Νέες ιατρικές ανακαλύψεις φαρμάκων κατά σοβαρών ασθενειών!

Ιατρικές ανακαλύψεις

Νέες ιατρικές ανακαλύψεις που αναμένεται να αλλάξουν τον τρόπο ζωής μας ανακοινώνονται τις τελευταίες μέρες στα διεθνή ΜΜΕ. Επιστημονικές έρευνες που έγιναν σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης κατέληξαν σε συμπεράσματα και νέες ανακαλύψεις στον τομέα της ψυχολογίας, της νευρολογίας και της παθολογίας.

Δες ακόμα: Πως τα παντζάρια μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Χάπι που δρα κατά της νόσου Αλτσχάιμερ

Ιστορική στιγμή χαρακτηρίζουν οι επιστήμονες, τη βρετανική έρευνα η οποία κάνει λόγο για δημιουργία νέου χαπιού με σκοπό να σταματήσει την καταστροφή των κυττάρων του εγκεφάλου και έτσι, να θεραπεύσει τις νευροεκφυλιστικές νόσους.

Το πείραμα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια, και σύμφωνα με τα ευρήματα, το νέο χάπι πιθανώς να κυκλοφορήσει στην αγορά μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ είναι η πρώτη φορά που μία μέθοδος παύσης της εκφύλισης των κυττάρων είναι τόσο αποτελεσματική.

Το φάρμακο που δοκιμάστηκε στα ποντίκια δρα έναντι της νόσου των τρελών αγελάδων, νευρολογικών παθήσεων και της νόσου Αλτσχάιμερ. Η λειτουργία του έγκειται στο μπλοκάρισμα του ενζύμου PERK, το οποίο ωθεί τους νευρώνες σε αυτοκαταστροφικές αντιδράσεις, οι οποίες οδηγούν σταδιακά στο «θάνατο» των νευρικών κυττάρων.

Το πείραμα έδειξε ότι τα ποντίκια δεν παρουσίασαν καθόλου συμπτώματα νευροεκφυλισμού, ενώ παρατάθηκε και η διάρκεια της ζωής τους σε σχέση με αυτά που δεν είχαν λάβει φαρμακευτική αγωγή.

Αυτό που παραμένει να ελεγχθεί είναι οι πιθανές παρενέργειες σε άλλα όργανα, όπως στο πάγκρεας, μέχρι να δοκιμαστεί και σε ανθρώπους. Πάντως έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον τομέα αυτό και αναμένεται να δώσουν μια οριστική λύση στο πρόβλημα μέσα στις επόμενες δεκαετίες.

Τα φυστικοβούτυρο κατά του καρκίνου του μαστού

Κι όμως είναι αλήθεια! Επιστημονικές μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Breast Cancer Research & Treatment, η κατανάλωση φυστικιών και φυστικοβούτυρου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία των κοριτσιών μειώνει τις πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο στο μαστό στην ενήλικη ζωής τους και μάλιστα, κατά 39%.

Η έρευνα, που συμπεριέλαβε περί τα 9.000 κορίτσια, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα κορίτσια που κατά την ηλικία των 9-16 ετών κατανάλωναν τουλάχιστον για 2 φορές τη βδομάδα φυστίκια και φυστικοβούτυρο είχαν 39% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν καλοήθεις όγκους στο στήθος μέχρι την ηλικία των 30 ετών.

Το γεγονός εξηγείται από τους ειδικούς ως αποτέλεσμα της πρόσληψης καλής ποιότητας φυτικού λίπους, σε σχέση με τις ζωικές που λάμβαναν τα υπόλοιπα κορίτσια.

Φάρμακο κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια ανακάλυψαν ουσίες που στο μέλλον μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αντιμετώπιση της σκλήρυνσης κατά πλάκας. Οι ουσίες αυτές δρουν ενισχυτικά στα πρόδρομα κύτταρα, τα οποία μπορούν δυνητικά να αντικαταστήσουν τα νεύρα που έχουν καταστραφεί λόγω της ασθένειας.

Μία από τις βασικές ουσίες (βενζτροπίνη) χρησιμοποιείται ήδη ως φαρμακευτική ουσία κατά της νόσου του Πάρκινσον. Ήδη έχει προγραμματιστεί η πρώτη κλινική δοκιμή του φαρμάκου σε ανθρώπους. Πάντως, το φάρμακο αυτό μέχρι στιγμής εμφανίζει σημαντικές παρενέργειες οι οποίες θα πρέπει να ελαχιστοποιηθούν μέχρι την τελική δοκιμή.

Οι υπάρχουσες θεραπείες κατά της σκλήρυνσης κατά πλάκας επιδιώκουν να καταστείλουν την «επίθεση» που ασκεί το ανοσοποιητικό σύστημα στον ίδιο του τον εαυτό, αλλά μέχρι στιγμής είναι ελάχιστα αποτελεσματικές. Αυτό καθιστά ολοένα και πιο απαραίτητη τη νέα θεραπευτική αγωγή που προτείνεται τώρα, ενώ δεν αποκλείει και τη συνδυαστική της δράση με την ήδη χρησιμοποιούμενη φαρμακευτική αγωγή.

Έρευνες σχετικά με την κατάθλιψη κατά την εγκυμοσύνη

Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, όταν μια γυναίκα παρουσιάσει συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αυξάνονται οι πιθανότητες να παρουσιάσει κατάθλιψη στην ενήλικη ζωή του το παιδί. Η θεραπεία της νόσου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μελλοντικών ψυχολογικών προβλημάτων στο παιδί.

Η κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αλλά και μετά, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την αρμόζουσα σοβαρότητα και να θεραπεύεται αμέσως. Η ανάπτυξη της ψυχικής υγείας ενός ατόμου, ξεκινά από όταν βρίσκεται μέσα στη μήτρα και όχι μετά τη γέννησή του.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.