Ιριδοκυκλίτιδα: Τι είναι και με ποιες ασθένειες συνδέεται;

iridokyklitida

Η ιριδοκυκλίτιδα είναι φλεγμονική βλάβη στην ίριδα. Απαντάται στον πρόσθιο θάλαμο και στο πρόσθιο υαλοειδές. Αποτελεί την πιο συχνά απαντούμενη μορφή ραγοειδίτιδας, ενώ συνήθως συνδέεται με κάποιο άλλο υποκείμενο νόσημα.

Δες ακόμα: Επιπεφυκίτιδα: τρόποι μετάδοσης και πως θεραπεύεται

Η ιριδοκυκλίτιδα εκδηλώνεται το ίδιο συχνά σε άνδρες και σε γυναίκες, ενώ μπορεί να εμφανιστεί με οξεία μορφή ή μακροχρόνια. Η μακροχρόνια πάθηση συνήθως απαιτεί χορήγηση μόνιμης θεραπευτικής φαρμακευτικής αγωγής.

Πρόσθια ραγοειδίτιδα

Πρόκειται για φλεγμονή στο πρόσθιο μέρος του ματιού και πλήττει κυρίως την ίριδα, τον κερατοειδή ή το ακτινωτό σώμα. Συνήθως τη συναντάμε ως ιριδοκυκλίτιδα, καθώς η τελευταία αποτελεί την πιο συχνή μορφή εκδήλωσής της.

Υπάρχουν 4 τύποι πρόσθιας ραγοειδίτιδας: η ιριδοκυκλίτιδα, η ιρίτιδα, η σκληροραγοειδίτιδα και η κερατοειδίτιδα. Ανάλογα με την αιτιολογία εμφάνισης μπορεί να είναι λοιμώδεις, μετεγχειρητικές, μη λοιμώδεις, μετατραυματικές και αγνώστου αιτιολογίας.

Ποια είναι τα αίτια εμφάνισης της ιριδοκυκλίτιδας ;

Στις πλείστες των περιπτώσεων πρόσθιας ραγοειδίτιδας τα αίτια εμφάνισης δεν είναι σαφή. Ένα μικρό ποσοστό των ασθενών παρουσιάζει τη φλεγμονή λόγω λοίμωξης από ιούς του έρπητα, από σύφιλη, από ερυθρά ή ακόμη και φυματίωση.

Η ραγοειδίτιδα ή η ιριδοκυκλίτιδα μπορεί να οφείλονται και σε κάποιο χρόνια υποκείμενο νόσημα.

Ως τέτοιο θεωρείται η ιδιοπαθής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα και γενικότερα τα σύνδρομα που πλήττουν το πεπτικό και γαστρεντερικό σύστημα, η ψωριασική αρθρίτιδα, η σαρκοείδωση, η ψωρίαση κ.ά.

Είναι πιθανή η εκδήλωση ιριδοκυκλίτιδας μετά από κάποια χειρουργική επέμβαση στην περιοχή των ματιών ή ακόμη, αν υπάρχει κάποια κακοήθεια στον οργανισμό.

iridokyklitida

Ποια είναι τα συμπτώματα της ιριδοκυκλίτιδας  ;

Τα συμπτώματα διαφέρουν αναλόγως του βαθμού και της έντασης εκδήλωσης της νόσου (χρόνια ή οξεία μορφή). Συνήθως ο ασθενής αναφέρει συμπτώματα:

  • Φωτοφοβίας
  • Ελλιπούς όρασης
  • Πόνου και ερυθρότητας στα μάτια
  • Συστολής της κόρης του οφθαλμού

Όταν η φλεγμονή είναι οξεία, τα συμπτώματα είναι έντονα και ιδιαιτέρως ενοχλητικά, ενώ όταν πρόκειται για χρόνια εκδήλωση της νόσου, τα συμπτώματα είναι πιο ήπια.

Πολλές φορές μάλιστα, στη μακροχρόνια μορφή  μπορεί να μην γίνουν καν αντιληπτά από τον ασθενή.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ιριδοκυκλίτιδας ;

Η διάγνωση γίνεται με απλή κλινική εξέταση από τον αρμόδιο γιατρό (οφθαλμίατρο).

Μπορεί να χρειαστεί περαιτέρω εργαστηριακός έλεγχος, ειδικά αν υπάρχει υποψία για υποκείμενο νόσημα που πυροδοτεί τα συμπτώματα της ασθένειας.

Πώς αντιμετωπίζεται η ιριδοκυκλίτιδα ;

Ο γιατρός συνήθως χορηγεί κορτιζόνη και ταυτοχρόνως, χορηγεί μυδριατικά κολλύρια.

Αν συνυπάρχει υποκείμενο νόσημα, τότε η θεραπευτική αγωγή δίνεται σε συνδυασμό και μετά από συνεννόηση των δύο γιατρών.

Πάντως η κορτιζόνη σε από του στόματος χορήγηση δεν συνιστάται συχνά.

Υπάρχουν επιπλοκές;

Η σωστή διάγνωση απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο κίνδυνο επιπλοκής που θα μπορούσε δυνητικά να επηρεάσει τη γενική όραση.

Με τη σωστή φαρμακευτική θεραπεία και τις συμβουλές του οφθαλμιάτρου τα αποτελέσματα είναι θεαματικά.

Οι μόνες περιπτώσεις στις οποίες έχουν αναφερθεί κάποιες επιπλοκές που σχετίζονται με την ποιότητα της όρασης είναι μετά από χειρουργικές επεμβάσεις, όπως αυτή του καταρράκτη ή του γλαυκώματος, διότι ενέχει ο κίνδυνος περαιτέρω φλεγμονής.

Παρόλα αυτά, η άμεση θεραπεία των συμπτωμάτων της ιριδοκυκλίτιδας εκμηδενίζει τις επιπλοκές τόσο της οξείας μορφής όσο και της χρόνιας φλεγμονής.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ιριδοκυκλίτιδα είναι ο  Οφθαλμίατρος

 

Σε βοήθησε αυτό το άρθρο;

Αυτή η σελίδα δεν παρέχει ιατρικές συμβουλές. Δες περισσότερα.