Γιατί το παιδί μου σφίγγει τα δόντια του τη νύχτα;

Γιατί το παιδί μου σφίγγει τα δόντια του τη νύχτα;

Έχει παρατηρηθεί ότι ένα ποσοστό περίπου 15% έως 30% των παιδιών μικρής ηλικίας σφίγγουν ή τρίζουν τα δόντια τους.

Πότε ένα παιδί τείνει να σφίγγει τα δόντια του;

Οι κύριες περίοδοι που μπορεί ένα παιδί να σφίγγει τα δόντια του είναι δύο:

  • Όταν ανατέλλουν τα πρώτα νεογιλά δόντια στο στόμα.
  • Όταν σε μεγαλύτερη ηλικία τα νεογιλά δόντια αντικαθίστανται από μόνιμα.

Σε καθημερινή βάση το πρόβλημα εντοπίζεται κυρίως κατά τις ώρες του ύπνου και λιγότερο όταν το παιδί είναι ξύπνιο. Το συνεχές σφίξιμο ή τρίξιμο που κάνει το παιδί υποσυνείδητα μπορεί να ευθύνεται για διάφορες ενοχλήσεις που μπορεί να αισθάνεται, όπως πονοκέφαλοι, πόνοι στη γνάθο ή και φθορά των δοντιών.

Πώς μπορεί ο γονιός να βοηθήσει;

Προσπαθήστε να βοηθήσετε το παιδί να χαλαρώσει πριν πέσει για ύπνο. Μειώνοντας τα επίπεδα στρες και άγχους μέσα στη μέρα, το βοηθάτε να εκτονωθεί και να ελαχιστοποιήσει αυτή τη συνήθεια.  Δοκιμάστε να του κάνετε ένα απαλό μασάζ στους μύες της γνάθου. Ασκήσεις τεντώματος και χαλάρωσης διαδοχικά της ομάδας των μυών της στοματικής περιοχής μπορούν, επίσης, να βοηθήσουν.

Πολλές φορές, η συνήθεια του τριξίματος των δοντιών συνδέεται με την αφυδάτωση, επομένως, φροντίστε να πίνει αρκετό νερό.

Ο παιδοδοντίατρος μπορεί έπειτα από μία εύκολη εξέταση να σας ενημερώσει εάν το παιδί σας σφίγγει παραλειτουργικά τα δόντια του. Συνήθως δεν απαιτείται κάποια οδοντιατρική παρέμβαση στην προσχολική ηλικία, ενώ έχει βρεθεί ότι μειώνεται μετά την ανατολή των μονίμων δοντιών.

Ωστόσο, στα μεγαλύτερα παιδιά και σε εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων (πονοκέφαλοι, μυαλγίες, καταστροφή δοντιών κ.ά.) μπορεί να είναι χρήσιμη η κατασκευή ενός ενδοστοματικού νάρθηκα (πλαστικό μασελάκι νυκτός) που θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα του προβλήματος.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.