Λαπαροσκόπηση και αντιμετώπιση ινομυωμάτων

Ινομυώματα: πώς αντιμετωπίζονται

Τα ινομυώματα είναι καλοήθης μορφώματα της μήτρας που δημιουργούνται από τα μυϊκά κύτταρα της μήτρας. Τα συναντάμε σε ένα ποσοστό 25% από τις γυναίκες που εξετάζουμε. Η εμφάνισή τους σχετίζεται με την κληρονομικότητα από μαμά σε κόρη, αλλά τα οιστρογόνα είναι υπεύθυνα για την αύξηση του μεγέθους τους.

Τις περισσότερες φορές ανιχνεύουμε τα ινομυώματα τυχαία σε ένα απλό γυναικολογικό υπέρηχο ή με ένα υδρο-υπερηχογράφημα. Το υδρο-υπερηχογράφημα είναι μια νέα τεχνική που εφαρμόζεται την ώρα που γίνεται το ενδοκολπικό υπέρηχο. Με ένα μικρό καθετήρα χορηγούμε στην ενδομητρική κοιλότητα υγρό. Το υγρό αυτό μας βοηθάει να ξεχωρίσουμε εύκολα αν μέσα στο ενδομήτριο υπάρχουν πολύποδες, ινομυώματα ή άλλες ανατομικές διαταραχές του ενδομητρίου. Δεν είναι καθόλου επώδυνη μέθοδος και τα αποτελέσματα είναι άμεσα.

Δεν είναι όμως λίγες οι φορές που τα ινομυώματα οδηγούν τη γυναίκα στο γυναικολόγο λόγω αιμορραγιών, υπογονιμότητας, αίσθημα βάρους στην κοιλία, μεγάλης αιμορραγίας κατά την περίοδο ακόμα και σε ιστορικό αποβολών. Στην κύηση τα ινομυώματα μεγαλώνουν σε μέγεθος λόγω των αυξημένων επιπέδων οιστρογόνων. Το ποσοστό ένα ινομύωμα να κρύβει καρκίνο είναι μόλις 0,1%.

Το μέγεθος ενός ινομυώματος ποικίλει από χιλιοστά μέχρι δεκάδες εκατοστά. Όμως η θέση ενός ινομυώματος στη μήτρα είναι κυρίως υπεύθυνη στο εάν η γυναίκα έχει ένα από τα παραπάνω συμπτώματα. Μπορεί να έχει ένα μεγάλο ινομύωμα στην εξωτερική επιφάνεια της μήτρας και να μην έχει κανένα σύμπτωμα η γυναίκα, μπορεί να έχει όμως και ένα μικρό ινομύωμα λίγων χιλιοστών μέσα στο ενδομήτριο, που να προκαλεί μεγάλες αιμορραγίες ή υπογονιμότητα. Άρα καταλαβαίνουμε ότι δεν παίζει ρόλο μόνο το μέγεθος αλλά και η θέση αυτού.

Σήμερα τα ινομυώματα αφαιρούνται κυρίως ενδοσκοπικά (δηλ. λαπαροσκοπικά, ρομποτικά και υστεροσκοπικά). Η ρομποτική χειρουργική στη γυναικολογία κερδίζει συνεχώς καθημερινά έδαφος και η εφαρμογή της στην εκπυρήνιση των ινομυωμάτων υπερισχύει έναντι των άλλων τεχνικών (λαπαροσκόπηση ή ανοικτό χειρουργείο) λόγω μειωμένου μετεγχειρητικού πόνου, μειωμένης απώλειας αίματος και άμεσης κινητοποίησης.

Μη ξεχνάμε ότι ρομποτικά μπορούμε να αφαιρέσουμε ινομυώματα σε πιο δυσπρόσιτα σημεία της μήτρας με μεγαλύτερη ευκολία και σε σύντομο χειρουργικό χρόνο από ότι με την απλή λαπαροσκόπηση. Η ασθενής που υποβάλλεται σε λαπαροσκόπηση ή ρομποτικό χειρουργείο παραμένει στο νοσοκομείο μόνο για 1 μέρα μετά το χειρουργείο και κινητοποιείται άμεσα, μόλις σε 6 ώρες από την επέμβαση!

Η κλασσική ανοικτή λαπαροτομία εφαρμόζεται όταν η θέση των ινομυωμάτων είναι δυσπρόσιτη λαπαροσκοπικά, αν η γυναίκα έχει κάνει άλλα χειρουργεία ανοικτά στο παρελθόν ή αν το μέγεθος των ινομυωμάτων είναι πολύ μεγάλο.

 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.