Σχιζοφρένεια

Σχιζοφρένεια-τι είναι

Πληροφορίες για την σχιζοφρένεια

Τι είναι η σχιζοφρένεια

Η σχιζοφρένεια είναι μία ψυχική νόσος κατά την οποία ο ασθενής δυσκολεύεται να διαχωρίσει το αληθινό από το μη- αληθινό γεγονός, τη φυσιολογική συμπεριφορά σε κοινωνικές εκδηλώσεις, τη λογική σκέψη. Η νόσος απαντάται συνήθως πριν την ηλικία των 45 ετών και τα συμπτώματα διαρκούν περίπου 6 μήνες.

Πού οφείλεται η σχιζοφρένεια

Τα αίτια πρόκλησης της σχιζοφρένειας δεν είναι σαφώς καθορισμένα. Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε ένα συγκεκριμένο συμπέρασμα για τα αίτια της σχιζοφρένειας. Κάποιοι υποστηρίζουν ότι ο εγκέφαλος των ασθενών δεν είναι σε θέση να επεξεργαστεί σωστά πληροφορίες. Ωστόσο, η κληρονομικότητα φαίνεται να παίζει σημαντικό ρόλο. Μία άλλη θεωρία τοποθετεί την αιτία σε γεγονότα που συμβαίνουν στο περιβάλλον του ατόμου και πυροδοτούν την εμφάνιση της νόσου. Για παράδειγμα, κάποια λοίμωξη κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη ή κατά τον τοκετό μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα να παρουσιάσει κάποιος τη νόσο στην ενήλικη ζωή του, ενώ και διάφοροι κοινωνικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της νόσου. Πολύ σημαντικό ρόλο για την αποφυγή της υποτροπής της νόσου παίζει ο υποστηρικτικός ρόλος της οικογένειας.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η σχιζοφρένεια

Η νόσος εκδηλώνεται με κάποια από τα παρακάτω συμπτώματα:Διαταραχές:

  • σκέψης
  • αντίληψης
  • συναισθήματος
  • βούλησης και ψυχοκινητικότητας

Πρόδρομα συμπτώματα:

  • σύγχυση
  • άγχος
  • κατάθλιψη

Πώς γίνεται η διάγνωση της σχιζοφρένειας

Η διάγνωση της σχιζοφρένειας γίνεται μόνο από τον αρμόδιο γιατρό (ψυχίατρο) μετά από κλινική εξέταση του ασθενούς. Είναι απαραίτητο ο γιατρός να συζητήσει με τον ασθενή και την οικογένειά του. Κατά την εφαρμογή αξονικής ή μαγνητικής τομογραφίας μπορεί να εντοπιστούν αλλοιώσεις που εμφανίζονται στη σχιζοφρένεια, ώστε να αποκλειστούν άλλες παθήσεις. Η νόσος πρέπει να διαφοροδιαγνώσκεται από άλλες νευρολογικές παθήσεις.

Πώς αντιμετωπίζεται η σχιζοφρένεια

Ο στόχος της αντιμετώπισης της σχιζοφρένειας είναι να περιορίσει τα συμπτώματα, να ενισχύσει την προσαρμοστικότητα του ατόμου στο περιβάλλον, να αποκαταστήσει ψυχοκοινωνικά τον ασθενή. Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου σχιζοφρένειας μπορεί να χρειαστεί η νοσηλεία του ασθενούς. Ο γιατρός μπορεί να χορηγήσει αντιψυχωσικά και νευροληπτικά φάρμακα, τα οποία βοηθούν στον έλεγχο των συμπτωμάτων του ασθενούς, ωστόσο μπορεί να προκαλέσουν και παρενέργειες. Με τη φαρμακευτική αγωγή περιορίζεται η πιθανότητα επανεμφάνισης των συμπτωμάτων. Σημαντικό ρόλο παίζει και η ψυχοθεραπεία, η οποία μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να μειώσει το στρες και να αντιμετωπίσει τη νόσο.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η σχιζοφρένεια

Οι επιπλοκές που αναφέρονται στην σχιζοφρένεια σχετίζονται με την εμφάνιση παθήσεων εξαιτίας παρενεργειών των φαρμάκων ή κακών συνθηκών διαβίωσης του ασθενούς. Λόγω της ελλιπούς πρόσβασης των ασθενών αυτών στο σύστημα υγείας, οι παθήσεις αυτές δεν είναι εύκολο να διαγνωστούν εγκαίρως. Επίσης, υπεύθυνη για τυχόν υποτροπή μπορεί να είναι και η διακοπή της φαρμακευτικής αγωγής του ασθενούς. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να απευθυνθεί άμεσα σε γιατρό αν νιώσει ότι επανεμφανίζονται τα συμπτώματά του.

Πρόληψη κατά της σχιζοφρένειας

Για την πρόληψη της επανεμφάνισης των συμπτωμάτων της σχιζοφρένειας είναι σημαντική η συστηματική λήψη της φαρμακευτικής αγωγής. Είναι σημαντικό ο γιατρός να βρει το κατάλληλο φάρμακο για τον εκάστοτε ασθενή, το οποίο θα πρέπει να έχει τις λιγότερες παρενέργειες στο εν λόγω άτομο. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει ο ασθενής να διακόπτει τη λήψη της φαρμακευτικής αγωγής, χωρίς να ενημερώσει τον γιατρό του.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την σχιζοφρένεια είναι ο ψυχίατρος

Κλείστε ραντεβού με ψυχίατρο