Η Νόσος του Peyronie στους άνδρες!

η νόσος του Peyronie στους άνδρες

Τι είναι η νόσος του Peyronie;

Πρόκειται για μια πάθηση που απαντάται σε άνδρες ηλικίας από 40- 70 ετών. Η κλινική εικόνα της χαρακτηρίζεται από μία σκληρή πλάκα που ψηλαφούν οι άνδρες στο σώμα του πέους και εμφανίζεται συνήθως ξαφνικά. Συχνά παρουσιάζεται σαν στράβωμα του πέους και εμποδίζει τον ασθενή ακόμη και στη συνουσία. Υπάρχει πιθανότητα να συνοδεύεται από πόνο κατά τη στύση ή να υφίσταται υποκείμενη στυτική δυσλειτουργία.

Δες ακόμα: Καρκίνος προστάτη: επιλογές θεραπείας

Η καταγεγραμμένη συχνότητα με την οποία εμφανίζεται αγγίζει το 2- 8%, ενώ στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό πολλαπλασιάζεται αν αναλογιστεί κανείς ότι μόλις 3 στους 100 άνδρες επισκέπτονται γιατρό για να μιλήσουν για το πρόβλημά τους.

Αίτια της νόσου

Τα αίτια δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Μία κληρονομική θεωρία συνδέει τη νόσο με την παρουσία ενός αντιγόνου (HLA)Β7. Στο παρελθόν έχει συνδεθεί με τον σακχαρώδη διαβήτη, τη νόσο του Paget και την ποδάγρα. Άλλη μία εξίσου πιθανή αιτία πρόκλησης είναι και μία βίαιη μηχανική στροφή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης.

Διάγνωση της νόσου

Η διάγνωση γίνεται ακόμη και τηλεφωνικώς από έναν έμπειρο γιατρό. Μία απλή ψηλάφηση αρκεί για να πιστοποιήσει την ύπαρξη της πάθησης. Ο ειδικός λαμβάνει ένα πλήρες ιστορικό του ασθενούς για να εντοπίσει τα αίτια, αλλά και καταγράφει τα ακριβή συμπτώματά του.

Στη συνέχεια, μπορεί να χρειαστεί μία επιπλέον εξέταση με υπέρηχο και ντόπλερ, ώστε να διασαφηνιστεί το μέγεθος της πλάκας και η βλάβη του αγγειακού δέντρου του στυτικού μηχανισμού, αλλά και να καθοριστεί το είδος της θεραπείας που θα επιλεγεί.

Θεραπεία – Αντιμετώπιση της νόσου

Η φαρμακευτική αγωγή δεν είναι αξιόπιστη και η εφαρμογή της έχει απογοητευτικά αποτελέσματα. Αυτό που προτείνεται είναι, αν έχει παρέλθει το χρονικό διάστημα των 6 μηνών μετά την εμφάνιση της νόσου, ο ασθενής να χειρουργηθεί.

Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι η απλή συρραφή στην αντίθετη πλευρά της πλάκας και στης στροφής (NESBITT), οι τομές της πλάκας με μοσχεύματα και η γεωμετρική υπολογιστική αφαίρεση της πλάκας και η χρήση μοσχευμάτων.

Μοντελοποίηση με ενδοπεϊκό ένθεμα

Η αποτελεσματικότητα της εν λόγω θεραπείας εξαρτάται από το χρόνο εμφάνισης της νόσου, τη σύνοδο νόσο (διαβήτης) και την εμπειρία του χειρουργού.

Πεϊκή πρόθεση

Η πεϊκή πρόθεση είναι μία χειρουργική τεχνική για την αποκατάσταση της στύσης. Εφαρμόζεται ήδη από το 1950, ενώ και στην αρχαιότητα συνήθιζαν να εφαρμόζουν ανάλογες τεχνικές. Η επέμβαση πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και μια μικρή τομή στη βάση του πέους και κοντά στο όσχεο. Κατά τη διαδικασία διανοίγονται οι δύο σωλήνες του πέους, διαστέλλονται και στη συνέχεια τοποθετούνται δύο επιμήκεις σωληνωτοί και διογκούμενοι κύλινδροι από σιλικόνη.

Στη μηχανική οι σωλήνες είναι ελαστικοί και σταθερής διαμέτρου και βοηθούν στη στύση σαν υποστύλωση. Δηλαδή παρακολουθούν τη στύση στο μήκος και στη διάμετρο που έχει ένα πέος σε στύση. Ο άνδρας θα έχει πάντα ένα μήκος στύσης χωρίς να διακρίνει τη διαφορά στύσης και ηρεμίας. Στην υδραυλική πρόθεση οι σωλήνες είναι διογκούμενοι, δίνοντας έτσι στον άνδρα μια αίσθηση σκληρότητας και μαλθακότητας ανάλογης με τη δική του φυσική αίσθηση. Πρόκειται για μία πιο φυσική αίσθηση και μοιάζει περισσότερο με τη δική του ικανότητα διέγερσης σκληρότητας και πτώσης. Αυτή η μέθοδος εφαρμόζεται όταν όλες οι άλλες έχουν αποτύχει. Είναι μία λύση που αποκαθιστά τη στυτική λειτουργία του άνδρα, δίνοντάς του ένα επιπλέον προσόν: αυτό της διατήρησης της στύσης για όσο χρόνο επιθυμεί.

Ποιους ενδοιασμούς έχουν οι άνδρες;

Πολλοί άνδρες φοβούνται ότι αν προχωρήσουν σε επέμβαση δεν θα είναι φυσική η στύση που θα διαθέτουν στη συνέχεια. Αυτό δεν ισχύει, καθώς το αποτέλεσμα είναι απολύτως φυσικό. Ένας άλλος φόβος είναι μήπως χάσουν την ικανότητα να εκσπερματώνουν σύμφωνα με το χρόνο και την επιθυμία που διαθέτουν. Γενικότερα, είναι δύσκολο να δεχθούν ένα ξένο «σώμα».

Κανένας από αυτούς τους κινδύνους δεν είναι βάσιμος. Σε κάθε τομέα της ιατρικής σήμερα χρησιμοποιούνται οι επεμβάσεις με ενθέματα (καρδιοχειρουργοί, ορθοπεδικοί). Όλη η επιστήμη στηρίζεται στις χειρουργικές επεμβάσεις ενθεμάτων για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.

Αποτελεσματικότητα των μεθόδων

Η επέμβαση θα προσδώσει στον άνδρα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και μεγαλύτερη απόλαυση από την περίοδο που λειτουργούσε με τη φυσική του στύση. Επιπλέον, απαλλάσσεται πλέον από το φόβο της πρόωρης εκσπερμάτισης. Τα ποσοστά επιτυχίας και ικανοποίησης του ζευγαριού που καταγράφονται είναι γύρω στο 94-97%, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό 4 στις 1000 προθέσεις να χρειαστεί στο μέλλον κάποια επιπλέον διόρθωση του μηχανισμού. Το χειρουργείο διαρκεί μία ημέρα και ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευτεί καθόλου.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.