Γιατί αργούν να κλείσουν οι πληγές μου στα πόδια;

Γιατί αργούν να κλείσουν οι πληγές στα πόδια μου;

Τα αίτια των πληγών στα πόδια ποικίλλουν.

Δες ακόμα: 10 τρόποι προστασίας των ποδιών των διαβητικών ασθενών

Οι πληγές στα πόδια μπορεί να οφείλονται σε:

  • διαβήτη (νευροπαθητικά έλκη)
  • φλεβική ανεπάρκεια (φλεβική έλκη)
  • απόφραξη αρτηριών (αρτηριακά έλκη)

Πώς αντιμετωπίζονται οι πληγές στα πόδια;

Η αντιμετώπιση κάθε φορά είναι τελείως διαφορετική, κάτι που κάνει απαραίτητη την συνδρομή ειδικού τόσο στη διάγνωση όσο και στην αντιμετώπιση. Πέρα από την τοπική περιποίηση με αντισηπτικά και επιθέματα, αν δεν αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος οι πληγές αρνούνται να κλείσουν και σε αρκετές περιπτώσεις χρονίζουν και επιδεινώνονται. Έτσι, κάτι που είναι ιάσιμο στα αρχικά στάδια μπορεί να απειλήσει ακόμα και τη βιωσιμότητα του ίδιου του σκέλους ( π.χ. σε περιπτώσεις αδιάγνωστου αρτηριακού έλκους).

Πώς γίνεται η διάγνωση των πληγών στα πόδια;

Η διάγνωση είναι εύκολη, μπορεί να τεθεί μόνο από το ιστορικό και να επιβεβαιωθεί με απλές εξετάσεις. Η έγκαιρη διάγνωση στην περίπτωση μας μπορεί να γίνει πραγματικά σωτήρια, καθώς η σύγχρονη αγγειοχειρουργική προσφέρει λύσεις σε όλα τα αγγειακά προβλήματα που μπορεί να προκαλέσουν τα έλκη – πληγές.

Στην περίπτωση φλεβικών ελκών, η σωστή αντιμετώπιση περιλαμβάνει χαρτογράφηση του φλεβικού συστήματος των κάτω άκρων, εξατομίκευση του προβλήματος και  αφαίρεση των ανεπαρκούντων κλάδων που δημιουργούν το πρόβλημα. Αυτό μπορεί να γίνει είτε χειρουργικά είτε μέσω ειδικού αφρού στο ιατρείο. Σε κάθε περίπτωση, η σωστή επίδεση και χρήση ελαστικής κάλτσας είναι απαραίτητη.

Επί αρτηριακών ελκών είναι πολύ σημαντική η εκτίμηση της βατότητας του αρτηριακού συστήματος και ο σχεδιασμός κάποιας επέμβασης επαναιμάτωσης είτε με χειρουργείο είτε με μπαλονάκι-στεντ. Σε αυτή την περίπτωση απαγορεύεται η χρήση ελαστικών επιδέσμων, ενώ χρειάζεται ρύθμιση της φαρμακευτικής αγωγής.

Τέλος, επί διαβητικών ελκών, η αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται κατόπιν συνεργασίας αγγειοχειρουργού και διαβητολόγου ή ενδοκρινολόγου, αφού πρέπει μεν  να αντιμετωπιστούν προβλήματα  στις αρτηρίες, αλλά και να ρυθμιστεί ένας πιθανόν αδιάγνωστος διαβήτης.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.