Οφθαλμολογικά προβλήματα κατά την εγκυμοσύνη

διαταραχές όρασης κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας, ακόμη και οφθαλμολογικά προβλήματα. Ποια είναι όμως αυτά που οδηγούν την έγκυο στο γιατρό για αναζήτηση ιατρικής βοήθειας;

Δες ακόμα: Όλα όσα θέλουν να ξέρουν οι νέες μαμάδες για την περίοδο της λοχείας

Διαταραχές μειωμένης όρασης

Προκαλούνται λόγω αλλαγών της διάθλασης λόγω ορμονικών διαταραχών. από  αλλαγές της διάθλασης λόγω ορμονικών διαταραχών. Τις περισσότερες φορές η όραση επανέρχεται σε φυσιολογικό επίπεδο μετά την γέννα. Είναι καλύτερα να περιμένουμε μερικές εβδομάδες μετά τη γέννα, πριν δώσουμε καινούργια συνταγή γυαλιών εκτός αν οι συνθήκες ζωής και εργασίας της μητέρας το απαιτούν.

Προεκλαμπτική/εκλαμπτική υπερτασική αμφιβληστροειδοπάθεια

Συνήθως εντοπίζεται μετά την 20η εβδομάδα της κύησης.Η σοβαρότητα των αλλαγών στον αμφιβληστροειδή σχετίζεται με τη θνητότητα του κυήματος πιθανώς με τον κίνδυνο καταστροφής στους νεφρούς της μητέρας.Αν υπάρχει σοβαρής μορφής αμφιβληστροειδοπάθεια πρέπει να υπάρξει σκέψη επιτέλεσης πρόωρης γέννας ή και διακοπής της.Κάποιες φορές τα κλινικά σημεία υποστρέφουν με τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης.

Κεντρική ορώδης ωχροπάθεια

Απαιτείται ιατρική παρακολούθηση.

Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς

Συνήθως παραγωγική και υποστρέφει μερικές εβδομάδες μετά την γέννα.Η πρόγνωση είναι καλή και δεν ενδείκνυται θεραπεία.

Διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια

Ενεργή παραγωγική, θεωρείται ένδειξη για καισαρική τομή, επειδή η δοκιμασία valsalva την ώρα της γέννας μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία υαλώδους.

Purtscher’s retinopathy

Μείωση όρασης με παραγωγική αμφιβληστροειδοπάθεια, αγνώστου αιτιολογίας. Υπεύθυνα θεωρούνται: η ξαφνική αύξηση της φλεβικής πίεσης, έμβολα από λίπος ή αμνιωτικό υγρό ή απελευθέρωση αντιφλεγμονωδών παραγόντων την ώρα της γέννας. Στο 50 % η μείωση της όρασης παραμένει. Οριστική θεραπεία δεν υπάρχει.

Δυσκολία στην εφαρμογή φακών επαφής λόγω φυσιολογικών αλλαγών στον κερατοειδή του οφθαλμού. Πολλές φορές συνιστάται η διακοπή της χρήσης τους.

Πονοκέφαλοι /ημικρανία

Το αδένωμα υπόφυσης μπορεί να μεγαλώσει λόγω εγκυμοσύνης και να προκαλέσει ημιανοπτικές διαταραχές ή πονοκέφαλο. Κρίνεται απαραίτητη η λήψη μαγνητικής τομογραφίας  για τον αποκλεισμό υπαραχνοειδούς αιμορραγίας. Σ’αυτές τις περιπτώσεις συνιστάται η γέννα να γίνει με καισαρική τομή για την αποφυγή του κινδύνου της αποπληξίας κατά τη διάρκεια της.

Ψευδοόγκος παρεγκεφαλίδας

Η συχνότητα της οντότητος αυτής δεν αυξάνεται περισσότερο στις έγκυες γυναίκες. Η θεραπεία είναι δύσκολη γιατί πολλά από τα φάρμακα αντεδείκνυνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Λόγω προεκλαμπτικής/εκλαμπτικής υπερτασικής νόσου.Χρειάζεται ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης.

Μηνιγγίωμα της εγκυμοσύνης

Πολύ επιθετικό, δύσκολα ιάσιμο.

Υψηλή μυωπία 

Γυναίκες  με υψηλή μυωπία πρέπει να υποβάλλονται σε βυθοσκόπηση με μυδρίαση αμφοτέρων των οφθαλμών για διαπίστωση τυχόν εκφυλιστικών βλαβών του βυθού του οφθαλμού. Πιθανόν να συστηθεί η διενέργεια καισαρικής τομής κατά την  γέννα.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.