Η ψυχολογία στην ομοφυλοφιλία

Η ομοφυλοφιλία προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις: όμοιος + φύλο + φιλία, που σημαίνει «αυτός που είναι φίλος του ιδίου φύλου». Ευρύτερα όμως έχει καθιερωθεί ως «η ερωτική έλξη και/ή σεξουαλική επαφή ατόμου προς άτομο του ιδίου φύλου».

Η ομοφυλοφιλία σε πολλές περιπτώσεις αντιμετωπίζεται αρνητικά κυρίως από την εκκλησία που την θεωρεί αμαρτία, αλλά και σε πολλές κοινωνίες είναι στιγματισμένη ως ανεπιθύμητο φαινόμενο.

Η στάση του νεοέλληνα τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει κάπως αλλάξει απέναντι στους ομοφυλόφιλους, που δεν διαφέρουν σε τίποτα από τους συνανθρώπους τους, εκτός από τον σεξουαλικό προσανατολισμό τους. Συνεπώς οι ομοφυλόφιλοι, άντρες και γυναίκες, είναι ακόμα αναγκασμένοι να κρύβουν την ιδιαιτερότητα τους, να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο εργασιακό περιβάλλον, να γίνονται αντικείμενο χλευασμού, ενώ οι κοινωνικές πιέσεις που επανειλημμένως δέχονται, τους δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα.

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι στο ζωικό βασίλειο η ομοφυλοφιλία συναντάται συχνά. Στους ανθρώπους το ποσοστό των ομοφυλόφιλων, σύμφωνα με αξιόπιστες στατιστικές πηγές, ανέρχεται στο 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, ανεξάρτητα από την χρονική περίοδο.

Η γενικότερα αρνητική στάση απέναντι στην ομοφυλοφιλία έχει ψυχολογική βάση, διότι θεωρείται ως «αφύσικη έλξη», επειδή ξεφεύγει από το καθιερωμένο σχήμα του αρσενικού που ζευγαρώνει με το θηλυκό με σκοπό τη διαιώνιση του είδους. Η στάση αυτή βασίζεται στην λογική ότι η φύση έφτιαξε δύο διαφορετικά φύλα με σκοπό το ένα να έλκεται από το άλλο. Η απόκλιση από αυτόν τον κανόνα δημιουργεί φόβο και ως συνήθως, ο φόβος έχει την ρίζα του στην άγνοια.

Τι καθορίζει το φύλο μας;

Όταν η μαία κρατάει το νεογέννητο βρέφος στα χέρια της βασίζεται αποκλειστικά στην ανατομία του όταν μας ανακοινώνει «είναι αγοράκι». Στην πραγματικότητα, ο καθορισμός του φύλου δεν είναι και τόσο απλή υπόθεση, διότι επηρεάζεται από διάφορους παράγοντες.

Στο καίριο ερώτημα της ομοφυλοφιλίας αν: «Γεννιόμαστε ομοφυλόφιλοι ή γινόμαστε;» η επιστήμη δυσκολεύεται να απαντήσει, καθ’ ότι η μελέτη της ομοφυλοφιλίας παρουσιάζει μερικά μοναδικά προβλήματα.
Καταρχάς οι ερευνητές δυσκολεύονται να αποφασίσουν σύμφωνα με ποια κριτήρια θα θεωρήσουν κάποιο άτομο ως ομοφυλόφιλο.

Ποιος θεωρείται ομοφυλόφιλος;

Προκειμένου ν’ απαντηθεί το ερώτημα αυτό, οι επιστήμονες πρέπει να αποφασίσουν αν θα πρέπει να στηριχθούν στην συχνότητα της ομοφυλοφιλικής συμπεριφοράς ή στην ηλικία που αυτή εμφανίστηκε ή στην παρουσία ομοφυλοφιλικών φαντασιώσεων.

Η έρευνα τελικά έχει εστιασθεί σε τέσσερα σημεία:
– Στις δομικές μετρήσεις του εγκεφάλου
– Στα γενετικά δεδομένα
– Στις οικογενειακές τάσεις
– Στις ανατομικές ομοιότητες

Από το σύνολο των αποτελεσμάτων στις μελέτες των παραπάνω τεσσάρων ενοτήτων, φαίνεται ότι ενώ η γενετική είναι πιθανό να διαδραματίζει τον ρόλο της στην ομοφυλοφιλία, οι περιβαλλοντικοί παράγοντες συμβάλλουν επίσης στο σεξουαλικό προσανατολισμό.

Τελικά, αυτό που καθορίζει το φύλο μας, επηρεάζεται από διαφορετικούς παράγοντες όπως τα γονίδια, ο εγκέφαλος, οι ορμόνες, τα εσωτερικά γεννητικά όργανα και το περιβάλλον. Οι δυνατοί συνδυασμοί αυτών των παραγόντων είναι αναρίθμητοι!

