Σπληνεκτομή

splinektomi

Τι είναι η σπληνεκτομή

Είναι η χειρουργική αφαίρεση του σπλήνα που απαιτείται μετά από κάποιον σοβαρό τραυματισμό ή μετά από κάποιο νόσημα. Σε κάποια περιστατικά χρειάζεται σπληνεκτομή λόγω νοσημάτων στο αίμα ή στην ιδιοπαθή θρομβοπενική πορφύρα.

Δες ακόμα: Σύγχρονη αντιμετώπιση ανευρυσμάτων

Επιπλοκές της σπληνεκτομής

Ο ρόλος του σπλήνα έγκειται στην απομάκρυνση βακτηρίων από την κυκλοφορία του αίματος. Άρα η σπληνεκτομή του αυξάνει τον κίνδυνο λοιμώξεων που μπορούν να απειλήσουν την υγεία του ασθενούς. Προσοχή: Ο πυρετός μετά την εγχείρηση μπορεί να υποδηλώνει περιτονίτιδα, ενώ η ταχυκαρδία και η υπόταση εσωτερική αιμορραγία.

Οδηγίες

Ο γιατρός χορηγεί χημειοπροφύλαξη με τη μορφή καθημερινής λήψης μικρής δόσης αντιβιοτικού, ώστε να προληφθεί κάποια λοίμωξη συνήθως από πνευμονιόκοκκο, αιμόφιλο ινφλουέντσα ή τον παθογόνο μικροοργανισμό ο οποίος ευθύνεται για τη μηνιγγίτιδα. Προεγχειρητικά ήτοι 2 βδομάδες πριν την επέμβαση εφαρμόζεται εμβολιασμός ηια τα συγκεκριμένα μικρόβια. Αν δεν υπάρχει χρόνος και η επέμβαση πρέπει να γίνει άμεσα λόγω τραυματισμού, ο εμβολιασμός εφαρμόζεται περίπου 2 βδομάδες μετά την επέμβαση. Απαιτείται τακτικός ιατρικός έλεγχος μετά το πέρας της επέμβασης καθώς και αξονικές τομογραφίες της κοιλιακής περιοχής ή υπέρηχο αυτής.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την σπληνεκτομή είναι ο γενικός χειρουργός

Κλείστε ραντεβού  με γενικό χειρουργό