Εμφυτεύματα Δοντιών: Η φροντίδα που χρειάζονται!

Οδοντικά εμφυτεύματα και η φροντίδα που χρειάζονται

Τα εμφυτεύματα δοντιών αποτελούν θεραπεία ρουτίνας για το Στοματικό Χειρουργό και υπάρχουν εκατομμύρια μελέτες που υποστηρίζουν την χρήση τους στην αποκατάσταση ενός ή περισσότερων δοντιών που λείπουν.

Βρες εδώ τους καλύτερους γιατρούς για εμφυτεύματα δοντιών

Η επιτυχία τους είναι συνάρτηση πολλών παραγόντων με κυριότερους, την τήρηση του χειρουργικού πρωτοκόλλου σε συνδυασμό με την προσθετικά κατευθυνόμενη χειρουργική τοποθέτησή τους, την σωστή προσθετική τους αποκατάσταση, την φροντίδα των εμφυτευμάτων από μέρους του οδοντιάτρου μετά την αποκατάστασή τους και τη φροντίδα των οδοντικών εμφυτευμάτων στο σπίτι από τον ασθενή.

  • Πλένω τα εμφυτεύματά μου όπως και τα υπόλοιπα δόντια μου;
  • Χρησιμοποιώ οδοντικό νήμα στα εμφυτεύματα;
  • Παγιδεύονται τροφές κάτω από γέφυρες ή  οδοντοστοιχίες που στηρίζονται στα εμφυτεύματά μου;

Κεφαλαιώδους σημασίας για την φροντίδα των εμφυτευμάτων αποτελεί η διατήρηση της υγείας  των ούλων γύρω από τα εμφυτεύματα. Τα ούλα που περιβάλλουν τα εμφυτεύματα πρέπει να είναι ροζ, να προσφύονται σταθερά γύρω από τα εμφυτεύματα δοντιών και να μην αιμορραγούν.

Ακριβώς για να διατηρηθούν σε αυτή την κατάσταση θα πρέπει οι ασθενείς να φροντίζουν να απομακρύνουν επιμελώς τη μικροβιακή πλάκα γύρω από τα εμφυτεύματά τους.

Η συγκέντρωση μικροβιακής πλάκας, υπολειμμάτων τροφών και η μετεξέλιξη της μικροβιακής πλάκας σε οδοντική τρυγία (οδοντική πέτρα) οδηγεί σε φλεγμονές των ούλων και του οστού που στηρίζει τα εμφυτεύματα δοντιών θέτoντας σε κίνδυνο την υγεία των εμφυτευμάτων.

Στόχος λοιπόν του οδοντιάτρου θα πρέπει να είναι η εκπαίδευση των ασθενών στην απομάκρυνση της μικροβιακής πλάκας.

Το καθημερινό βούρτσισμα, η χρήση οδοντικού νήματος και οι τακτικοί επανέλεγχοι στον οδοντίατρο είναι τα πιο σημαντικά για την μακρόχρονη διατήρηση του αποτελέσματος.

Από εκεί και πέρα υπάρχουν βοηθητικά προϊόντα για τη φροντίδα των οδοντικών εμφυτευμάτων τα οποία μπορούν εξατομικευμένα να χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενή.

Βούρτσισμα:

Βουρτσίζουμε με μαλακή οδοντόβουρτσα ή με οδοντόβουρτσα ειδική για τον καθαρισμό εμφυτευμάτων και με οδοντόκρεμα χωρίς αποτριπτικές ουσίες. Η τεχνική βουρτσίσματος δεν διαφέρει από τις τεχνικές για βούρτσισμα των φυσικών δοντιών και ο οδοντίατρος είναι  υπεύθυνος για την εκπαίδευση του ασθενή στις τεχνικές αυτές.

Χρήση οδοντικού νήματος:

Η καθημερινή χρήση οδοντικού νήματος είναι απαραίτητη στη φροντίδα των οδοντικών εμφυτευμάτων. Ιδιαίτερα χρήσιμο για την πρόσβαση γύρω από εμφυτεύματα είναι οι “θηλιές” οδοντικού νήματος (floss threaders) καθώς και το ειδικό νήμα για εμφυτεύματα και γέφυρες

Μεσοδόντια βουρτσάκια:

Σχεδιασμένα να καθαρίζουν υπολείμματα τροφών σε δυσπρόσιτες περιοχές τόσο μεταξύ δοντιών όσο και μεταξύ εμφυτευμάτων. Αποτελούν αξιόπιστη εναλλακτική χωρίς να υποκαθιστούν τη σπουδαιότητα του οδοντικού νήματος στον καθαρισμό των εμφυτευμάτων.

Σύστημα καταιονισμού και στοματικό διάλυμα:

Μελέτες αποδεικνύουν ότι τα συστήματα καταιονισμού (oral irrigation systems-ειδική συσκευή ψεκασμού νερού υπό μεγάλη πίεση) μπορούν να είναι αποτελεσματικά κατά της συγκέντρωσης μικροβιακής πλάκας σε δόντια και εμφυτεύματα. Οι κανόνες για τη χρήση στοματικού διαλύματος όσο και οι τύποι των στοματικών διαλυμάτων ισχύουν κανονικά και στην περίπτωση των εμφυτευμάτων.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία των επανελέγχων του ασθενή. Οι επανέλεγχοι αρχικά για τον πρώτο χρόνο ειναι κάθε 3 μήνες ενώ μετά των πρώτο χρόνο και εφόσον έχουμε ένα πειθαρχημένο ασθενή οι έλεγχοι γίνονται ανά 6 μήνες ή ακόμα και ετήσιοι.

Στους επανελέγχους εξετάζεται κλινικά και ακτινογραφικά η κατάσταση του οδοντικού εμφυτεύματος και προλαμβάνονται ή και διορθώνονται τυχόν προβλήματα που προκύπτουν. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι σε κάθε επανέλεγχο γίνεται επανάληψη στον ασθενή των μεθόδων στοματικής υγιεινής με επίδειξη βήμα προς βήμα των μεθόδων αυτών.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.