Νέες τεχνικές λεύκανσης δοντιών για ένα λαμπερό και υγιές χαμόγελο!

Νέες τεχνικές λεύκανσης

Νέες τεχνικές λεύκανσηςΓράφει ο Λιάζος Ιωάννης, Οδοντίατρος και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Ένα όμορφο και λαμπερό χαμόγελο προσδίδει γοητεία και ανεβάζει την ψυχολογία μας. Έιναι λογικό λοιπόν, τα τελευταία χρόνια να έχει παρατηρηθεί μια “στροφή” στις απαιτήσεις του κοινού προς την Αισθητική Οδοντιατρική. Η πιο συχνή εφαρμογή της Αισθητικής Οδοντιατρικής είναι η λεύκανση. Η λεύκανση είναι μια τεχνική που μας επιτρέπει να αποκτήσουμε λευκότερα δόντια. Είναι μια ανώδυνη, απλή και γρήγορη διαδικασία, προσιτή σε όλους μας. 

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που προκαλούν δυσχρωμίες στα δόντια. Οι πιο συνηθισμένοι είναι η κατανάλωση τροφών και ποτών με έντονες χρωστικές ουσίες (όπως καφές, μαύρο τσάι, κόκκινο κρασί), το κάπνισμα και οι τραυματισμοί των δοντιών. Είναι, επίσης, αυτονόητο ότι με την πάροδο της ηλικίας τα δόντια αποκτούν μια σκουρότερη απόχρωση.

Τι είναι η λεύκανση

Η λεύκανση δοντιών είναι η τεχνική της εφαρμογής ενός λευκαντικού παράγοντα σε μορφή ζελέ πάνω στα δόντια, που απελευθερώνει ενεργό οξυγόνο, το οποίο εισέρχεται στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη των δοντιών, προκαλώντας τον αποχρωματισμό τους.

Με ποιον τρόπο γίνεται η λεύκανση

Υπάρχουν δύο τεχνικές λεύκανσης. Η πρώτη γίνεται στο οδοντιατρείο, υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου, και η δεύτερη στο σπίτι με ειδικούς προκατασκευασμένους νάρθηκες. Ο οδοντίατρος είναι εκείνος που θα μας προτείνει την καταλλήλότερη για εμάς τεχνική, ανάλογα με το είδος και την έκταση της δισχρωμίας, την ποιότητα των δοντιών και τυχόν προϋπάρχουσα ευαισθησία.

Η λεύκανση στο οδοντιατρείο

Κατ’ αρχήν ο οδοντίατρος θα απομονώσει τα ούλα γύρω από τα δόντια με ειδικό υλικό, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με τον λευκαντικό παράγοντα. Στη συνέχεια τοποθετεί το λευκαντικό ζελέ πάνω στα δόντια και το αφήνει να ενεργήσει για περίπου 15 έως 30 λεπτά, αναλόγως του συστήματος που έχει επιλεγεί. Έπειτα αφαιρείται το λευκαντικό ζελέ με ειδική αναρρόφηση και στη συνέχεια μπορεί να επαναληφθεί η εφαρμογή για 2 έως 3 φορές ακόμα. Αφού τελειώσει η διαδικασία, αφαιρείται και πάλι το λευκαντικό και η απομόνωση των ούλων και τα δόντια ξεπλένονται με νερό και αέρα, οπότε και μπορούμε να αξιολογήσουμε το τελικό αποτέλεσμα.

Η λεύκανση στο οδοντιατρείο είναι μια άμεση και γρήγορη μέθοδος και δίνει τη δυνατότητα στον οδοντίατρο να ελέγχει εξ’ ολοκλήρου τη διαδικασία.

Η λεύκανση στο σπίτι

Σε μια πρώτη επίσκεψη, ο οδοντίατρος θα πάρει αποτυπώματα από την άνω και την κάτω γνάθο, προκειμένου να κατασκευάσει τους ειδικούς νάρθηκες (μασελάκια), μέσα στους οποίους θα τοποθετηθεί το λευκαντικό ζελέ. Σ’ ένα δεύτερο ραντεβού, μας παραδίδει τους νάρθηκες μαζί με το λευκαντικό ζελέ που έχει επιλεγεί, ανάλογα με τις προσωπικές μας ιδιαιτερότητες, όπως είναι ο διαθέσιμος χρόνος, η ευχέρεια χρήσης, η ευαισθησία των δοντιών και η ένταση της δυσχρωμίας.

Θα μας δώσει τις κατάλληλες οδηγίες για τη σωστή χρήση του και θα μας ενημερώσει για τα ραντεβού επανελέγχου. Τοποθετούμε την κατάλληλη ποσότητα υλικού στους νάρθηκες και τους φοράμε στο στόμα για τον προτεινόμενο χρόνο. Μετά το τέλος της θεραπείας, τους αφιαρούμε και πλένουμε καλά τόσο τα δόντια όσο και τους νάρθηκες, πρίν τους αποθηκεύσουμε μέχρι την επόμενη χρήση.

Συνδυαστική μέθοδος λεύκανσης

Για ακόμη καλύτερα και πιο μακροχρόνια αποτελέσματα, ο οδοντίατρος μπορεί να μας προτείνει το συνδυασμό των δύο τεχνικών. Στην περίπτωση αυτή, ο χρόνος εφαρμογής στο σπίτι περιορίζεται σημαντικά, ενώ οι νάρθηκες που μας παραδίδονται μπορούν εύκολα να χρησιμοποιηθούν στις εφαρμογές που προτείνονται για τη συντήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης.

Η χρήση των σύγχρονων λευκαντικών παραγόντων είναι απόλυτα ασφαλής διαδικασία, εφ’ όσον γίνεται με την κατάλληλη επίβλεψη του οδοντιάτρου. Η συγκέντρωση της δραστικής ουσίας είναι καθορισμένη βάση ευρωπαϊκών προδιαγραφών, ώστε να μην αποδυναμώνεται η επιφάνεια του σμάλτου.

Ας ανανεώσουμε λοιπόν τη διάθεσή μας, δίνοντας τη δυνατότητα στον εαυτό μας να αποκτήσει ένα νεανικό, φωτεινό και υγειές χαμόγελο!

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.