Πώς αντιμετωπίζονται οι κολπίτιδες στην κινέζικη ιατρική

Πώς αντιμετωπίζονται οι κολπίτιδες στην κινεζική ιατρική

Οι κολπίτιδες είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα στις γυναίκες όλων των ηλικιών. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία μικροοργανισμών που τις προκαλεί αλλά τείνει να κυριαρχήσει η «γνωστή» καντιντίαση η οποία έχει γίνει ένα «καυτό θέμα» τα τελευταία χρόνια στις ανεπτυγμένες χώρες.

Ο όρος καντιντίαση προκύπτει από το μύκητα που ονομάζεται Candida albicans. Μπορεί να βρεθεί σχεδόν παντού γύρω μας: στον αέρα, στα ρούχα, σε ζεστό και υγρό περιβάλλον (τουαλέτες και πισίνες), στους τάπητες, σε τροφές όπως το τυρί και το ψωμί, στα ποτά (μπύρα, κρασί) κλπ. Η Candida μπορεί να αναπτυχθεί σε οποιοδήποτε σημείο του οργανισμού μας (κόλπος, πνεύμονες, ιγμόρεια, δέρμα, νύχια). Επίσης είναι μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου της γυναίκας και της εντερικής χλωρίδας. Όταν αναπτύσσεται όμως ανεξέλεγκτα μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα υγείας με ποικίλα συμπτώματα, όπως γαστρεντερικές διαταραχές, κόπωση, κολπική μόλυνση.

Οι γαστρεντερικές διαταραχές συνήθως εκδηλώνονται με διάρροια ή δυσκοιλιότητα, κνησμό, μετεωρισμό και δυσφορία τα οποία συμπτώματα όταν χρονίσουν προκαλούν πονοκέφαλους, ακόμα και κατάθλιψη. Τα συχνότερα κλινικά συμπτώματα της κολπικής καντιντίασης είναι κνησμός, αύξηση των κολπικών υγρών, δυσπαρεύνια και δυσουρία (αίσθημα πόνου και καύσου).

Η Κινέζικη ιατρική δεν έχει «παραδοσιακή» διάγνωση για την καντιντίαση, όμως μπορεί να βρει διαγνωστικό πλαίσιο και μια σωστή θεραπευτική προσέγγιση από τα κοινά συμπτώματα και τις αναφερόμενες ενοχλήσεις των πασχόντων γυναικών.

Στην Κινέζικη ιατρική η ισορροπία ανάμεσα στο Yin και το Yang είναι η σημαντικότερη έννοια στη διατήρηση της υγείας. Το Yin και το Yang, οι αιώνιες αντίθετες κοσμικές δυνάμεις διαμορφώνουν τη βασική ουσία του σώματος και πρέπει να ισορροπούν για να έχουμε καλή υγεία.

Το ίδιο ισχύει για τα βακτήρια και τους μύκητες στον οργανισμό μας. Πάρα πολλά βακτήρια προκαλούν λοίμωξη, πάρα πολλοί μύκητες επιφέρουν καντιντίαση.

Σύμφωνα με την Κινέζικη παραδοσιακή ιατρική η μυκητισιακή μόλυνση ακμάζει σε ένα στάσιμο περιβάλλον που διαπερνιέται από υγρασία και ζέστη. Το περιβάλλον αυτό είναι αποτέλεσμα της κατανάλωσης και έλλειψης της ενέργειας του σπλήνα και του στομάχου. Όταν ο μετασχηματισμός της Qi ενέργειας από τον σπλήνα αποδυναμώνεται λόγω φτωχής διατροφής, stress, χρόνιας κόπωσης, αυτό οδηγεί σε εσωτερική συσσώρευση υγρασίας.

Αυτή η υγρασία «βυθίζεται» στο κάτω τμήμα του σώματος λόγω της φυσικής βαρύτητας. Επιπλέον το συναισθηματικό stress υπερφορτώνει το ήπαρ προκαλώντας στασιμότητα στο Qi του ήπατος και στάση αίματος, έχοντας σαν αποτέλεσμα επιδείνωση των συμπτωμάτων ή και ακόμα συμβολή στη δημιουργία αρθρίτιδας, ενδομητρίωσης, ινοαδενωμάτων.

Υπάρχουν διάφορα φάρμακα που ευνοούν το στάσιμο περιβάλλον για την ανάπτυξη των μυκήτων είτε επειδή σκοτώνουν τα ευεργετικά βακτηρίδια της χλωρίδας είτε επειδή παρεμποδίζουν τις κανονικές ορμονικές λειτουργίες. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν: αντιβιοτικά, χημειοθεραπευτικά φάρμακα, κορτικοειδή, φάρμακα ορμονικής υποκατάστασης, αντισυλληπτικά.

Επίσης η ακατάλληλη διατροφή όπως η υπερκατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, ζάχαρης, ζυμαρικών, οινοπνεύματος, μπύρας μπορεί να προκαλέσει ανάπτυξη των μυκήτων. Σύμφωνα με την Παραδοσιακή Κινέζικη ιατρική αυτά τα τρόφιμα επηρεάζουν την ισορροπία του σπληνός, παράγουν υγρασία και δημιουργούν το τέλειο περιβάλλον για την Candida.

Επίσης άνθρωποι με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα (καρκίνος, AIDS) με ενδοκρινικές διαταραχές (διαβήτης), είναι περισσότερο επιρρεπής σε καντιντίαση. Η κλασσική προσέγγιση της Δυτικής ιατρικής για να ελέγχει ένα παθογόνο οργανισμό είναι να τον εξουδετερώσει ή να περιορίσει αισθητά την ανάπτυξή του. Η προσέγγιση της Κινέζικης ιατρικής είναι περιεκτικότερη και ολιστική.

Ο Βελονισμός, η διαιτητική τροποποίηση και τα Κινέζικα βότανα χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό. Ο στόχος είναι να τεθούν υπό έλεγχο οι μύκητες και το θρεπτικό-πλούσιο περιβάλλον που τους ενθαρρύνει και με τον τρόπο αυτό να ενισχυθεί το ανοσοποιητικό σύστημα και να αποτραπούν οι υποτροπές.

Ο συνδυασμός βελονισμός – Κινέζικα βότανα αποβάλλει την υγρασία του σώματος, καθαρίζει την υπερβολική ζέστη και επαναφέρει την ισορροπία του οργανισμού. Όταν μια μόλυνση αντιμετωπιστεί, το επόμενο βήμα είναι η πρόληψη. Και η πρόληψη γίνεται με κατάλληλη διατροφή, χαμηλή σε υδατάνθρακες και υψηλή σε πρωτεΐνες. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το αλκοόλ, η ζάχαρη, τα κρύα τρόφιμα προκαλούν εσωτερική υγρασία και είναι καλό να αποφεύγονται. Μπορούν να αντικατασταθούν με προϊόντα σόγιας, noodles, ρύζι και αρκετά λαχανικά.

Μια υγιεινή διατροφή και ένα ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα με τη βοήθεια του βελονισμού και των βοτάνων, είναι τα κλειδιά για την απελευθέρωση από τις υποτροπιάζουσες μυκητιάσεις.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.