Φωτοευαισθησία

Φωτοευαισθησία-ποια τα αίτια, τα συμπτώματα, η θεραπεία

Τι είναι η φωτοευαισθησία

Είναι η φλεγμονή στο δέρμα που προκαλείται από την έκθεση σε ηλιακό φως ή/και τη λήψη ορισμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων. Πρόκειται για τοπική δερματική αντίδραση με τη μορφή του ερυθρού οιδήματος. Η έκθεση του δέρματος στον ήλιο και στην υπεριώδη ακτινοβολία προκαλεί ερυθρότητα στην εκτεθειμένη περιοχή.

Δες ακόμα: Τα μάτια μας μπροστά σε δυο προκλήσεις

Που οφείλεται

Η πάθηση εκδηλώνεται είτε μετά από τη λήψη κάποιων φαρμάκων είτε μετά από πολύωρη έκθεση στην ηλιακή και υπεριώδη ακτινοβολία. Τα φάρμακα τα οποία συχνά ενοχοποιούνται για φωτοευαισθησία είναι τα αγχολυτικά, τα αντιψυχωσικά, τα αντι-υπερτασικά, τα μη- στεροειδή αντιφλεγμονώδη, τα αντιβιοτικά, τα διουρητικά, τα αντιδιαβητικά, τα αντικαρκινικά, οι αντιρυτιδικές κρέμες προσώπου και τα φάρμακα για την ακμή.

Συμπτώματα

Τα συμπτώματα της φωτοευαισθησίας είναι:

•    Ερυθρότητα στο δέρμα
•    Κνησμός
•    Οίδημα
•    Εξάνθημα

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη φωτοευαισθησία είναι ο Δερματολόγος

Πρόληψη

Η πρόληψη της φωτοευαισθησίας γίνεται με την αποφυγή της έκθεσης στην ηλιακή υπεριώδη ακτινοβολία, με την προστασία των ατόμων που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή, την παρακολούθηση τηλεόρασης και τη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή με μέτρο. Τα άτομα που δεν πάσχουν από φωτοευαισθησία δεν παρουσιάζουν κρίσεις επιληψίας όσες ώρες κι αν έχουν παρακολουθήσει τηλεόραση. Η φωτοευαισθησία είναι κληρονομική.

WP Glossary Term Usage

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΟