμηλότερη στοιβάδα του δέρματος και με τη μελανίνη προσδίδουν στο δέρμα το φυσικό του χρώμα.

Δες ακόμα: Mυστικά για καλύτερη προστασία από τον ήλιο

Το μελάνωμα εμφανίζεται συχνότερα στο δέρμα πάνω σε καφέ ή μαύρους σπίλους. Αποτελεί από έναν τους πιο κακοήθεις όγκους του δέρματος αλλά και κακοήθεις καρκίνους γενικότερα και μπορεί να εξαπλωθεί ταχύτατα σε άλλα όργανα του σώματος και να κάνει μεταστάσεις.

Η πιθανότητα μακρόχρονης επιβίωσης εξαρτάται σε κάθε περίπτωση από το βάθος των βλαβών, τον ιστολογικό τους τύπο, την ηλικία και το φύλο του ασθενούς. Ο όρος  μελάνωμα in situ αναφέρεται σε ένα επιφανειακό μελάνωμα το οποίο δεν έχει εισχωρήσει σε βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και δεν έχει διασπαρεί σε άλλα όργανα.

Αιτία του μελάνωματος

Η βασικότερη αιτία εμφάνισης μελανώματος είναι η υπερβολική έκθεση στο υπεριώδες φως, ειδικά το ηλιακό, το οποίο προκαλεί μάλλον εγκαύματα παρά μαύρισμα.

Άλλοι παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση μελανώματος είναι το οικογενειακό ιστορικό, η ανοσοκαταστολή, ο χρόνιος ερεθισμός σπίλων. Η εμφάνιση μελανώματος είναι συχνότερη σε άτομα με λευκό δέρμα.

Συμπτώματα του μελανώματος

Τα βασικότερα συμπτώματα που δείχνουν την εξέλιξη μιας δερματικής βλάβης  (σπίλος) σε μελάνωμα, τα οποία αποτελούν παράγοντες για δερματολογικό έλεγχο, είναι:

  • ασυμμετρία σπίλου
  • αλλαγή στο μέγεθος, στο  σχήμα, στην εμφάνιση  και στο χρώμα ενός σπίλου
  • σπίλος με διάμετρο πάνω από 6 χιλιοστά
  • εμφάνιση νέου σπίλου με περίεργο σχήμα , μέγεθος,  χρώμα και εμφάνιση
  • αιμορραγία σπίλου ή δημιουργία κρούστας πάνω σε αυτόν
  • οικογενειακό ιστορικό

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το μελάνωμα είναι ο Δερματολόγος – Αφροδισιολόγος

Διάγνωση του μελανώματος

Η διάγνωση μελανώματος γίνεται αρχικά από το δερματολόγο με εντοπισμό ύποπτων σπίλων και στη συνέχεια με βιοψία αυτών για τον καθορισμό του σταδίου του μελανώματος καθώς και της κατάλληλης θεραπείας

Πώς αντιμετωπίζεται το μελάνωμα

Το μελάνωμα λόγω της σοβαρής κακοήθειας του και των μεταστάσεων που προκαλεί, είναι σημαντικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα. Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει χειρουργική αφαίρεση της πάσχουσας περιοχής και στη συνέχεια αντιμετώπιση με χημειοθεραπεία και ότι άλλο προβλέπουν τα πρωτόκολλα θεραπείας κατά περίπτωση.

Επιπλοκές του μελανώματος

Οι βασικότερες επιπλοκές του μελανώματος είναι η εξάπλωση του μέσω αίματος και λεμφαδένων σε όλα τα όργανα και ιστούς του σώματος, που μπορεί να οδηγήσει στο θάνατο του ασθενούς.

Πρόληψη κατά του μελανώματος

Για την πρόληψη του μελανώματος είναι σημαντικό το άτομο να μην εκτίθεται στον ήλιο για μαύρισμα. Ειδικά όσοι περνάνε αρκετή ώρα στον ήλιο για επαγγελματικούς ή άλλους λόγους θα πρέπει απαραιτήτως να φοράνε κατάλληλο ρουχισμό, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, καπέλο και γυαλιά ηλίου. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά και τα βρέφη.

Επίσης είναι καλό να γίνονται συχνές επισκέψεις στο δερματολόγο για έλεγχο των σπίλων, ιδίως από τα άτομα με αυξημένους κινδύνους, πχ. άτομα με μελάνωμα στο οικογενειακό ιστορικό, λευκοί άνδρες ή γυναίκες άνω των 65 ετών,άτομα με πάνω από 50 σπίλους.

Τέλος, κάθε περίεργη αλλαγή σε σπίλο, και κάθε σπίλος που παρουσιάζει ασυμμετρία, ποικιλοχρωμία, ακανόνιστο σχήμα, διάμετρο άνω των 6 χιλιοστών αποτελούν σοβαρό λόγο για έλεγχο από τον κατάλληλο ιατρό.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