Πως τα παντζάρια μειώνουν την αρτηριακή πίεση

Παντζάρια:μείωση αρτηριακής πίεσης

Το παντζάρι σύμμαχος κατά της υπέρτασης

Άλλος ένας λόγος για να τρώμε το ομολογουμένως γευστικότατο παντζάρι είναι και ότι μας βοηθά να μειώσουμε την αρτηριακή πίεση τόσο τη διαστολική όσο και τη συστολική.

Είναι γνωστό ότι η τα φρούτα και τα λαχανικά συντελούν στην ομαλή λειτουργία πολλών σωματικών διεργασιών, μεταξύ των οποίων είναι και ο έλεγχος της αρτηριακής μας πίεσης. Η διατροφή παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ή την πρόληψη σοβαρών νοσημάτων. Δεν είναι λίγες οι φορές που η κακή ή υπερβολική διατροφή έχει καθορίσει το είδος και τη σοβαρότητα μιας ασθένειας, ή ακόμη και την εξέλιξή της.

Στην περίπτωση του παντζαριού, η αποτελεσματική προληπτική δράση των βιταμινών και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχονται στα λαχανικά και στα φρούτα, και εν προκειμένω στα παντζάρια, σε συνδυασμό και με τα νιτρικά ανιόντα είναι αυτό που ουσιαστικά καταπολεμά την υψηλή αρτηριακή πίεση, ρυθμίζοντας τα επίπεδά της. Επίσης, οι πολυφαινόλες χαρακτηρίζονται από αντι-υπερτασικές ιδιότητες.

Το παντζάρι είναι ένα από τα λαχανικά με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε νιτρικά ανιόντα. Η κατανάλωση χυμού παντζαριού (1/3 λίτρου) προκαλεί γρήγορη και άμεση αύξηση του νιτρώδους ανιόντος. Απόρροια αυτού είναι η μείωση της συστολικής και διαστολικής πίεσης.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα διεθνώς έδειξαν ότι η διαφορά στα επίπεδα Παντζάρια:μείωση αρτηριακής πίεσηςαρτηριακής πίεσης εξακολουθεί να υπάρχει ακόμη και 1 μέρα μετά την κατανάλωση του χυμού παντζαριού. Καθοριστικό ρόλο στη διεξαγωγή συμπερασμάτων γύρω από τις ιδιότητες των παντζαριών, αναμένεται να δώσουν τα αποτελέσματα μιας μελέτης γύρω από το κατά πόσο ο χυμός παντζαριού βελτιώνει τις αποδόσεις των αθλητών.

Το νιτρικό ανιόν μετατρέπεται σε νιτρώδες ανιόν, και στη συνέχεια, προκαλείται αύξηση στη σύσταση των αγγείων και μείωση στην αρτηριακή πίεση. Όλη η εν λόγω διεργασία βοηθά στην καρδιακή λειτουργία, μειώνοντας τα περιστατικά παθήσεων στην καρδιά και δρώντας κυρίως προληπτικά κατά αυτών.

Φυσικά, τα παραπάνω ευρήματα δεν αποδεικνύουν ότι ο χυμός παντζαριού από μόνος του είναι η θεραπεία των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Άλλωστε, οι έρευνες που έχουν μέχρι τώρα πραγματοποιηθεί είναι σε πρώιμο στάδιο και δεν έχουν μελετηθεί επακριβώς τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, ώστε να υπάρχει μια πλήρης εικόνα για τα οφέλη του παντζαριού στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ιδιαίτερη προσοχή στην κατανάλωσή του πρέπει να δώσουν οι άνθρωποι που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, καθώς η μεγάλη του περιεκτικότητα σε κάλιο μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα στον ασθενή.

Αντιθέτως, η κατανάλωση παντζαριού προτείνεται σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη αλλά και σε παχύσαρκους.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.