Σκωληκοειδίτιδα

skolikoeiditida

Τι είναι η σκωληκοειδίτιδα

Η σκωληκοειδίτιδα ξεκινά με την απόφραξη του αυλού της σκωληκοειδούς απόφυσης και συνεχίζει με φλεγμονή στο σημείο και τη διάχυση μικροβίων στα τοιχώματά του και στην κοιλιά. Η πιο συνηθισμένη της μορφή της πάθησης είναι η οξεία σκωληκοειδίτιδα και εκδηλώνεται με κοιλιακό άλγος, ναυτία, πυρετό και αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Απαντάται συχνότερα στους άνδρες ηλικίας από 10- 20 ετών και μετά τα 50.

Δες ακόμα: Ασφαλείς και ανώδυνες θεραπείες για αιμορροΐδες και άλλες περιπρωκτικές παθήσεις

Που οφείλεται η σκωληκοειδίτιδα

Η οξεία σκωληκοειδίτιδα μπορεί να επέλθει όταν τρόφιμα ή κόπρανα παγιδευτούν σε μια περιοχή στο κάτω δεξιά μέρος της κοιλιάς και προκαλέσουν ερεθισμό, φλεγμονή και στη συνέχεια, ταχύτατη ανάπτυξη βακτηρίων.

Συμπτώματα της σκωληκοειδίτιδας

Aρχικώς, η νόσος εκδηλώνεται με έντονο πόνο στο στομάχι και στην κοιλιά, εμετό ή διάρροια, ανορεξία, κακουχία, λευκή γλώσσα, δυσάρεστη αναπνοή και πρόβλημα δυσκοιλιότητας. Στη συνέχεια, ο πόνος επιμένει και μεταφέρεται στο κάτω και δεξιά μέρος της κοιλιακής περιοχής.

Διάγνωση για τη σκωληκοειδίτιδα

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας δεν είναι εύκολη ούτε σαφής, ειδικά στις γυναίκες. Ουσιαστικά οριστικοποιείται όταν περιοριστεί στο κάτω δεξιά μέρος της κοιλιακής περιοχής και συνοδεύεται από σύσπαση του σημείου McBurney. Όταν τεθεί υποψία ύπαρξης οξείας σκωληκοειδίτιδας στις γυναίκες πρέπει πρώτα να αποκλειστούν οι περιπτώσεις πόνου λόγω ωορρηξίας, ρήξη έκτοπης κύησης, συστροφή της ωοθήκης και φλεγμονώδη νόσους του πυέλου. Για πιο ασφαλή διάγνωση πραγματοποιούνται εξετάσεις όπως το υπερηχογράφημα και η αξονική τομογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται η σκωληκοειδίτιδα

Αν το παιδί παραπονεθεί για κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, τα οποία διαρκούν για περισσότερες από 2 ώρες σπεύστε αμέσως στο πλησιέστερο νοσοκομείο. Η χειρουργική επέμβαση της σκωληκοειδίτιδας με την οποία θα αφαιρεθεί η σκωληκοειδής υπόφυση είναι επείγουσα, διότι ενέχει τον κίνδυνο γενικευμένης φλεγμονής στην κοιλιακή χώρα. Μετά την επέμβαση ο ασθενής θα πρέπει να παραμείνει για κάποιες ημέρες στο νοσοκομείο ώστε να παρακολουθούνται οι εντερικοί ήχοι, τα αέρια, η αναπνοή, η πρόσληψη και αποβολή υγρών. Στον ασθενή χορηγούνται αναλγητικά φάρμακα και ενίοτε αντιβιοτικά.

Επιπλοκές που παρουσιάζει η σκωληκοειδίτιδα

Η διάγνωση της σκωληκοειδίτιδας θα πρέπει να γίνει γρήγορα, διότι η πιθανότητα επιπλοκών είναι μεγάλη. Αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως η οξεία μορφή της είναι πιθανός ο σχηματισμός αποστήματος, η ρήξη της απόφυσης, η σήψη και εν τέλει ο θάνατος του ασθενούς. Για να αποφευχθεί η ρήξη ή η περιτονίτιδα δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να χορηγηθούν στον ασθενή καθαρτικά ή υποκλύσματα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη σκωληκοειδίτιδα είναι ο Γενικός Χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με Γενικό Χειρουργό