Οστεονέκρωση ισχίου: Συμπτώματα και θεραπεία

osteonekrwsi-isxiou

Η οστεονέκρωση ισχίου είναι μία πάθηση που απασχολεί περισσότερο τις γυναίκες, ωστόσο και οι άνδρες ταλαιπωρούνται συχνά από αυτή. Πρόκειται για σταδιακή μείωση της αιματική παροχής στην οστική περιοχή, με απόρροια τη νέκρωση της κεφαλής του μηριαίου. Η οστεονέκρωση ισχίου μπορεί να είναι είτε ιδιοπαθής είτε να προκληθεί μετά από αλλεπάλληλους τραυματισμούς.

Δες ακόμα: Τενοντίτιδα αγκώνα ή επικονδυλίτιδα αγκώνα: τι είναι και πώς θα την εντοπίσω;

Ποια είναι τα συμπτώματα της οστεονέκρωσης ισχίου;

Ο ασθενής με οστεονέκτωση ισχίου αναφέρει έντονο πόνο, χωρίς όμως αυτό να συνδυάζεται με μειωμένη κινητικότητας. Ο πόνος μπορεί να εντοπιστεί σε τρία σημεία:

  • Πρόσθιο τμήμα ισχίου και βουβωνική χώρα. Σε αυτή την περίπτωση καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε ένα ενδοαραθρικό πρόβλημα, όπως λ.χ. μία οστεοαρθρίτιδα.
  • Οπίσθιο τμήμα και γλουτοί. Ο πόνος αυτός μας παραπέμπει σε ένα σύνδρομο απιοειδούς, ή μία αγγειακή χωλότητα, για παράδειγμα.
  • Έξω επιφάνεια ισχίου, το οποίο μπορεί να προέρχεται από ένα σύνδρομο τροχαντήρα ( trochanteric pain syndrome).

Όσο εξελίσσεται η πάθηση, τα συμπτώματα εντείνονται, μέχρι που ο ασθενής αρχίζει να παρουσιάζει αλλοιώσεις της κεφαλής (απεικονιστικά), καθώς και δυσκολία στη βάδιση.

Πού οφείλεται η οστεονέκρωση του ισχίου;

Η οστεονέκρωση ισχίου μπορεί να οφείλεται σε:

  • Villonodular Synovitis (αντιμετωπίζεται χειρουργικά)
  • Systemic sclerosis (SSC)

Όταν ο ασθενής λαμβάνει κάποια φαρμακευτική αγωγή, όπως λόγου χάρη για την οστεοπόρωση ή για SARS (σοβαρό οξύ αναπνευστικό σύνδρομο), ο ρυθμός εξέλιξης της οστεονέκρωσης μπορεί να αυξηθεί.

Ένας ακόμα επιβαρυντικός παράγοντας είναι και η επιφυσιολίσθηση ( SCFE ), η οποία αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, οδηγεί σε οστεονέκρωση.

Πώς γίνεται η διάγνωση της πάθησης;

Η διάγνωση, η έκταση και η πρόγνωση για την οστεονέκρωση ισχίου καθορίζονται με βάση τον απεικονιστικό έλεγχο (ακτινογραφία και μαγνητική τομογραφία) και την κλινική εξέταση.

Η πρόγνωση και η θεραπεία εξαρτώνται από το στάδιο και την έκταση της νόσου.

Πώς αντιμετωπίζεται η οστεονέκρωση του ισχίου;

Η οστεονέκρωση ισχίου, όταν διαγνωστεί σε πρώιμο στάδιο, αντιμετωπίζεται συντηρητικά. Στόχος της αντιμετώπισης είναι ο περιορισμός του πόνου, η βελτίωση της κινητικότητας του ασθενούς και η ενδυνάμωση του ισχίου.

Αν δεν διαγνωστεί εγκαίρως, αντιμετωπίζεται χειρουργικά και μετεγχειρητικά ακολουθείται πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για να επιστρέψει ο ταχύτερο δυνατό ο ασθενής στις καθημερινές του δραστηριότητες.

Οι υπάρχουσες χειρουργικές μέθοδοι που εφαρμόζονται είναι:

Σε κάθε περίπτωση, όποια και αν είναι η μέθοδος θεραπείας που θα επιλεγεί, καθοριστικό ρόλο για την πορεία της θεραπείας παίζει η συνεργασία του θεραπευόμενου με τον ασθενή, καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος τόσο προεγχειρητικά όσο και μετεγχειρητικά.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.