Κακοσμία στόματος

κακοσμία στόματος2

κακοσμία στόματος2

Γράφει η Κουργιαμπλά Αθανασία, Οδοντίατρος συνεργάτης του Doctoranytime.gr

Σε όλους μας κάποια στιγμή έχει τύχει να μιλάμε με κάποιο άτομο που έχει δυσάρεστη αναπνοή. Μήπως όμως έχουμε κ εμείς το ίδιο πρόβλημα?

Ένας απλός τρόπος για να το διαπιστώσουμε αυτό μόνοι μας είναι η αναπνοή μέσα στις κλειστές χούφτες μας κ η προσπάθεια να μυρίσουμε τον εκπνεόμενο αέρα. Ένας ακόμα πιο ασφαλής ωστόσο τρόπος είναι να ρωτήσουμε ένα οικείο πρόσωπο να μας πει με ειλικρίνεια αν η ανάσα μας μυρίζει.

Ο πιο κοινός λόγος που συμβαίνει αυτό αφορά στην υγιεινή του στόματός μας.

Η πρωινή κακοσμία, που είναι τις περισσότερες φορές προσωρινή, είναι ο συνηθέστερος τύπος που απαντάται σε 9 στους 10 ανθρώπους. Προκαλείται εξαιτίας του σάλιου που στεγνώνει στο στόμα κατά τη διάρκεια του ύπνου.  Επίσης η παρουσία υπολειμμάτων τροφών ή και αίματος μεγαλώνει το πρόβλημα, καθώς όταν δεν απομακρυνθούν από το στόμα μετατρέπονται σε θειώδεις ουσίες προκαλώντας έντονα δυσάρεστη μυρωδιά. Βέβαια μόλις φάμε κάτι , πιούμε ή βουρτσίσουμε τα δόντια μας η μυρωδιά αυτή εξαφανίζεται.

Το κυριότερο αίτιο εμφάνισης κακοσμίας(90% των περιπτώσεων) έχει να κάνει με υπολείμματα τροφών κ μικρόβια τα οποία παραμένουν προσκολλημένα στα δόντια. Όταν αυτά τα υπολείμματα δεν απομακρυνθούν αποσυντίθενται μέσα στο στόμα κ τελικά προκαλούν κακοσμία. Η παρουσία πέτρας (σημείο κατακράτησης μικροβίων) καθώς κ χαλασμένων δοντιών στο στόμα δυσχαιρένει την κατάσταση διότι είναι αδύνατη η πλήρης απομάκρυνση των παραπάνω αιτιών ακόμα κ με πολύ καλό βούρτσισμα.

Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι το να βουρτσίζουμε τα δόντια μας τακτικά κ επιμελώς. Ο σωστός τρόπος να καθαρίζουμε τα δόντια μας (με βάση το πώς μας  έχει υποδείξει ο οδοντίατρος μας) είναι το κυρίαρχο όπλο μας στη μάχη με την κακοσμία στόματος.Επειδή όμως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό για να απομακρυνθούν πλήρως τα υπολείμματα τροφών που είναι σφηνωμένα ανάμεσα στα δόντια επιβάλλεται κ η χρήση οδοντικού νήματος. Επιπλέον, μια επίσκεψη στον  οδοντίατρο για καθαρισμό κ έλεγχο της στοματικής κοιλότητας ανά εξάμηνο (ή ανα όποιο χρονικο διάστημα ορίσει ο οδοντίατρος ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς) είναι αναγκαία.

κακοσμία στόματος1

Κάποιες φορές τα αίτια της κακοσμίας είναι ιδιαίτερα. Άλλωτε αφορούν σε κατανάλωση συγκεκριμένων τροφών (σκόρδο ,κρεμμύδι , μπαχαρικά, αλκοόλ), οπότε η κακοσμία προέρχεται από το στομάχι. Αυτό όμως αφορά έναν αρκετά μικρό αριθμό περιπτώσεων (10%) κ ο ασθενής συνήθως γνωρίζει το αίτιο.Άλλες φορές πάλι τα αίτια σχετίζονται με τη γενική υγεία του ασθενούς, όπως για παράδειγμα οι διαβητικοί ασθενείς που παράγουν ουσίες (κετόνες) οι οποίες απεκκρινόμενες από τους πνεύμονες προκαλούν μια ιδιαίτερη κακή οσμή. Επίσης , ασθένειες συκωτιού, φλεγμονές του στόματος,του  αναπνευστικού και  του πεπτικού  σχετίζονται με δυσάρεστη αναπνοή και ο ασθενής πρώτα πρέπει να καταπολεμήσει την κύρια αιτία που προκαλεί το πρόβλημα, οπότε ζητά βοήθεια από τον γιατρό ή από τον οδοντίατρο του.

Ένας  συνομιλητής με έντονη κακοσμία είναι δυστυχώς κάτι που δεν ξεχνιέται εύκολα, και ίσως όλοι θυμόμαστε τον εαυτό μας να προσπαθεί να κρατηθεί σε αρκετή απόσταση από το άτομο σε αυτή τη συνομιλία. Οπότε βεβαιωθείτε ότι το στόμα σας πάντα μοσχομυρίζει και ακολουθείστε τις παραπάνω οδηγίες για να έχετε δροσερή αναπνοή.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.