Σύνδρομο παγωμένου ώμου

Σύνδρομο-παγωμένου-ώμου

Πληροφορίες για το σύνδρομο παγωμένου ώμου

Τι είναι το σύνδρομο παγωμένου ώμου

Το σύνδρομο παγωμένου ώμου είναι μία πάθηση που πλήττει την περιοχή του ώμου. Το κυριότερό του σύμπτωμα είναι η μειωμένη ικανότητα κίνησης του ώμου, της βασικής άρθρωσης για την κίνηση των χεριών, αλλά και ο έντονος πόνος. Η πάθηση εμφανίζεται εξίσου και στα δύο φύλα, ενώ σχετίζεται συχνά με συνυπάρχουσες παθήσεις όπως ο υπερθυρεοειδισμός/ υποθυρεοειδισμός και ο σακχαρώδης διαβήτης ή επέρχεται μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Πού οφείλεται το σύνδρομο παγωμένου ώμου

Το σύνδρομο παγωμένου ώμου οφείλεται σε φλεγμονή στην άρθρωση που βρίσκεται στην περιοχή και έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία κίνησης. Η φλεγμονή συνήθως δεν οφείλεται σε προσβολή από κάποιο μικρόβιο. Συχνά στο ιστορικό του ασθενούς έχουν καταγραφεί τενοντίτιδα, τραυματισμοί και χειρουργικές επεμβάσεις στον ώμο.

Συμπτώματα που εκδηλώνει το σύνδρομο παγωμένου ώμου

Το σύνδρομο παγωμένου ώμου εκδηλώνεται με τα εξής συμπτώματα:

  • Αδυναμία κίνησης που επέρχεται σταδιακά
  • Χρόνιος πόνος
  • Δυσκαμψία
  • Αυξημένη θερμότητα
  • Πόνος στα μπράτσα

Διάγνωση για το σύνδρομο παγωμένου ώμου

Η διάγνωση της νόσου γίνεται μέσω κλινικών εξετάσεων και καταγραφής του πλήρους ιατρικού ιστορικού του πάσχοντος. Απαιτούνται εξετάσεις όπως η λήψη ακτινογραφίας, η αξονική και μαγνητική τομογραφία, ο εργαστηριακός έλεγχος με μικροβιολογικές εξετάσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται το σύνδρομο παγωμένου ώμου

Για την αντιμετώπιση της νόσου ο γιατρός χορηγεί φαρμακευτική αγωγή με αντιφλεγμονώδη μη στεροειδή φάρμακα και παυσίπονα. Ταυτόχρονα, συνιστάται ο ασθενής να πραγματοποιήσει φυσικοθεραπεία, ενώ αποτελεσματική είναι και η τοποθέτηση παγοκύστεων στην πάσχουσα περιοχή.

Αν ο γιατρός το κρίνει απαραίτητο μπορεί να χρειαστεί χειρουργική αντιμετώπιση της νόσου.

Επιπλοκές που παρουσιάζει το σύνδρομο παγωμένου ώμου

Το σύνδρομο παγωμένου ώμου θα πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα διότι είναι πιθανό να οδηγήσει σε πλήρη και μόνιμη αδυναμία κίνησης, γνωστής και ως αγκύλωσης.

Οδηγίες για τους ασθενείς με σύνδρομο παγωμένου ώμου

Είναι σημαντικό ο ασθενής να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού του, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιπλοκές και να διευκολυνθεί η καθημερινή του ζωή.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το σύνδρομο παγωμένου ώμου είναι ο ορθοπαιδικός χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με ορθοπαιδικό χειρουργό