HPV ιός, Κονδυλώματα και κυτταρικές Αλλοιώσεις: Διάγνωση και θεραπεία

hpv- kondulwmata- κονδυλώματα

Ο HPV ιός, ο ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων, αποτελεί την συχνότερη σεξουαλικά μεταδιδόμενη μόλυνση στις μέρες μας. Η αιτιολογική σχέση μεταξύ της μόλυνσης από τον ιό και της εμφάνισης κλινικών εκδηλώσεων στα γεννητικά όργανα, ως επί το πλείστον, έχει πλήρως αποδειχθεί. Η εκδήλωσή τους στις γυναίκες γίνεται με την μορφή είτε κονδυλωμάτων στο αιδοίο και τον κόλπο είτε κυτταρικών αλλοιώσεων. Δυσπλασίες δηλαδή ή ακόμη και καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας. Ωστόσο, η λοίμωξη από τον συγκεκριμένο ιό μπορεί να είναι ασυμπτωματική (λανθάνουσα) για πολλά χρόνια ιδιαίτερα σε υγιή άτομα με ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Ο ιός εισέρχεται στο δέρμα και τους βλεννογόνους μέσα από μικροσκοπικές αμυχές στη γεννητική περιοχή, που προκαλούνται κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας. Προκαλεί τον ταχύ πολλαπλασιασμό των κυττάρων του δέρματος, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται καλοήθη ογκίδια. Είναι ιδιαίτερα ανθεκτικός και μεταδοτικός, ενώ η συχνότητά του αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς παγκοσμίως. Υπάρχουν πάνω από 100 τύποι του ιού HPV, οι οποίοι έχουν αριθμηθεί (HPV1, HPV2, HPV3, κ.ο.κ.). Από αυτούς, οι 15 είναι υψηλού κινδύνου για καρκινογένεση.

Ο HPV ιός με την μορφή κονδυλωμάτων

Σε αρχικό στάδιο δεν είναι εμφανή με γυμνό μάτι και δεν προκαλούν συμπτώματα. Σε πιο προχωρημένο στάδιο τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως μικροί όγκοι στο αιδοίο ή και γύρω από τον πρωκτό που μοιάζουν με ελιές ή σπυράκια. Συχνά προκαλούν κνησμό και σπανιότατα αιμορραγούν κατά την επαφή.

Διάγνωση

Γίνεται με την κλινική εξέταση, εφόσον βρίσκονται σε εμφανή σημεία και είναι ευδιάκριτα δια γυμνού οφθαλμού. Εάν οι βλάβες βρίσκονται εντός του κόλπου εντοπίζονται με τεστ Παπανικολάου, κολποσκόπηση, βιοψία και μικροσκοπική εξέταση του δείγματος. Ο σεξουαλικός σύντροφος θα πρέπει να ελέγχεται επίσης.

Θεραπεία

Αν και τα κονδυλώματα είναι αρκετά συνηθισμένα και κατά κανόνα ακίνδυνα καθώς οι περισσότεροι γονότυποι του HPV ιού είναι υπεύθυνοι για την εμφάνιση κονδυλωμάτων, δεν προκαλούν κυτταρικές αλλοιώσεις στον τράχηλο της μήτρας. Όμως πρέπει να θεραπεύονται γιατί μεταδίδονται πολύ εύκολα. Η θεραπεία των κονδυλωμάτων είναι αναίμακτη, ανώδυνη και γρήγορη χωρίς να αφήνει ουλές. Ανάλογα με τη εντόπιση, το μέγεθος και τον αριθμό τους διάφοροι τρόποι αντιμετώπισης είναι δυνατόν να επιλεχθούν. Για παράδειγμα η φαρμακευτική θεραπεία με τοπικά αλειφόμενες ουσίες ή άλλες επεμβατικές θεραπείες όπως η κρυοπληξία, η εξάχνωση με laser και η χειρουργική αφαίρεση.

Ο HPV ιός με την μορφή κυτταρικών αλλοιώσεων στον τράχηλο της μήτρας

Οι κυτταρικές αλλοιώσεις, οι δυσπλασίες και οι προκαρκινικές αλλοιώσεις επί του τραχήλου της μήτρας, είναι αρκετά συνηθισμένες. Αυτές οι εντελώς επιφανειακές κυτταρικές ατυπίες δεν είναι καρκίνος. Συχνότατα δε, είναι αυτοθεραπεύσιμες αφού υποχωρούν από μόνες τους. Μακροπρόθεσμα όμως και σε μικρό ποσοστό μπορεί να εξελιχτούν σε καρκίνο. Κυρίως σε περιπτώσεις που δεν διαγνωστούν  σε αρχικά στάδια και δεν θεραπευτούν εγκαίρως.

Επειδή δεν είναι ορατές από την ίδια τη γυναίκα, λόγω της θέσεως τους στην επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας και εφόσον για αρκετό χρονικό διάστημα δεν προκαλούν συμπτώματα γίνεται αντιληπτή η σημασία του τακτικού προληπτικού γυναικολογικού ελέγχου που στόχο έχει την έγκαιρη ανεύρεσή τους.

Διάγνωση

Σπάνια γίνεται άμεσα, με την κλινική εξέταση δια γυμνού οφθαλμού, μόνο όταν οι αλλοιώσεις είναι ευδιάκριτες. Συνήθως αποκαλύπτονται έμμεσα με την κυτταρολογική εξέταση, το τεστ Παπ, και η δε διερεύνησή τους γίνεται με κολποσκόπηση-βιοψία και στην συνέχεια μικροσκοπική εξέταση του δείγματος.

Θεραπεία

Για την αφαίρεση της προσβεβλημένης περιοχής της επιφάνειας του τραχήλου συνιστάται χειρουργική θεραπεία με επεμβατικές μεθόδους. Πιο συγκεκριμένα κρυοπληξία, εξάχνωση με laser, χειρουργική αφαίρεση.  Η ασθενής επιστρέφει σπίτι την ίδια ημέρα και συνήθως δεν χρειάζεται να λάβει αναρρωτική άδεια. Ενδεχομένως να αιμορραγεί λίγο κατά τη διάρκεια των 1-2 επόμενων εβδομάδων. Η χειρουργική επέμβαση στον τράχηλο δεν επηρεάζει τη γονιμότητα της γυναίκας ή την σεξουαλική της ζωή αφού ο τράχηλος επουλώνεται πλήρως εντός 2-3 εβδομάδων.

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.