Ότι θέλετε να ξέρετε για τις αιμορροΐδες

aimorroides

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι ταλαιπωρούνται από τις αιμορροΐδες. Είναι μία από τις πιο συχνές παθήσεις που μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα της καθημερινής ζωής, παρόλο που είναι πολύ εύκολο να αντιμετωπιστεί.

Βρες εδώ τους καλύτερους γιατρούς για τις αιμορροΐδες

Τι είναι οι αιμορροΐδες;

Όλοι οι άνθρωποι έχουν φυσιολογικό αιμορροιδικό ιστό, ως μέρος της φυσιολογικής ανατομίας του ορθού.

Σε μερικούς ανθρώπους αυτός ο ιστός διογκώνεται ή και προκαλεί συμπτώματα.

Ο ιστός αυτός που βρίσκεται μέσα στον αυλό του εντέρου (ορθού),  πάνω από την οδοντωτή γραμμή και περιπρωκτικά, αποτελείται από αγγεία και συνδετικό ιστό.

Υπάρχουν δύο λοιπόν τύποι αιμορροΐδων : οι εσωτερικές και οι εξωτερικές.

Οι εσωτερικές καλύπτονται από τον βλεννογόνο του ορθού, ενώ οι εξωτερικές καλύπτονται από το περιπρωκτικό δέρμα. Οι δύο αυτοί τύποι όταν πάσχουν δίνουν διαφορετικά συμπτώματα και έχουν διαφορετική αντιμετώπιση.

Συμπτώματα

Δεν εμφανίζουν όλοι οι ασθενείς με αιμορροΐδες συμπτώματα, παρά ένα μικρό ποσοστό, ενώ χωρίς την κατάλληλη διατροφή και με την πάροδο της ηλικίας το πρόβλημα συνήθως διογκώνεται και τελικά καταλήγουν στην χειρουργική αντιμετώπιση.

Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν χρόνιο πρόβλημα, ιδιαίτερα με τις εσωτερικές αιμορροΐδες, με περιόδους έξαρσης και ύφεσης, ενώ οι εξωτερικές συνήθως δημιουργούν πρόβλημα σε συγκεκριμένες καταστάσεις (π.χ. εγκυμοσύνη, δυσκοιλιότητα κτλ.).

Όλοι οι ασθενείς με χρόνιο πρόβλημα αιμορροιδοπάθειας πρέπει να εξετάζονται και να συμβουλεύονται το χειρουργό τους, διότι τα συμπτώματά τους μπορεί να οφείλονται σε άλλη πάθηση.

Εσωτερικές αιμορροΐδες

Αίμα από το ορθό ή πρόπτωση του αιμορροιδικού ιστού από το ορθό μετά την κένωση χωρίς πόνο είναι συνήθη συμπτώματα εσωτερικών αιμορροΐδων.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες που προβάλουν έξω από τον πρωκτό, είναι ψηλαφητές με το χέρι όταν σκουπίζεται ο ασθενής στο τέλος της κένωσης.

Αυτές μπορεί να μπουν πάλι πίσω στο έντερο, είτε από μόνες τους αυτόματα, είτε με ελαφρά πίεση από τον ίδιο τον ασθενή.

Τα συμπτώματα αυτά όπως είπαμε και πιο πάνω επιδεινώνονται αργά, σε μεγάλα χρονικά διαστήματα και έχουν διακυμάνσεις.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες ταξινομούνται ανάλογα με τον βαθμό πρόπτωσής τους σε:

  • 1ου βαθμού: καθόλου πρόπτωση
  • 2ου βαθμού: προσπίπτουσες αιμορροΐδες που ανατάσσονται αυτόματα
  • 3ου βαθμού: προσπίπτουσες αιμορροΐδες που ανατάσσονται με το χέρι
  • 4ου βαθμού: μόνιμα προσπίπτουσες αιμορροΐδες που δεν ανατάσσονται (συχνά επώδυνες)

gastrenteriki aimorragia

Το χρώμα του αίματος από τις εσωτερικές αιμορροΐδες είναι συνήθως ζωηρό κόκκινο. Μπορεί να εντοπίζεται πάνω στο χαρτί τουαλέτας, να στάζει μέσα στην τουαλέτα ή γραμμοειδώς πάνω στα κόπρανα.

