Οδοντιατρική κατ’οίκον: Νέα μορφή πρωτοβάθμιας φροντίδας

οδοντιατρική κατ'οίκον

οδοντιατρική κατ'οίκον

Γράφει ο Βλασταράκος Σωτήριος, Οδοντίατρος συνεργάτης του doctoranytime.gr

H οδοντιατρική κατ’οίκον, είναι μια μορφή πρωτοβάθμιας φροντίδας οδοντιατρικής περίθαλψης που απευθύνεται σε πληθυσμιακές ομάδες που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι ή την εξειδικευμένη μονάδα στην οποία φιλοξενούνται.

Τέτοιοι είναι:

  • Ηλικιωμένοι
  • Άτομα με κινητικά προβλήματα ή κάποια μορφή σωματικής αναπηρίας
  • Άτομα που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας
  • Άτομα σε νοσοκομειακές μονάδες που δεν έχουν πρόσβαση σε οδοντιατρική περίθαλψη
  • Κατάκοιτοι
  • Άτομα που πάσχουν από κάποιο ψυχικό νόσημα π.χ. αγοραφοβία ή κατάθλιψη, οπότε η οποιαδήποτε απομάκρυνση από τη “ζώνη ηρεμίας” τους (comfort zone) τους προκαλεί αναταραχή.
  • Οποιοσδήποτε ασθενής που αντιμετωπίζει κάποια κατάσταση η οποία δυσχεραίνει την απομάκρυνση του από το χώρο κατοικίας του.

Όλοι οι παραπάνω ασθενείς αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα δόντια τους, τα οποία τους προκαλούν πόνο ή πρόβλημα στην ποιότητα ζωής. Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν υπήρχε κάποιος άλλος τρόπος αντιμετώπισης εκτός απο το να γίνει κλήση στο ΕΚΑΒ, να γίνει διακομιδή με ασθενοφόρο στο νοσοκομείο, να αντιμετωπιστεί το περιστατικό σε νοσοκομειακό περιβάλλον και να επιστρέψει ο ασθενής στο σπίτι του.Καταλαβαίνετε ότι τόσο χρονικά όσο και επιχειρησιακά, κάτι τέτοιο δεν είναι εύκολα υλοποιήσιμο!

Τη λύση έδωσε η παροχή οδοντιατρικής περίθαλψης στο σπίτι ή αλλιώς “Οδοντιατρική κατ’οίκον’’

Η οδοντιατρική κατ’οίκον μπορεί να έχει διάφορες κλίμακες ανάλογα με το πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίζουμε. Για απλά οδοντιατρικά προβλήματα πχ τοποθέτηση προσωρινών σφραγισμάτων, συγκόλληση στεφάνης ή/και γέφυρας που έφυγε από τη θέση της, ακόμα και γέμισμα οδοντοστοιχίας δε χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη υποδομή εκτός από την ευχέρεια και την ευελιξία του οδοντιάτρου για να δουλέψει μακριά από το ιατρείο.

Για πιο σύνθετα περιστατικά πχ σφραγίσματα, τροχίσματα σε ένα δόντι που έχει σπάσει και ενοχλεί, κατασκευή οδοντοστοιχιών (μασέλες) ακόμα και εξαγωγές χρειάζεται η χρήση μιας φορητής οδοντιατρικής μονάδας σαν αυτήν που φαίνεται στην πιο κάτω φωτογραφία

Η οδοντιατρική μονάδα αυτή είναι το δικό μου μοντέλο, για να παρέχω οδοντιατρική περίθαλψη κατ’ οίκον στους ασθενείς που μπορούν να ωφεληθούν από αυτήν την υπηρεσία.

Παρατηρώντας τη σε μεγέθυνση, εχει υπέρηχο για καθαρισμό των δοντιών και οδοντιατρική χειρολαβή (το γνωστό και ως “τροχό”) για τροχίσματα και τέλος σιελαντλία για να μαζεύει τα σάλια και το νερό του τροχού. Μπορεί δηλαδή να κάνει όλα εκείνα που θα γινόντουσαν στο ιατρείο, στην άνεση του σπιτιού του ασθενούς. Το μόνο που χρειάζεται είναι μια πρίζα, για να μπει σε λειτουργία!

Το μόνο αρνητικό είναι το κόστος που συνδέεται με την παροχή οδοντιατρικής κατ’οίκον. Δεν είναι πολύ υψηλότερο από το κόστος του ιατρείου, αλλά οπωσδήποτε είναι πιο υψηλό σε σχέση με το οδοντιατρείο, μια και φέρνουμε όλη την υποδομή του οδοντιατρείου στο σπίτι του ασθενούς. Βέβαια, λόγω κρίσης, το αντίτιμο της οδοντιατρικής φροντίδας κατ ‘ οίκον έχει μειωθεί, διότι κυρίως απευθυνόμαστε σε ηλικιακές και κοινωνικές ομάδες στις οποίες το εισόδημα έχει μειωθεί δραστικά.

Εν κατακλείδι η οδοντιατρική κατ’οίκον ή οδοντιατρική στο σπίτι είναι εφικτή. Αποτελεί μια θεραπευτική διαδικασία, την οποία πολλοί ασθενείς που δεν μπορούν, για τους δικούς τους λόγους, να επισκεφθούν τον οδοντίατρο να την εκμεταλλευτούν για να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους αλλά και για να αντιμετωπίσουν ένα οδοντιατρικό πρόβλημα το οποίο υπό άλλες συνθήκες δε θα ήταν αντιμετωπίσιμο.
 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.