Μπορούν τα χόμπι να σας κάνουν πιο υγιείς;

Πως βοηθούν τα χόμπι στην υγεία σου- Pos voithoun ta xompi stin ygeia sou

Αν έχετε κάποιο χόμπι, το έχετε επιλέξει επειδή το βρίσκετε ενδιαφέρον και σας ευχαριστεί να το κάνετε. Πολλές φορές μπορεί να ανυπομονείτε, να ασχοληθείτε μετά από μια αγχωτική ή δύσκολη μέρα. Γεγονός καθόλου τυχαίο, αφού τα χόμπι κρατούν το μυαλό και το σώμα ενεργά, αποτελώντας εξαιρετικό αντιπερισπασμό από τους καθημερινούς παράγοντες που σας προκαλούν στρες.

Οτιδήποτε κάνετε συστηματικά στον ελεύθερο σας χρόνο και σας γεμίζει με θετικά συναισθήματα, μπορεί να χαρακτηριστεί χόμπι. Είτε αυτό περιλαμβάνει δημιουργικές, είτε πνευματικές ή αθλητικές δραστηριότητες όπως χορό, τραγούδι, μαγειρική, διαλογισμό, ζωγραφική, γυμναστική, κάποιο άθλημα ή τόσα άλλα.

Πως μπορούν τα χόμπι να βελτιώσουν την υγεία

Οι έρευνες δείχνουν ότι, όταν αφιερώνετε χρόνο για τις δραστηριότητες που σας κάνουν χαρούμενους, βελτιώνεται η ψυχική υγεία και η αυτοεκτίμησή σας. Έχετε καλύτερη απόδοσή στην επαγγελματική σας ζωή και ποιοτικότερες σχέσεις με το περιβάλλον σας. Συνεπώς, ενισχύεται όχι μόνο η σωματική αλλά και η ψυχική σας υγεία.

Αυξάνουν το αίσθημα ευημερίας

Μελέτες διαπιστώνουν ότι η συμμετοχή σε δραστηριότητες, που αναδεικνύουν τη δημιουργική σας πλευρά, αυξάνουν το αίσθημα της ευεξίας που νιώθετε. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή, ακόμη και, λίγες ημέρες μετά την ενασχόληση με κάποια δημιουργική δραστηριότητα. Τα αισθήματα της θετικότητας και της ανάτασης αυξάνονται, ενώ το αντίκτυπο είναι θετικό και μακροπρόθεσμα αφού μειώνονται οι στιγμές που ένα άτομο είναι υποτονικό ή καταθλιπτικό. Γι’ αυτό το λόγο, τέτοιες δραστηριότητες μπορούν να σας βοηθήσουν να είστε πιο χαλαροί και ευτυχισμένοι.

Ανακουφίζουν από το άγχος

Η ενασχόληση με τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια του ελεύθερου χρόνου σας, μειώνει σημαντικά τα επίπεδα του άγχους σας. Έρευνες διαπιστώνουν ότι οι ενήλικες, που αφιερώνουν χρόνο για να ασχοληθούν με την τέχνη, χαρακτηρίζουν το χρόνο που περνούν χαλαρωτικό, ευχάριστο και χρήσιμο. Ακόμη, εμφανίζουν έντονη επιθυμία να συνεχίσουν ώστε να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός, ότι παρουσιάστηκε μείωση στα επίπεδα κορτιζόλης, της ορμόνης που είναι υπεύθυνη για το στρες, μετά από τη συμμετοχή τις δραστηριότητες.

Προάγουν την ψυχική υγεία

Η ενασχόληση με κάποιο χόμπι οδηγεί στη βελτίωση της ψυχικής υγείας. Εάν το χόμπι περιλαμβάνει σωματική δραστηριότητα, συμβάλλει δε στη μείωση του στρες, της αρτηριακή πίεσης και του καρδιακού ρυθμού, την καύση του λίπους και την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα. Ιδιαίτερα, η άσκηση σε εξωτερικό μέρος ή κοντά στη φύση, μπορεί να προσφέρει ακόμη περισσότερα οφέλη. Μόλις 10 λεπτά άσκησης στην ύπαιθρο είναι αρκετά για να βελτιώσετε τη διάθεση αλλά και τη συγκέντρωσή σας. Κατά την ενασχόληση με τις δραστηριότητες, βελτιώνεται επιπλέον η εγκεφαλική δραστηριότητα και αυξάνεται η αυτοπεποίθησή σας.

Προλαμβάνουν ασθένειες και παθήσεις

Το να μοιράζεστε τις ίδιες δραστηριότητες με άλλα άτομα μπορεί να έχει επιπρόσθετα οφέλη. Η άσκηση σε ομάδες, όπως τα ομαδικά αθλήματα, βοηθά στην ενίσχυση των επικοινωνιακών σας δεξιοτήτων και στη δημιουργία υγιών σχέσεων με τους γύρω σας. Πολλοί άνθρωποι μπορεί να περάσουν κάποιες μοναχικές φάσεις στη ζωής τους. Παρότι μπορεί να είναι φυσιολογικό, όταν η διάρκεια τους είναι παρατεταμένη, είναι πιθανό να προκαλέσει αρνητικές συνέπειες στη σωματική, ψυχική ή γνωστική υγεία τους. Παράλληλα αυξάνονται οι πιθανότητες εμφάνισης ιατρικών παθήσεων όπως η παχυσαρκία, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η χοληστερόλη.

Η έλλειψη χρόνου είναι η συχνότερη δικαιολογία, όταν αναβάλλετε να ξεκινήσετε κάποιο χόμπι. Συνήθως, βάζετε ως προτεραιότητα την εργασία, αγνοώντας τη σημασία του ποιοτικού χρόνου με τον εαυτό σας. Ωστόσο, η ενασχόληση με δραστηριότητες, που σας ευχαριστούν μπορεί να αυξήσει και την παραγωγικότητά σας.

Δε χρειάζεται να αγχώνεστε προκειμένου να τηρείτε σε καθημερινή βάση στο χόμπι σας. Μπορείτε να διαθέσετε κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα, προσαρμόζοντάς τις στο πρόγραμμά σας. Το σημαντικότερο, όμως, είναι να επιλέξετε κάποιο χόμπι που θα σας αναζωογονεί και θα σας προσφέρει ικανοποίηση. Αυτό μπορεί να σας δώσει την αίσθηση της ολοκλήρωσης, αποτελώντας διέξοδο από το καθημερινό άγχος και την ένταση.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.