Παιδιά με εθισμό στο διαδίκτυο!

Ο εθισμός στο διαδίκτυο στα παιδιά

Ο εθισμός στο διαδίκτυο στα παιδιάΓράφει η Αδαμαντία Μπουζιάνη, ψυχολόγος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Ολοένα και συχνότερα στη σημερινή εποχή, τα παιδιά τείνουν να παρουσιάζουν εθισμούς που σχετίζονται με τις νέες τεχνολογίες. Δεν είναι λίγα τα παιδιά που έχουν αναπτύξει εθισμό στο διαδίκτυο. Τα ευρήματα των τελευταίων ερευνών έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που έχουν εθιστική σχέση με τον υπολογιστή τους είναι αυτά που προέρχονται από γονείς που είναι απόμακροι, επικριτικοί ή εργάζονται πολλές ώρες.

Ως εκ τούτου η απουσία μιας πιο ουσιαστικής επικοινωνίας μεταξύ γονέων και παιδιών και, κυρίως, η έλλειψη κοινού χρόνου και αλληλεπίδρασης, είναι πιθανό να οδηγήσουν στην απομόνωση του παιδιού και στην αναζήτηση διαφόρων τρόπων διαφυγής από την πραγματικότητα ή κάλυψης των συναισθηματικών ελλειμμάτων τους. Ένας από αυτούς τους τρόπους είναι η προσκόλληση στο διαδίκτυο και στα βιντεοπαιχνίδια.

Άλλη μία μερίδα παιδιών που έχουν αυξημένες πιθανότητες να αποκτήσουν εθισμό στο διαδίκτυο είναι οι εσωστρεφείς, τα παιδιά με χαμηλή αυτοπεποίθηση, προβλήματα επικοινωνίας και συναίσθημα μειονεξίας σχετικά με τη συμπεριφορά ή την εμφάνισή τους.

Επιπλέον, επιλέγουν την διαδικτυακή επικοινωνία διότι έχουν την ευκαιρία:

• να εκφραστούν ελεύθερα ή να υιοθετήσουν μια ψεύτικη ταυτότητα
• να νιώσουν ότι ανήκουν σε μια ομάδα
• να καταπολεμήσουν τη μοναξιά τους
• να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των άλλων και
• να ξεφύγουν από τη δύσκολη πραγματικότητα την οποία βιώνουν

Που οφείλεται ο εθισμός στο διαδίκτυο;

Ο εθισμός στο διαδίκτυο μπορεί να οφείλεται σε ήδη υπάρχουσες ψυχικές διαταραχές (κατάθλιψη, αγχώδεις διαταραχές, υπερκινητικότητα, κοινωνική φοβία, διαταραχές προσωπικότητας).

Ποια είναι τα συμπτώματα του εθισμού στο διαδίκτυο που θα πρέπει να μας κινητοποιήσουν;

Για να καταλαβεί ένας γονιός ότι το παιδί του έχει εθισμό στο διαδίκτυο θα πρέπει να παρατηρήσει τα διάφορα συμπτώματα που εκδηλώνονται. Συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης, όπως ψυχοκινητική διέγερση, εκούσια ή ακούσια κίνηση δακτυλογράφησης των δακτύλων του χεριού, άγχος, έμμονη σκέψη για το διαδίκτυο και όνειρα για το διαδίκτυο.

  • Κατανάλωση υπερβολικού χρόνου ή και χρήματος σε δραστηριότητες σχετικές με το διαδίκτυο.
  • Μείωση λειτουργικότητας του ατόμου σε κοινωνικό, οικογενειακό αλλά και προσωπικό επίπεδο.
  • Μειωμένη επίδοση στο σχολείο λόγω των πολλών ωρών που περνάει ο έφηβος στο διαδίκτυο.
  • Σε προχωρημένες περιπτώσεις ο έφηβος δεν κοιμάται, παραμελεί την προσωπική του υγιεινή, μπορεί να σταματήσει ακόμη και το σχολείο.
  • Ακόμη, απομονώνονται από την οικογένεια και τους φίλους τους, γίνονται επιθετικοί, μπορεί να κλέβουν χρήματα από τους γονείς για να παίζουν.
  • Τέλος, φτάνουν σε σημείο να μην τρώνε ή και το αντίθετο (να παχύνουν πολύ).

Πώς να βοηθήσω το παιδί μου να αντιμετωπίσει τον εθισμό στο διαδίκτυο;

Η θεραπευτική παρέμβαση για τον εθισμό στο διαδίκτυο έγκειται στην αναζήτηση μιας νέας συμπεριφορικής και συναισθηματικής ισορροπίας. Για τον λόγο αυτό θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε σχετικά με τη νέα υπηρεσία που εντάξαμε στο πρόγραμμα του Κέντρου. Πλέον, παρέχουμε την υπηρεσία Ομάδα Εφήβων, όπουο θεραπευτής εξερευνά μαζί με τους θεραπευόμενους την ανάγκη για τη χρήση και δεσμεύεται σε μια διαδικασία αναζήτησης μιας καινούριας ουσιαστικής ψυχικής ισορροπίας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.