Μπανάνα: Η προσφορά του πιο νόστιμου φρούτου στην υγεία μας

banana

Η μπανάνα είναι το πιο αγαπημένο φρούτο των παιδιών. Η γλυκιά της γεύση και η μαλακή υφή σε συνδυασμό με το διασκεδαστικό άνοιγμά της το καθιστούν ως του φρούτο που επιλέγουν πάντα τα παιδιά ως σνακ.

Δες ακόμα: Μαύρη σοκολάτα: η θρεπτική αξία της αγαπημένης λιχουδιάς

Ποια είναι, όμως, η προσφορά του πιο νόστιμου στην υγεία μας;

Το όνομα μπανάνα προέρχεται από το αραβικό banan που σημαίνει δάχτυλο. Η μπανάνα παράγεται σε τροπικό κλίμα και συνεχίζει να ωριμάζει και να παίρνει το χαρακτηριστικό κίτρινο χρώμα, ακόμη και αφού έχει περισυλλεχτεί.

Οι ευεργετικές της ιδιότητες χαρίζουν μακροζωία και καλή υγεία στον οργανισμό μας.

Σε γενικές γραμμές, η μπανάνα είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη C, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, υδατάνθρακες, πρωτεΐνες, μαγνήσιο, μαγγάνιο, σίδηρος, βιταμίνη Α και Ε, φώσφορος, ασβέστιο, ψευδάργυρος.

Το κάλιο προστατεύει τον οργανισμό από την υπέρταση, αποπέμπει το περίσσευμα νατρίου, βελτιώνει το μυϊκό σύστημα, βελτιώνει το γαστρεντερικό σύστημα, προλαμβάνει τη δυσκοιλιότητα και αποτελεί μία σημαντική πηγή ενέργειας για τον οργανισμό.

Η μπανάνα πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής ενός ατόμου που επιδιώκει να ακολουθεί ένα πλήρες και ισορροπημένο γεύμα.

Οι θερμίδες που χαρίζει στον οργανισμό είναι αρκετές, γι’ αυτό καλύτερα να μην καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες.

banana

Η μπανάνα προλαμβάνει:

Άγχος: Όταν κάποιος βιώνει το αίσθημα του άγχους και του στρες το επίπεδο καλίου μειώνεται. Με την κατανάλωση μιας μπανάνας αναπληρώνεται το κάλιο που χάθηκε και έτσι, ομαλοποιείται ο καρδιακός παλμός.

Αναιμία: Τα θρεπτικά συστατικά της μπανάνας βοηθούν στα προβλήματα αναιμίας.

Καρκίνος των νεφρών: Η τακτική κατανάλωση μπανάνας βοηθά στην πρόληψη του καρκίνου των νεφρών.

Δυσκοιλιότητα: Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες η μπανάνα βελτιώνει τη λειτουργία του εντέρου και το γαστρεντερικό σύστημα.

Υπέρταση: Η περιεκτικότητά της σε κάλιο και αντιοξειδωτικά μειώνει αισθητά τα υψηλά επίπεδα αρτηριακής πίεσης.

Κατάθλιψη: Το φρούτο αυτό είναι πλούσιο σε τρυπτοφάνη που μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Οι ουσίες αυτές βοηθούν στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης και των συμπτωμάτων κρίσεων πανικού, καθώς βελτιώνουν τη διάθεση.

Μυϊκή ανάπτυξη: Η μπανάνα είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και ιχνοστοιχεία. Αυτό την καθιστά σημαντική για την ομαλή ανάπτυξη του μυϊκού συστήματος.

Θωρακίζει τα οστά: Η περιεκτικότητά της σε ασβέστιο, καθώς και η ικανότητά της να απορροφά το ασβέστιο την καθιστά ικανή να θωρακίσει με ουσιαστικό τρόπο τα οστά.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.