Η διαδερμική δισκεκτομή

Διαδερμική δισκεκτομή: μέθοδος αποσυμπίεσης δισκοκήλης


Διαδερμική δισκεκτομή: μέθοδος αποσυμπίεσης δισκοκήληςΓράφει ο Ανδρέας Μοράκης, ορθοπαιδικός και συνεργάτης του doctoranytime.gr

Η διαδερμική δισκεκτομή είναι μία νέα μέθοδος  διαδερμικής αποσυμπίεσης  του μεσοσπονδύλιου δίσκου με αφαίρεση δισκικού υλικού, δισκεκτομής, που μπορεί να εφαρμοστεί σε αυχενική, θωρακική  ή οσφυϊκή δισκοκήλη.

Είναι μέθοδος άμεσης αποσυμπίεσης της νευρικής ρίζας, που πιέζεται από την Κήλη του μεσοσπονδύλιου δίσκου και ανήκει στην κατηγορία των μικροεπεμβατικών, διαδερμικών, ενδοδισκικών επεμβάσεων στη σπονδυλική στήλη. Πραγματοποιείται με τη βοήθεια ειδικού μηχανήματος που αποσυμπιέζει και ταυτόχρονα αναρροφά δισκικό υλικό, προσφέροντας άμεσα ανακούφιση από τις ενοχλήσεις. Το μηχάνημα αυτό εισέρχεται στο μεσοσπονδύλιο δίσκο μέσω μίας ειδικής βελόνας υπό τοπική αναισθησία και με την καθοδήγηση ακτινοσκοπικού μηχανήματος στο χειρουργείο.

Η διαδερμική δισκεκτομή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις που έχουμε πίεση σε νευρική ρίζα από κήλη δίσκου, αρκεί να μην έχουμε ρήξη του δίσκου και ελεύθερο δισκικό τεμάχιο. Τα συμπτώματα που δεν ανταποκρίνονται στη συντηρητική αγωγή, μπορεί να είναι πόνος στη μέση και το πόδι  αν η κήλη του δίσκου είναι στην οσφυϊκή περιοχή ή πόνος στον αυχένα και το χέρι αν η δισκοκήλη είναι στον αυχένα.

Πλεονεκτήματα:

  • Πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία ή ελαφρά καταστολή και με ακτινοσκοπικό έλεγχο.
  • Ολιγόωρη παραμονή στο νοσοκομείο.
  • Αναίμακτη μέθοδος.
  • Γρηγορότερα αποτελέσματα, όσον αφορά την ύφεση των συμπτωμάτων, σε σύγκριση με άλλες διαδερμικές, ενδοδισκικές μεθόδους.
  • Γρήγορη επιστροφή ακόμα και σε έντονη δραστηριότητα.
  • Χωρίς ουσιώδη κίνδυνο επιπλοκών, αν πραγματοποιηθεί από εξειδικευμένο ιατρό.                                

Μειονεκτήματα:

  • Πρέπει να γίνει κατάλληλη επιλογή από εξειδικευμένο στη χειρουργική σπονδυλικής στήλης ιατρό.

Χρειάζεται προσοχή:

  • Αν η πίεση στη νευρική ρίζα δεν είναι από τη δισκοκήλη δε θα υπάρξει ανακούφιση από τα συμπτώματα.
  • Οι διαδερμικές μέθοδοι δεν είναι κατάλληλες για όλους τους ασθενείς με προβλήματα στη σπονδυλική στήλη.

 

 

 

 

 

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.