Ελάχιστοι ασθενείς μπορεί να εμφανίσουν μεγάλη αιμορραγία από τις αιμορροΐδες τους, το οποίο αποτελεί επείγουσα κατάσταση και πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα.

Αντίθετα η πρόπτωση των αιμορροΐδων είναι πιο συχνό ή και το μόνο σύμπτωμα των περισσοτέρων ασθενών.

Οι προσπίπτουσες αιμορροΐδες δημιουργούν επιπλέον συμπώματα ερεθισμού και κνησμού γύρω από τον πρωκτό.

Επίσης οι ασθενείς μπορεί να παραπονεθούν για δυσκολία να καθαρίσουν την περιοχή του πρωκτού μετά την αφόδευση ή για ένα αίσθημα ότι τα κόπρανα έχουν «κολλήσει» στο ορθό και δεν βγαίνουν.

Εξωτερικές αιμορροΐδες

Οι συμπτωματικές εξωτερικές αιμορροΐδες εμφανίζονται σαν σκούρες επώδυνες μάζες μόλις έξω από το στόμιο του πρωκτού, ξαφνικά και συνήθως μετά από έντονη πίεση στο ορθό κατά την αφόδευση.

Αυτό συμβαίνει λόγω δημιουργίας θρόμβου στα αγγεία του αιμορροιδικού ιστού και προκαλεί έντονο πόνο.

Ενίοτε η αυξημένη πίεση από τις θρομβωμένες εξωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να σκίσει το δέρμα του πρωκτού και να προκληθεί αιμορραγία.

 Ποια είναι τα αίτια των συμπτωματικών αιμορροΐδων;

Οι περισσότεροι παράγοντες που συμμετέχουν στην δημιουργία της αιμορροιδικής νόσου, σχετίζονται με την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης η οποία μεταδίδεται και στο ορθό.

Κάποιοι από αυτούς είναι: εκούσια έντονη αύξηση της πίεσης της κοιλιάς κατά την αφόδευση, δυσκοιλιότητα, εγκυμοσύνη και άτακτες εντερικές κινήσεις.

Αυτοί οι παράγοντες φαίνεται ότι σε άλλοτε άλλο χρονικό διάστημα, συμβάλουν στην πρόπτωση των εσωτερικών αιμορροΐδων ή στη θρόμβωση των των εξωτερικών.

 Κλινική εξέταση

Αυτή περιλαμβάνει την επισκόπηση της περιοχής γύρω από τον πρωκτό, την δακτυλική εξέταση και ίσως την πρωκτοσκόπηση.

Όμως επιπρόσθετα και ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και τα ευρήματα της αρχικής εξέτασης, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθεί ο ασθενής σε κολονοσκόπηση για να γίνει έλεγχος του υπόλοιπου παχέος εντέρου για τυχόν πολύποδες, εκκολπώματα, καρκίνο και άλλες πιθανές αιτίες αιμορραγίας απο το έντερο.

kisti kokkiga

Θεραπεία

Αλλαγή συνηθειών και τρόπου διαβίωσης

Ανεξάρτητα από εάν θα χρειαστεί χειρουργική επέμβαση ή όχι, η αλλαγή του τρόπου ζωής και των διαιτητικών συνηθειών είναι απαραίτητη για την αντιμετώπιση της νόσου.

Οι κύριες αλλαγές αφορούν την αύξηση πρόσληψης φυτικών ινών, την αύξηση πρόσληψης νερού και την άσκηση (αποφυγή καθιστικής ζωής).

