Τι είναι η κοιλιοκάκη και πώς αντιμετωπίζεται

koiliokaki

Η κοιλιοκάκη είναι μια νόσος του λεπτού εντέρου ή οποία προκαλείται από την δυσανεξία που παρουσιάζουν στην γλουτένη κάποια άτομα με γενετική προδιάθεση. Η γλουτένη βρίσκεται στο σιτάρι, την σίκαλη, το κριθάρι και την βρώμη και η κατανάλωσή της ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς με αποτέλεσμα με την πάροδο του χρόνου να δημιουργείται βλάβη στον βλεννογόνο του λεπτού εντέρου. Υπολογίζεται ότι ένα(1) στα 100-200 άτομα πάσχουν από κοιλιοκάκη.

Δες ακόμα: 7+1 tips για να αντιμετωπίσεις το διαβήτη

Ποια είναι τα συμπτώματα

Η έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί αν γίνει σε όποια ηλικία μετά την ένταξη της γλουτένης στην διατροφή και είναι η χρόνια διάρροια ή δυσκοιλιότητα, τυμπανισμός της κοιλιάς, απώλεια βάρους ή μειωμένη πρόσληψη βάρους στα παιδιά, μειωμένη σωματική ανάπτυξη, καθυστέρηση της εφηβείας, σιδηροπενική αναιμία, συχνά κατάγματα οστών, αυξημένα ηπατικά ένζυμα, χρόνια εξανθήματα. Όμως οι περισσότεροι ασθενείς είναι σχεδόν ασυμπτωματικοί και μένουν αδιάγνωστοι για χρόνια με αποτέλεσμα να εμφανιστεί κάποια στιγμή κάποια επιπλοκή της νόσου, όπως οστεοπόρωση, σιδηροπενική αναιμία, λέμφωμα εντέρου κ.α.

Η διάγνωση γίνεται με την ανίχνευση ειδικών αντισωμάτων κοιλιοκάκης σε εξετάσεις αίματος και η επιβεβαίωση γίνεται με ενδοσκόπηση και βιοψία εντέρου όπου φαίνονται οι τυπικές αλλοιώσεις του βλεννογόνου (ατροφία των λαχνών)

Πως αντιμετωπίζεται

Αντιμετωπίζεται με δίαιτα χωρίς γλουτένη εφ όρου ζωής ειδικά αποχή από τροφές που προέρχονται από σιτηρά, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη. Ενδεικτικά απαγορεύονται τα προϊόντα που περιέχουν αλεύρι (ψωμί, φρυγανιές, μπισκότα, πίτσες, γλυκά), τα ζυμαρικά, κάποια αλλαντικά, τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, τα επαλειφόμενα τυριά, τα κατεψυγμένα καρυκεύματα, μερικά έτοιμα ροφήματα πχ σοκολάτα και κάποια αλκοολούχα ποτά (μπύρα, ουίσκι, βότκα)

Επιτρέπονται όλα τα φρέσκα και κατεψυγμένα λαχανικά, τα φρέσκα κρέατα, πουλερικά, το γάλα και τα προϊόντα του (φέτα, γιαούρτι, σκληρά  κίτρινα τυριά), το καλαμπόκι, το ρύζι, το λάδι, το βούτυρο και ειδικά προϊόντα ελεύθερα γλουτένης.

Η διαιτητική αποχή της γλουτένης βελτιώνει τα συμπτώματα τις πρώτες 1-2 βδομάδες και ο βλεννογόνος επανέρχεται μέσα σε 6-12 μήνες. Η δίαιτα πρέπει να ακολουθείται δια βίου παράλληλα με ιατρική και διαιτολογική παρακολούθηση του ασθενούς.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.