Φωτοδυναμική Θεραπεία Ακμής: Tι είναι και Πώς λειτουργεί

photodynamiki therapeia akmis

Η φωτοδυναμική θεραπεία έχει αποδειχτεί πολύ χρήσιμο εργαλείο στην θεραπεία της ακμής. Σε πολλές περιπτώσεις προσφέρει μια εναλλακτική θεραπεία έναντι αυτών του στόματος, όπως είναι η λήψη ισοτρετινοίνης (π.χ. Roaccutan, Tretin κλπ) ή η λήψη μακροχρόνιας αντιβιοτικής θεραπείας.

Δες ακόμα: 5 ΣΜΝ που μάλλον δεν ήξερες ότι υπάρχουν

Το μήκος κύματος στο μπλε φάσμα επιτίθεται στα P.Acnes βακτηρία που υπάρχουν στην επιφάνεια του δέρματος και στους σμηγματογόνους θυλάκους και συμμετέχουν στη δημιουργία της ακμής. Ταυτόχρονα με τη χρήση φωτοευαισθητοποιών ουσιών ή με το συνδυασμό άλλων Laser θεραπειών μπορεί να επιτευχθεί σημαντική μακροχρόνια κάθαρση του δέρματος από το εξάνθημα της ακμής.

Τι προκαλεί την ακμή;

Η ακμή δημιουργείται όταν οι πόροι του τριχικού θύλακα μπλοκάρονται από φυσιολογικά στοιχεία του δέρματος. Αυτή είναι η βάση των περισσότερων στοιχείων της ακμής. Με το μπλοκάρισμα του τριχιχού θύλακα αναπτύσσονται φλεγμονές και βακτήρια, όπως το P.Acnes οδηγώντας στη δημιουργία κυστών και άλλων στοιχείων ακμής. Η φλεγμονή αυξάνεται με τη συνεχιζόμενη έκκριση σμήγματος από τους σμηγματογόνους αδένες. Επίσης, οι ορμόνες παίζουν με τη σειρά τους και αυτές σημαντικό ρόλο, για αυτό και η ακμή θεωρείται νόσημα κυρίως της εφηβικής και νεαρής ενήλικης ζωής. Η θεραπεία της ακμής είναι διαφορετική σε κάθε άτομο. Κατά μέσο όρο τα αποτελέσματα είναι ορατά σε 6-8 εβδομάδες με τοπικές ή από του στόματος θεραπείες.

Τι επιλογές έχω εκτός από τις θεραπείες του στόματος;

Η φωτοδυναμική θεραπεία έχει βρεθεί να βοηθά στη θεραπεία της ακμής. Σε συνδυασμό δε με άλλες θεραπείες, όπως π.χ. η microdermabration ή το MicroLaserPeel το θεραπευτικό αποτέλεσμα μεγιστοποιείται και επεκτείνεται χρονικά.

Πώς δρα η φωτοδυναμική θεραπεία της ακμής;

Χρησιμοποιείται το μήκος κύματος στο μπλε φάσμα (420nm) και μερικές φορές και στο κόκκινο φάσμα (560-580nm) και έτσι στοχεύεται και «εξοντώνονται» εκλεκτικά τα P.Acnes βακτήρια τα οποία ευθύνονται μερικώς στην αιτιοπαθογένεια της ακμής.

Πώς δρα η φωτοευαισθητοποιός ουσία στη θεραπεία της ακμής;

Η φωτοευαισθητοποιός ουσία (συνήθως πρόκειται για το 5-Aminolevulinic Acid (ALA) ή τον methyl-ester του ALA ) αδρανοποιεί τα βακτήρια που προκαλούν την ακμή και μειώνει την δραστηριότητα των υπερδραστήριων σμηγματογόνων αδένων του δέρματος. Η φωτοδυναμική θεραπεία έχει την ικανότητα να μειώνει τους πόρους και να ελαττώνει τους σμηγματογόνους αδένες θεραπεύοντας αποτελεσματικά την κοινή ακμή (μέτρια ή σοβαρή), την ροδόχρου ακμή, και ακόμη βελτιώνει και την εμφάνιση μερικών ουλών.

Πως είναι η θεραπεία;

Η φωτοευαισθητοποιός ουσία εφαρμόζεται στο δέρμα, αφού πρώτα στο δέρμα εφαρμοστεί μια ήπια επεμβατική θεραπεία (π.χ. μια microdermabration ή ένα ήπιο MicroLaserPeel), και απορροφάται από αυτό για 15-30 λεπτά ως 1 ώρα. Το δέρμα γίνεται φωτοευαίσθητο, δηλαδή γίνεται ευαίσθητο στο φως. Στον κατάλληλο χρόνο η ουσία ξεπλένεται και στον ασθενή εφαρμόζεται η θεραπεία με το σύστημα BBL (στα 420nm) ή μια πηγή ορατού φωτός Blue Light (420nm). Η θεραπεία διαρκεί περίπου 30 λεπτά.

Τι θα πρέπει να περιμένω μετά την θεραπεία;

Όταν η θεραπεία ολοκληρωθεί σχεδόν όλοι οι ασθενείς εμφανίζουν κάποια παροδική ερυθρότητα και μερικοί ασθενείς εμφανίζουν ήπιο οίδημα στην περιοχή της θεραπείας για 1-2 μέρες. Peeling μπορεί να συμβεί για λίγες μέρες. Οι ασθενείς πρέπει να αποφεύγουν τον ήλιο για 24-48 ώρες μετά τη Φωτοδυναμική θεραπεία και μετά θα πρέπει να κάνουν χρήση ενός αντιηλιακού με δείκτη προστασίας SPF >30.

Υπάρχουν άλλες πρόσθετες ωφέλειες από την θεραπεία;

Οι ασθενείς με φωτογηρασμένο δέρμα θα δουν μια βελτίωση στην ποιότητα του δέρματος τους. Η φωτοδυναμική θεραπεία βελτιώνει τη συνολική εμφάνιση του προσώπου, τόσο ως προς το χρώμα, όσο και ως προς την υφή και τον τόνο του δέρματος.

Πόσες θεραπείες θα χρειαστούν;

Η φωτοδυναμική θεραπεία (με τη βοήθεια και μιας επεμβατικής θεραπείας όπως η microdermabration ή ένα χημικό peeling ή του MicroLaserPeel) μπορεί να φέρει αποτελέσματα μετά από την πρώτη συνεδρία, αλλά μια ολοκληρωμένη θεραπεία συνήθως απαιτεί 4-6 συνεδρίες ανά 15ήμερο. Ωστόσο, υπάρχει ένας ήπιος χρόνος αποκατάστασης που συνίσταται σε αποφυγή του ηλίου για 48 ώρες μετά την κάθε συνεδρία.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.