Πώς θα καταφέρουμε να διατηρηθούμε στα κιλά μας την περίοδο των Χριστουγέννων;

Πώς θα καταφέρουμε να διατηρηθούμε στα κιλά μας την περίοδο των Χριστουγέννων;

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι η αγαπημένη εποχή του χρόνου για μικρούς και μεγάλους. Δώρα, βόλτες στη χριστουγεννιάτικη αγορά, συναντήσεις με φίλους και συγγενείς, γιορτινό άρωμα και άφθονο φαγητό είναι κάποια από τα χαρακτηριστικά της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Είναι σαφές ότι η περίοδος των Χριστουγέννων δεν ενδείκνυται για να ξεκινήσει κανείς κάποια δίαιτα αδυνατίσματος, καθώς κάθε οικογενειακό γεύμα ή δείπνο μας «φορτώνει» με πολλές θερμίδες, αφού είναι πλούσιο σε σπιτικές λιχουδιές και γλυκά, γεύσεις στις οποίες δύσκολα μπορεί κανείς να αντισταθεί. Ακόμη κι αν ακολουθείτε κάποια δίαιτα αδυνατίσματος, τις συγκεκριμένες ημέρες δεν είναι κακό να κάνετε μία προσωρινή παύση για να απολαύσετε τα εδέσματα της αρεσκείας σας. Ωστόσο, καλό είναι να ενημερωθείτε από πριν για τις θερμίδες που μας προσδίδει το κάθε έδεσμα, ώστε να μπορέσετε να ελέγξετε τις ποσότητες που θα φάτε και να διατηρήσετε το βάρος σας σε υγιή επίπεδα.

Έχει παρατηρηθεί ότι ο μέσος άνθρωπος κατά την περίοδο των Χριστουγέννων παίρνει 1,5 με 2 κιλά. Αυτό συμβαίνει διότι εκείνη την περίοδο χαλαρώνουμε και συνήθως υπερκαταναλώνουμε κάποιες τροφές και φυσικά, πολλές γλυκές λιχουδιές.

Δείτε παρακάτω πόσες περίπου θερμίδες μας προσθέτει το κάθε χριστουγεννιάτικο έδεσμα, σύμφωνα με τους διατροφολόγους.

Οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι δίπλες αποτελούν τα πιο συνηθισμένα γλυκά των γιορτών. Ένας κουραμπιές μας προσδίδει περίπου 130 θερμίδες ανά τεμάχιο, ενώ ένα μελομακάρονο περίπου 140 θερμίδες και 8 γραμμάρια λιπαρά. Το μελομακάρονο είναι πολύ πιο υγιεινό για τον οργανισμό, καθώς περιέχει πιο αγνά υλικά και λιγότερο βούτυρο, ενώ είναι πλούσιο σε Ω-3 λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά, βελτιώνοντας έτσι τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και της καρδιάς. Οι δίπλες περιέχουν τις λιγότερες θερμίδες, αφού μία μεγάλη δίπλα έχει περίπου 87 θερμίδες.

Η βασιλόπιτα αποτελεί άλλη μία βασική λιχουδιά του πρωτοχρονιάτικου τραπεζιού. Οι θερμίδες που μας προσθέτει κυμαίνονται από 250 έως 350, αναλόγως αν πρόκειται για κέικ ή τσουρέκι. Σαφέστατα, πιο υγιεινή επιλογή αποτελεί το τσουρέκι, καθώς μας προσδίδει περίπου 259 θερμίδες και 7,5 γραμμάρια λιπαρά, ενώ το κέικ 350 θερμίδες και 20 γραμμάρια λιπαρών.

Η γαλοπούλα είναι ίσως το πιο υγιεινό έδεσμα στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος, ενώ είναι πλούσια σε πρωτεΐνες, σίδηρο, βιταμίνη Β και φώσφορο. Η γέμισή της ωστόσο, η οποία αποτελεί και το αγαπημένο κομμάτι όλων μας, περιέχει αρκετές θερμίδες. Οι θερμίδες της γέμισης της γαλοπούλας εξαρτώνται από τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε, γι’ αυτό και δεν είναι δεδομένος ο αριθμός. Στη γέμιση προτιμήστε να προσθέσετε κάστανα, καθώς έχουν εξαιρετικά πολύτιμες για τον οργανισμό ιδιότητες με πολύ λίγες θερμίδες. Γενικότερα, κατά μέσο όρο μία γαλοπούλα με γέμιση μας προσδίδει περίπου 450 θερμίδες.

Το αλκοόλ συνοδεύει συνήθως κάθε γιορταστικό γεύμα κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Ωστόσο, θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να καταναλώνεται με μέτρο, καθώς μπορεί να βλάψει τον οργανισμό μας. Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί μας προσδίδει περίπου 80 θερμίδες, ενώ όταν καταναλωθεί σε μικρή ποσότητα παρουσιάζει οφέλη για την υγεία της καρδιάς (μέχρι ένα ποτηράκι για τις γυναίκες ημερησίως και δύο ποτηράκια για τους άνδρες είναι η συνιστώμενη από τους ειδικούς ποσότητα).

Καλό είναι κατά τη διάρκεια των γιορτών να ασκηθούμε λιγάκι, ώστε να μην επιβαρύνουμε το βάρος μας λόγω της μεγάλης ποσότητας φαγητού που έχουμε καταναλώσει. Μια εύκολη μορφή άσκησης είναι ακόμη και το περπάτημα και η βόλτα στα μαγαζιά ή ακόμη και η χρήση της σκάλας αντί του ανελκυστήρα.

Από την Ιωάννα Βλάσση, ιατρική συντάκτρια του doctoranytime.gr

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.