Κολπίτιδα
Τι είναι η κολπίτιδα
Η κολπίτιδα ορίζεται ως λοίμωξη ή φλεγμονή που έχει προκληθεί από μικρόβιο και ανιχνεύεται στην περιοχή του γυναικείου κόλπου. Η βακτηριακή κολπίτιδα είναι ο πιο συχνός τύπος.
Πώς μεταδίδεται η κολπίτιδα
Η μετάδοση της κολπίτιδας γίνεται μέσω της σεξουαλικής επαφής. Φορείς του βακτηρίου είναι οι άνδρες αλλά ενδέχεται να μην το γνωρίζουν καθώς δεν εμφανίζουν συμπτώματα.
Αίτια εμφάνισης της κολπίτιδας
Τα αίτια της κολπίτιδας προέρχονται λόγω:
- φλεγμονής στον τράχηλο της μήτρας ή στο ενδομήτριο ή στις σάλπιγγες αλλάζει το pH του κόλπου
- ατροφίας στο βλεννογόνο του κόλπου
- φαρμακευτικής αγωγής ή κακής υγιεινής
- διαταραχών κατά την εγκυμοσύνη ή την έμμηνο ρύση
Συμπτώματα που εκδηλώνει η κολπίτιδα
Υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να είναι ασυμπτωματική. Στις περιπτώσεις όμως που που εκδηλώνονται συμπτώματα έχουν την εξής μορφή:
- Κνησμός και η ευαίσθητη περιοχή κοκκινίζει
- Αυξημένες εκκρίσεις από τον κόλπο με αλλαγή στο χρώμα καθώς και έντονης οσμής
- Πόνος στην εσωτερική πλευρά των χειλιών του κόλπου
Πως γίνεται η διάγνωση της κολπίτιδας
Η διάγνωση για την κολπίτιδα επιτυγχάνεται με κλινική εξέταση που γίνεται στον κόλπο με σκοπό να διαπιστωθεί αν υπάρχει φλεγμονή. Μετά την λήψη ιατρικού ιστορικού, λαμβάνεται δείγμα κολπικού υγρού στο οποίο πραγματοποιείται καλλιέργεια προκειμένου να καθοριστεί η αιτία που προκλήθηκε: κάποιο μικρόβιο, μύκητας ή τριχομονάδες ώστε στην συνέχεια να οριστεί και η αντίστοιχη θεραπεία.
Πώς αντιμετωπίζεται η κολπίτιδα
Στόχος της θεραπείας είναι να καταστραφούν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που βρίσκονται στον κόλπο. Για την αντιμετώπιση της κολπίτιδας χρησιμοποιούνται κολπικά υπόθετα ή χορηγούνται αντιβιοτικά σκευάσματα καθώς και αλοιφές και προτείνονται οι ενδοκολπικές πλύσεις. Είναι υποχρεωτικό να λάβει θεραπεία και ο ερωτικός σύντροφος της γυναίκας για να μην μολυνθεί ξανά.
Επιπλοκές που παρουσιάζει η κολπίτιδα
Η μη έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση μπορεί να επιφέρει επιπλοκές. Οι πιο συχνές επιπλοκές που μπορεί να παρουσιάσει η κολπίτιδα είναι:
- Σαλπιγγίτιδα που μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα στειρότητας
- Η μόλυνση σε έγκυο μπορεί να προκαλέσει πρόωρο τοκετό ή ακόμα και αποβολή
- Φλεγμονώδη νόσο της πυέλου με αποτέλεσμα τη μείωση της γονιμότητας της γυναίκας
- Δημιουργία αποστήματος
- Περιτονίτιδα
Πρόληψη κατά της κολπίτιδας
Η υγιεινή είναι το άλφα και το ωμέγα στην πρόληψη της κολπίτιδας. Είναι σημαντικό να φροντίζεται η ευαίσθητη περιοχή και να καθαρίζεται σχολαστικά, χρησιμοποιώντας ειδικό αντισηπτικό ή με σαπούνι που να μην διαταράσσει το pH του κόλπου.
Θα πρέπει να αποφεύγονται οι καταστάσεις υγρασίας στην περιοχή του κόλπου όπως ο ιδρώτας ή το βρεγμένο μαγιό αλλά και η έκθεση σε μικρόβια και τα ακατάλληλα εσώρουχα. Επιπλέον, είναι σημαντική η χρήση προφυλακτικού στην σεξουαλική πράξη προς αποφυγήν περιστατικών κολπίτιδας.
Για λόγους πρόληψης συνιστάται και η χρήση προβιοτικών όταν λαμβάνονται αντιβιοτικά καθώς προστατεύουν από την ανάπτυξη ανεπιθύμητων μικροοργανισμών.
Τέλος το τεστ ΠΑΠ χρειάζεται να γίνεται τακτικά και σε περίπτωση που υπάρχει εκδήλωση συμπτωμάτων τότε η επίσκεψη στον γυναικολόγο δεν πρέπει να παραλείπεται.
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για την κολπίτιδα είναι ο Γυναικολόγος – Μαιευτήρας
Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!