Τράχωμα

trachwma

Τι είναι το τράχωμα

Τράχωμα είναι η βακτηριακή λοίμωξη στην περιοχή των ματιών. Πρόκειται για μία πολύ μεταδοτική νόσο, η οποία αποτελεί την πρώτη αιτία τύφλωσης στον κόσμο.

Δες ακόμα: Ιριδοκυκλίτιδα: Τι είναι και με ποιες ασθένειες συνδέεται;

Το υπεύθυνο βακτήριο μεταδίδεται από τα μάτια, τα βλέφαρα, τις εκκρίσεις της μύτης και του λαιμού των μολυσμένων ατόμων. Αν η μόλυνση δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει γρήγορα σε ολική τύφλωση.

Η νόσος ταλαιπωρεί κυρίως τους κατοίκους των αναπτυσσόμενων χωρών και ειδικά τα παιδιά. Σε παγκόσμιο επίπεδο η ασθένεια αυτή οδηγεί σε σοβαρή αναπηρία, ενώ πάνω από 83 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν ενεργό τράχωμα.

Που οφείλεται

Το τράχωμα είναι μία μεταδοτική νόσος που απαντάται σε χώρες με φτωχές και ελλιπείς συνθήκες υγιεινής. Το υπεύθυνο μικρόβιο είναι ο chlamydia trachomatis.

Η μετάδοση γίνεται μέσω της επαφής με μολυσμένα άτομα, και πιο συγκεκριμένα, της επαφής με τη μύτη, τα μάτια, τον ιδρώτα, τις εκκρίσεις του λαιμού και τα κοινά αντικείμενα προσωπικής χρήσης (πετσέτες, πόμολα, ποτήρια, τροφή, νερό κ.ά.).

Ακόμη και οι μύγες μπορεί να είναι φορείς αυτής της ασθένειας. Τα παιδιά ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να νοσήσουν από τράχωμα, καθώς συνηθίζουν να έρχονται σε επαφή με περισσότερα αντικείμενα.

Η μετάδοση καθίσταται ευκολότερη όταν υπάρχει πάσχων μέσα στην οικογένεια, στην πολυκατοικία, στο χωριό.

Συμπτώματα που εκδηλώνει

Το τράχωμα εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:

•    Ήπιος κνησμός
•    Φλεγμονή στα μάτια
•    Φωτοευαισθησία
•    Θολή όραση
•    Πόνος στα μάτια
•    Βλεννώδεις εκκρίσεις από τα μάτια
•    Ορατά εξογκώματα στα μάτια
•    Πρήξιμο βλεφάρων
•    Τριχίαση

Πώς αντιμετωπίζεται

Το τράχωμα πρέπει να αντιμετωπιστεί από την εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων κιόλας, ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες επιπλοκές, όπως είναι η ολική και μόνιμη τύφλωση.

Ο ασθενής θα πρέπει να λάβει άμεσα αντιβιοτική αγωγή (τετρακυκλίνη, τοπική αλοιφή, αζυθρομυκίνη).

Είναι σημαντικό να λάβουν αντιβιοτική αγωγή και η οικογένεια του πάσχοντος αλλά και οι οικείοι ή όσοι ήρθαν σε επαφή με αντικείμενα ή πάσχοντες.

Σε κάποια περιστατικά συνιστάται η χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση των βλαβών που προκαλεί το τράχωμα, παράλληλα με την αντιβιοτική αγωγή.

Επιπλοκές που παρουσιάζει

Αν η νόσος αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορούν να αποφευχθούν οι δυσάρεστες συνέπειες και επιπλοκές της νόσου, που δεν είναι άλλες από την ολική τύφλωση του πάσχοντος.

Πρόληψη

Για την πρόληψη του τραχώματος απαιτείται η σχολαστική τήρηση των κανόνων υγιεινής, η πρόσβαση σε καθαρά νερά και η χρήση ατομικών πετσετών.

Όταν υπάρχει κάποιος πάσχων απαιτείται η άμεση λήψη αντιβιοτικής αγωγής από όλο το περιβάλλον του.

Είναι σημαντικό το φαγητό να προετοιμάζεται σε καθαρό περιβάλλον και το νερό να είναι καθαρό και πόσιμο.

Επίσης, απαιτείται η συχνή καθαριότητα του προσώπου με σαπούνι, καθώς και το τακτικό πλύσιμο των χεριών ειδικά από τα παιδιά.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το τράχωμα είναι ο οφθαλμίατρος