Νηστεία: τι θα πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή μας

Νηστεία: τι θα πρέπει να προσέχουμε στη διατροφή μας

Η περίοδος της νηστείας είναι συνδυασμένη με την κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών και την αποφυγή κάποιων άλλων. Αυτό έχει ως απόρροια να λείπουν από τον οργανισμό μας σημαντικές θρεπτικές ουσίες κατά την περίοδο αυτή, αν δεν τις αντικαταστήσουμε με άλλες.

Συνήθως κατά τη νηστεία αυξάνουμε την πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από υδατάνθρακες και μειώνουμε την πρόσληψη ενέργειας που προέρχεται από λίπος και πρωτεΐνες. Η μείωση του λίπους μπορεί να έχει και οφέλη για τον οργανισμό, καθώς βοηθά στην αποτοξίνωσή του. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αντικαταστήσουμε τις ομάδες τροφίμων που στερούμαστε, με άλλες, που μπορούμε να εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας.

Για παράδειγμα, το κρέας ανήκει στις τροφές που δεν καταναλώνουμε κατά την περίοδο της νηστείας. Το κρέας περιέχει πρωτεΐνες και σίδηρο, συστατικά τα οποία ο οργανισμός μας έχει ανάγκη για να λειτουργεί σωστά. Θα μπορούσαμε επομένως να αντικαταστήσουμε το κρέας με τρόφιμα πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες ή σίδηρο. Ως τέτοια θεωρούνται τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, το σπανάκι, το μπρόκολο, το μαρούλι, τα όσπρια όπως οι φακές, τα φιστίκια και γενικότερα οι ξηροί καρποί, τα θαλασσινά όπως οι γαρίδες, τα μύδια. Άλλα τρόφιμα είναι το ρύζι, τα δημητριακά, οι μπάμιες, οι αγκινάρες, το καλαμπόκι, το λάχανο και το λευκό ψωμί.

Οι φυτικές πηγές σιδήρου καλό θα ήταν να συνδυάζονται με τροφές που περιέχουν βιταμίνη C, καθώς έτσι αυξάνεται η δυνατότητα απορρόφησης του σιδήρου από τον οργανισμό.

Κατά την περίοδο της νηστείας άλλη μία ομάδα τροφίμων που δεν μπορούμε να καταναλώσουμε είναι τα γαλακτοκομικά. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα περιέχουν ασβέστιο. Εναλλακτικά, το ασβέστιο μπορούμε να το αντλήσουμε από τους ξηρούς καρπούς,  από τα φασόλια και γενικότερα τα όσπρια, τη σταφίδα, το λάχανο, τις μπάμιες, τον αρακά, τα καρότα, τα πορτοκάλια, τις αγκινάρες, τις μελιτζάνες, τα κολοκύθια, τις ντομάτες, το ρύζι, τις πατάτες ή το αγγούρι.

Το γεγονός ότι νηστεύουμε δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να στερηθούμε των θρεπτικών συστατικών των τροφών. Η διατροφή μας μπορεί να είναι πλήρης και σωστή και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αρκεί να γνωρίζουμε ποιες είναι οι ανάγκες του σώματός μας και του οργανισμού μας και πώς να τις εξασφαλίζουμε μέσα από το καθημερινό μας διαιτολόγιο.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.