Οξεία μέση ωτίτιδα (πυώδης ωτίτιδα)

Οξεία μέση ωτίτιδα (πυώδης ωτίτιδα)

Οξεία μέση ωτίτιδα (πυώδης ωτίτιδα)

Η οξεία μέση πυώδης ωτίτιδα είναι η μόλυνση του αυτιού πίσω από το τύμπανο. Παρά τον πολύ έντονο πόνο, δεν είναι γενικά σοβαρό νόσημα, αρκεί φυσικά να αντιμετωπιστεί έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Τα ΩΡΛ προβλήματα στα παιδιά είναι πάρα πολύ συχνά, αντιστοιχούν περίπου στο 80% των επισκέψεων σε παιδιάτρους! Κάποια από αυτά τα προβλήματα, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, με τη συνεργασία Ωτορινολαρυγγολόγου-Παιδιάτρου, μπορεί να οδηγήσουν σε μόνιμη βλάβη.

Πώς, όμως, φτάνουν τα μικρόβια στο αυτί; Το φυσιολογικό τύμπανο είναι ερμητικά κλειστό από μπροστά. Αντιθέτως , από την πίσω πλευρά του υπάρχει η ευσταχιανή σάλπιγγα, ένα σωληνάκι που ενώνει το αυτί με τη μύτη προκειμένου να εξισορροπεί την πίεση και το τύμπανο να είναι πάντοτε «τεντωμένο», όπως ένα μουσικό τύμπανο! Στα παιδιά, η ευσταχιανή σάλπιγγα είναι μικρή σε μήκος και πιο οριζόντια σε σχέση με του ενήλικα. Συνεπώς, όταν κρυολογήσει το παιδί, μολυσμένες εκκρίσεις από τη μύτη μπορούν εύκολα να φτάσουν μέχρι το αυτί και να το μολύνουν.

Ταυτόχρονα, επειδή φράζει και η είσοδος της ευσταχιανής από το κρυολόγημα, μαζεύεται υγρό στο αυτί. Κατόπιν, αναπτύσσονται μικρόβια και το αυτί μαζεύει πύον (πυώδης ωτίτιδα). Το παιδί πονάει, κλαίει, πιάνει το αυτάκι του γιατί νιώθει ενόχληση, έχει πυρετό και συχνά ζαλίζεται ή παραπατάει. Αν δεν ανοίξει ξανά η ευσταχιανή σάλπιγγα, το υγρό (ή το πύον) δεν έχει από πού να φύγει και τελικά το τύμπανο σπάει, ο πόνος σταματάει και αρχίζει να τρέχει υγρό από το αυτί. Ευτυχώς, το τύμπανο συνήθως επουλώνεται, με την απαραίτητη φροντίδα, χωρίς να μείνει πρόβλημα.

Ο μύθος

«Όταν πονάει το αυτάκι του παιδιού, βάζω λάδι από το καντήλι για να γίνει καλά».

Η αλήθεια

Δεν πρέπει ποτέ να ρίχνετε οποιουδήποτε είδους υγρό μέσα σε αυτί που πονάει, διότι, αν υπάρχει η παραμικρή τρυπούλα στο τύμπανο, η ζημιά μπορεί να είναι ανεπανόρθωτη. Άλλωστε, είναι αστείο να νομίζει κανείς πως το λάδι ή το… ξύδι μπορεί να υποκαταστήσει τα φάρμακα του 21ου αιώνα και τη σωστή ιατρική διάγνωση. Πηγαίνετε το παιδί σας γρήγορα στον ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Η ευσταχιανή σάλπιγγα του παιδιού (αριστερά) είναι πιο μικρή και πιο οριζόντια σε σύγκριση με αυτή  του ενήλικα (δεξιά), οπότε τα μικρόβια της μύτης μπορούν ευκολότερα να φτάσουν στο αυτί.

Τι να κάνετε

Η οξεία μέση ωτίτιδα είναι η συχνότερη αιτία προσέλευσης των γονιών με το παιδί τους στο γραφείο του παιδιάτρου και ακόμη περισσότερο, η συχνότερη αιτία βαρηκοΐας στην παιδική ηλικία. Όμως, στην πραγματικότητα, το παιδί πρέπει να το δει ειδικός Ωτορινολαρυγγολόγος. Μόνον αυτός μπορεί να εντοπίσει αν υπάρχουν κρεατάκια ή άλλη βλάβη που προκάλεσε την ωτίτιδα και να γλιτώσει το παιδί από πολλά χρόνια ταλαιπωρίας, αλλά και από αντιβιοτικά που δεν θα χρειαζόταν να πάρει!

Τι να μην κάνετε

Αν σπάσει το τύμπανο πριν πάτε στον Ωτορινολαρυγγολόγο, φροντίστε να μην μπει τίποτε μέσα στο αυτί, ούτε καν νερό, μέχρι να εξεταστεί το παιδί σας από ειδικό Ωτορινολαρυγγολόγο. Μη θεωρήσετε ότι θα γίνει καλά από μόνο του το αυτί. Αν η ωτίτιδα δεν αντιμετωπιστεί, μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, ακόμα και επέκταση της μόλυνσης στα οστά του κρανίου (μαστοειδίτιδα) ή και στον εγκέφαλο (μηνιγγίτιδα). Ο γονιός δεν πρέπει ποτέ να διακόψει την αντιβιοτική αγωγή του παιδιού συντομότερα από τις εντολές του ιατρού, μόνο και μόνο επειδή «δεν θέλει το παιδί να παίρνει φάρμακα. Αυτό οδηγεί σε υποθεραπεία, σε υποτροπή και καταλήγει σε χρονιότητα. Κάντε ό,τι ακριβώς σας λέει ο Ωτορινολαρυγγολόγος σας.

Τι κάνει ο ωτορινολαρυγγολόγος

Σε κάθε περίπτωση, καθαρίζεται το αυτί από το υγρό ή το πύον και συστήνεται φαρμακευτική αγωγή, τόσο για να ξαναλειτουργήσει η ευσταχιανή όσο και για να αδειάσει το αυτί από το πύον. Αν υπάρχει ήδη διάτρηση, ο ειδικός φροντίζει ώστε το τύμπανο να επουλωθεί χωρίς προβλήματα. Αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα η ωτίτιδα, το τύμπανο θα σπάσει για να φύγει το πύον.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.