Στοματίτιδα
Τι είναι η στοματίτιδα
Η στοματίτιδα πρόκειται για φλεγμονή στην στοματική κοιλότητα που επηρεάζει τα χείλη, τη γλώσσα, τα μάγουλα εσωτερικά. Εμφανίζεται με πόνο, δημιουργία ελκών και αφθών. Οι στοματίτιδες κατηγοριοποιούνται αναλόγως του μικροβίου που τις προκάλεσε και του τρόπου μετάδοσής του.
Δες ακόμα: Όσα πρέπει να ξέρεις για τα εμβόλια
Η πιο συχνή είναι αυτή που δημιουργείται από μύκητες. Ωστόσο μπορεί να οφείλεται σε έρπητα ή να είναι μια απλή αφθώδης στοματίτιδα που δεν μεταδίδεται.
Που οφείλεται
Η μυκητιασική στοματίτιδα οφείλεται στο μύκητα candida albicans και είναι μεταδοτική. Επίσης, μπορεί να προκληθεί μετά από τη λήψη αντιβιοτικής αγωγής και τη χρήση εισπνεόμενων κορτικοστεροειδών. Για το λόγο αυτό συνιστάται το πολύ καλό ξέπλυμα του στόματος μετά τη λήψη εισπνεόμενων φαρμάκων.
Η ερπητική στοματίτιδα οφείλεται στον ιό του απλού έρπητα και είναι μεταδοτική. Μπορεί να μεταδοθεί και από το ένα μέρος του σώματος στο άλλο.
Οι ενήλικες που πάσχουν από έρπητα δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με παιδιά (φιλί, δερματική επαφή) διότι είναι πολύ εύκολο να τους το μεταδώσουν. Η αφθώδης στοματίτιδα είναι άγνωστης αιτιολογίας και απαντάται στην πλειοψηφία των παδιών.
Πάντως τείνει να εμφανίζεται όταν το παιδί είναι αγχωμένο, ταλαιπωρημένο, ή λείπουν από τον οργανισμό του βασικές βιταμίνες, όπως η Β12 και το φυλλικό οξύ, ο σίδηρος. Αυτή η στοματίτιδα δεν είναι μεταδοτική.
Συμπτώματα
Η μυκητιασική στοματίτιδα εμφανίζεται με λευκές κηλίδες που συνοδεύονται από λευκή επικάλυψη στη γλώσσα, στον ουρανίσκο και στην εσωτερική επιφάνεια του μάγουλου. Η εν λόγω στοματίτιδα δεν είναι επώδυνη. Αν η νόσος μεταδοθεί και στα γεννητικά όργανα το παιδιού παρατηρείται κνησμός, ερυθρότητα και έντονο σύγκαμμα.
Η ερπητική στοματίτιδα εμφανίζεται με επώδυνες φουσκάλες στην περιοχή του στόματος εξωτερικά και εσωτερικά. Όταν σκάσουν δημιουργούν πληγή στην περιοχή και πολύ υψηλός πυρετός. Η αφθώδης στοματίτιδα παρουσιάζεται με μικρά έλκη, φουσκάλες, πυρετό, σιελόρροια και διόγκωση των αδένων. Το παιδί δυσκολεύεται να καταπιεί.
Διάγνωση
Η διάγνωση της νόσου γίνεται συνήθως από τον οδοντίατρο ή τον παιδίατρο μετά από έλεγχο και αναγνώριση της κλινικής εικόνας (λευκά έλκη). Αν χρειαστεί ο ασθενής παραπέμπεται σε ειδικό στοματολόγο για περαιτέρω μικροσκοπική εξέταση και καλλιέργεια.
Αν η νόσος εμφανίζεται συχνά θα πρέπει να ελεγχθεί η γενικότερη υγεία του ασθενούς και ύπαρξη μυκήτων σε άλλο σημείο του σώματός του.
Πώς αντιμετωπίζεται
Η διάρκεια της νόσου ποικίλει και μπορεί να ξεπεράσει τις 2 βδομάδες. Η ερπητική μορφή της νόσου συνήθως αυτοιάται. Η αφθώδης δεν αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά, ενώ η μυκητιασική αντιμετωπίζεται με φαρμακευτική αγωγή αναλόγως του μικροβίου που ενοχοποιείται στην εκάστοτε περίπτωση.
Για την ανακούφιση από τον πόνο χορηγούνται τοπικά τζελ και το παιδί λαμβάνει ειδικό στοματικό διάλυμα.
Προφύλαξη
Στην ερπητική στοματίτιδα είναι σημαντικό το παιδί να μην μεταφέρει με τα χέρια του τον ιό από το στόμα στα μάτια. Οι θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να καθαρίζουν καλά με καυτό νερό τις θηλές τους πριν θηλάσουν το νεογνό, ενώ και το μπιμπερό θα πρέπει να είναι καλά αποστειρωμένο.
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για την στοματίτιδα είναι ο Παιδίατρος και ο Οδοντίατρος
Κλείστε ραντεβού με Παιδίατρο
Κλείστε ραντεβού με Οδοντίατρο