Ημικρανίες – Πονοκέφαλος: Αντιμετώπιση με βελονισμό

ημικρανίες

Οι ερευνητές έχουν διαπιστώσει ότι ο βελονισμός προσφέρει σημαντικά οφέλη στην πρόληψη των πονοκεφάλων και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής για τους ανθρώπους που υποφέρουν από συχνούς πονοκεφάλους, ειδικά ημικρανίες.Οι μελέτες υποδηλώνουν ότι ο βελονισμός θα πρέπει να ενσωματωθούν στα υπάρχοντα πρωτόκολλα θεραπείας της ημικρανίας.

Δες ακόμα: Κόψτε το κάπνισμα με τη βοήθεια του βελονισμού

Από το 1976, η Παγκόσµια Οργάνωση Υγείας περιλαµβάνει το βελονισµό στις ιατρικές θεραπείες και µάλιστα συντάσσει κατάλογο ασθενειών που µπορεί να θεραπεύσει.

Πρόσφατα, ο Αµερικανικός Οργανισµός Ελέγχου Τροφίµων και Φαρµάκων (FDA), αφού εξέτασε ελεγχόµενες κλινικές µελέτες σχετικές µε το βελονισµό, κατέληξε στο συµπέρασµα ότι είναι αποτελεσµατικός για την αντιµετώπιση του χρόνιου πόνου, του εµετού, της ηµιπληγίας, των παθήσεων του αναπνευστικού συστήµατος και του εθισµού σε ουσίες.

Όλοι μας έχουμε βιώσει ένα βασανιστικό πονοκέφαλο έστω και μία φορά στη ζωή μας. Για 1 στους 2 Έλληνες, όμως, η ταλαιπωρία αυτή είναι αρκετά συχνή, ενώ για το 15-20% το πρόβλημα είναι τόσο έντονο,που επηρεάζει την επαγγελματική και κοινωνική τους ζωή.

Σε τι διαφέρει η ημικρανία από τον πονοκέφαλο;

Ο πόνος της ημικρανίας εντοπίζεται στη μία πλευρά του κεφαλιού. O πόνος της ημικρανίας είναι αφόρητος και συχνά συνοδεύεται από ναυτία, εμετούς, δυσανεξία στο φως, στους ήχους και στις μυρωδιές.

Oι ημικρανίες μπορεί να παρουσιαστούν με «αύρα», δηλαδή με πρόδρομα συμπτώματα, όπως θάμβος στην όραση και αιμμωδίες στα άκρα. Ως αποτέλεσμα του πόνου αλλά και των υπολοίπων συμπτωμάτων, ο άνθρωπος που έχει ημικρανία δεν μπορεί να έχει φυσιολογική δραστηριότητα την ώρα της κρίσης, ενώ μπορεί να φτάνει σε ανάγκη για κατάκλιση σε ένα σκοτεινό δωμάτιο.

Πέρα όμως από αυτό, οι άνθρωποι με ημικρανία συχνά ζουν με την αγωνία του πότε θα έρθει η επόμενη κρίση, και η ποιότητα της ζωής τους επηρεάζεται ακόμη και τις ημέρες του μήνα που δεν πονούν.

Η φαρμακευτική θεραπεία στην ημικρανία περιλαμβάνει παυσίπονα, ειδικά αντί-ημικρανικά φάρμακα, και -ενδεχομένως προφυλακτική θεραπεία στην ημικρανία, με φάρμακα όπως η τοπιραμάτη και η προπρανολόλη, αλλά και πιο πρόσφατα η βοτουλινική τοξίνη (Μπότοξ).

O βελονισμός έχει αποδειχθεί ευεργετικός για πολλούς ασθενείς με πονοκεφάλους. Eκτιμάται ότι η αποτελεσματικότητα του βελονισμού αγγίζει έως και το 50%. Άλλες εναλλακτικές μέθοδοι που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι η ομοιοπαθητική και η γιόγκα.

Mε δεδομένο ότι περισσότερο από το 20% των ασθενών δεν ανακουφίζονται με τα φάρμακα, πολλοί στρέφονται στις εναλλακτικές θεραπείες, ενώ για καλύτερα αποτελέσματα οι ειδικοί μπορεί να συνδυάζουν μια εναλλακτική μέθοδο (π.χ. το βελονισμό) με μια φαρμακευτική αγωγή (π.χ. αντικαταθλιπτικά).

Συμβουλές

  • Μείωση λήψης καφεϊνης.
  • Αύξηση λήψης νερού.
  • Αύξηση κατανάλωσης μαγνησίου (π.χ σκουροπράσινα λαχανικά, ο πολτός τομάτας, τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα φασόλια, ο αρακάς, οι πατάτες, οι μπανάνες).
  • Αποφυγή των αιτιών. Συνηθισμένοι παράγοντες που μπορεί να δώσουν έναυσμα για μια κρίση είναι το κάπνισμα (η νικοτίνη πιστεύεται ότι συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία του εγκεφάλου), η πολύ έντονη γυμναστική, το στρες, οι αλλαγές στο πρόγραμμα του ύπνου, το «πιάσιμο» του αυχένα και τα οδοντικά προβλήματα.

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.