Αυτά είναι απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του εντέρου, όχι όμως και για την θεραπεία της δυσκοιλιότητας. Στόχος είναι κυρίως η αποφυγή δημιουργίας πολύ σκληρών κοπράνων και η επίτευξη μαλακών, ογκωδών και εύκολα αποβαλλόμενων.

Συνιστάται η πρόσληψη 20-35 gr ινών την ημέρα, συμπεριλαμβανομένων πολλών φρούτων και λαχανικών. Είναι σημαντικό επίσης να καταναλώνονται 8-10 ποτήρια νερό.

Καφές, αναψυκτικά που έχουν καφείνη και αλκοόλ, δεν προσμετρώνται στην ημερήσια πρόσληψη υγρών. Το κάπνισμα, οι πικάντικες και ιδιαίτερα αλμυρές τροφές πρέπει κατά το δυνατόν να περιορίζονται.

Θεραπεία εξωτερικών αιμορροΐδων

Εάν δεν υπάρχει έντονος πόνος τότε αρχικά εφαρμόζεται συντηρητική αντιμετώπιση με συχνές πλύσεις με χλιαρό νερό, με παυσίπονες αλοιφές και φάρμακα που μαλακώνουν τα κόπρανα.

Όταν όμως ο ασθενής παρουσιάζεται με πολύ έντονο πόνο τότε είναι απαραίτητη η χειρουργική εκτομή του αιμορροιδικού ιστού, είτε υπό τοπική, είτε υπό γενική αναισθησία.

Θεραπεία εσωτερικών αιμορροΐδων

Συνήθως η χρονιότητα και η παραμέληση της συμπτωματικής αιμορροιδικής νόσου που αφορά τις εσωτερικές αιμορροΐδες, απαιτεί άμεσα την χειρουργική αντιμετώπιση της, ενώ τα συντηρητικά μέσα όπως περιγράφηκαν και πιο πάνω έχουν ήδη αποτύχει.

Η χειρουργική αντιμετώπιση είναι απαραίτητη σε ασθενείς που πάσχουν ταυτόχρονα από συμπτωματικές εσωτερικές και εξωτερικές αιμορροΐδες ή με εσωτερικές αιμορροΐδες 3ου και 4ου βαθμού.

Υπάρχουν διάφοροι μέθοδοι χειρουργικής αντιμετώπισης της αιμορροιδικής νόσου, μερικοί από τους πιο διαδεδομένους που εφαρμόζονται πιο συχνά σήμερα είναι:

  • Αιμορροιδεκτομή κατά MilliganMorgan, όπου ουσιαστικά γίνεται εκτομή του αιμορροιδικού ιστού με συρραφή ή όχι του βλεννογόνου του εντέρου.
  • Longo αιμορροιδεκτομή, όπου με την χρήση κυκλικού αναστομωτήρα αφαιρείται κυκλοτερώς όλη η μάζα του αιμορροιδικού ιστού και οι δύο επιφάνειες του βλεννογόνου συρράπτονται αυτόματα με τα μεταλλικά κλίπ.
  • Αιμορροιδεκτομή με Laser, όπου με την χρήση του καίγονται επιφανειακά οι αιμορροιδικοί όζοι και έτσι μετά συρρικνώνονται.
  • Αιμορροιδοπηξία με χρήση υπερήχων (THD ή HAL), όπου με την βοήθεια υπερήχων και ειδικού πρωκτοσκοπίου απολινώνονται με απορροφήσιμα ράμματα οι αιμορροιδικές αρτηρίες κυκλοτερώς, χωρίς να κόβεται ο αιμορροιδικός ιστός και έτσι είναι ανώδυνη και με σχεδόν καθόλου επιπλοκές.

Όλες οι παραπάνω επεμβάσεις γίνονται υπό γενική αναισθησία και έχουν διαφορετικά πλεονεκτήματα, μειονεκτήματα και επιπλοκές.

Η μέθοδος χειρουργικής αντιμετώπισης που θα επιλεγεί, διαφέρει ανά περίπτωση και αφορά εσάς και τον χειρουργό σας.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.