Αυτοδιαχείριση της απορρέουσας ψυχολογίας ενός ομοφυλόφιλου

Παρακάτω αναδεικνύονται τρόποι στους ομοφυλόφιλους άντρες (gays) και γυναίκες (λεσβίες), να ξεπεράσουν την δυστυχία που μπορεί να βιώνουν από την καταπίεση της πραγματικής τους φύσης και την απόρριψη της ομοφυλοφιλίας τους από τον κοινωνικό περίγυρο.

Στην απόρριψη της πραγματικής τους φύσης καταλήγουν κάποιοι άνθρωποι λόγω των προκαταλήψεων της κοινωνίας και την πίεση που δέχονται από την οικογένεια. Ωστόσο, η καταπίεση της πραγματικής τους φύσης οδηγεί μόνο σε περισσότερη δυστυχία μακροπρόθεσμα. Οι περισσότεροι ομοφυλόφιλοι συμφωνούν ότι το να έχουν αποδεχτεί την ομοφυλοφιλία τους είναι σαν να «έχουν πετάξει ένα μεγάλο βάρος από τους ώμους τους» και αισθάνονται ευτυχία.

Βήμα 1ο: Πως καταλαβαίνεις ότι είσαι gay ή λεσβία;

Αν έχεις την παραμικρή αμφιβολία για το σεξουαλικό σου προσανατολισμό, τότε πιθανότατα δεν είσαι 100% ετεροφυλόφιλος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αναπτύξεις σίγουρα, αποκλειστικά ομοφυλοφιλική συμπεριφορά. Εάν τελικά διαπιστώσεις ότι ελκύεσαι ερωτικά μόνο από άτομα του ιδίου φύλου, τότε πιθανότατα είσαι gay ή λεσβία.

Βήμα 2ο: Δεν μπορείς να αλλάξεις τον σεξουαλικό σου προσανατολισμό

Υπάρχουν απειροελάχιστες ενδείξεις ότι μια τέτοια αλλαγή μακροπρόθεσμα είναι επιτυχημένη. Μπορεί να σταματήσεις αν θέλεις να κάνεις σεξ με άτομα του ιδίου φύλου, αλλά οι επιθυμίες σου θα παραμείνουν τουλάχιστον ίδιες, αν όχι εντονότερες. Η δε έλλειψη «δράσης», προκαλεί μεγάλο στρες που οδηγεί σε μεγαλύτερα προβλήματα όπως κατάθλιψη, αυτοκτονικές σκέψεις και άλλες σοβαρές ψυχολογικές επιπτώσεις.

Βήμα 3ο: Ανάπτυξε την αυτοπεποίθηση σου

Φτιάξε μία λίστα με τις αρετές σου και τα χαρακτηριστικά σου. Μπορεί να είσαι ευγενικός, να είσαι πιστός φίλος, να είσαι ευχάριστος, ή υπομονετικός, να έχεις ωραία μάτια ή ψηλό κορμί ή ακόμα ένα ωραίο χαμόγελο. Το να είσαι gay ή λεσβία είναι τόσο μέρος του εαυτού σου, όσο οι αρετές σου και τα χαρακτηριστικά σου.

Βήμα 4ο: Εκδηλώνομαι

Ένα σημαντικό βήμα στην αποδοχή της ομοφυλοφιλίας σου είναι να ανοιχτείς σε αυτό το θέμα και να δείχνεις στους άλλους ότι τα έχεις βρει με τον εαυτό σου και είσαι εντάξει με αυτό που είσαι. Όσοι περισσότεροι άνθρωποι το γνωρίζουν και το αποδέχονται, τόσο πιο εύκολο θα είναι για σένα ν’ αποδεχτείς τον εαυτό σου. Βρες μια ομάδα υποστήριξης με ομοφυλόφιλους φίλους, όπου θα μπορείς να μιλήσεις.

Μην περιοριστείς, όμως, σε παρέες που αποτελούνται μόνο από gay άτομα και λεσβίες. Θα δεις ότι η αποδοχή της ομοφυλοφιλίας σου από straight φίλους σου, σημαίνει πολλά. Προσπάθησε να είσαι ανοιχτός με την σεξουαλικότητα σου, τόσο σε ένα κατεξοχήν ομοφυλόφιλο περιβάλλον, όσο και μέσα σε μία ετεροφυλόφιλη κοινωνία, όπου και όταν αυτό είναι ασφαλές. Δείξε στους ανθρώπους ότι είσαι ένας ισορροπημένος άνθρωπος που απλά συμβαίνει να είναι ομοφυλόφιλος.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.