Ψυχική διαταραχή

Ψυχική-διαταραχή-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για την ψυχική διαταραχή

Τι είναι η ψυχική διαταραχή

Ψυχική διαταραχή είναι ένα σύνολο συμπτωμάτων και ιδεών που δημιουργούν προβλήματα στην πορεία της σκέψης, στα συναισθήματα και στην συμπεριφορά των ανθρώπων. Η ψυχική διαταραχή απαντάται σε άτομα κάθε ηλικίας. Μπορεί να αναφέρεται σε καταστάσεις όπως κατάθλιψη, φοβία, κρίση πανικού, σχιζοφρένεια και αγχώδεις διαταραχές. Επίσης, σε άνοια, διαταραχή ύπνου, σεξουαλικές διαταραχές, διπολική διαταραχή, διαταραχή προσωπικότητας, αυτισμό.

Που οφείλεται η ψυχική διαταραχή

Η ψυχική διαταραχή οφείλεται σε διάφορους παράγοντες και επηρεάζεται από γενετικούς, βιοχημικούς, εγκεφαλικούς, περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς και κληρονομικούς παράγοντες. Οι ψυχικές διαταραχές από τις οποίες πάσχει κάποιος γίνονται αντιληπτές κάποια στιγμή από τον ίδιο, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται επιπλέον να λειτουργήσει φυσιολογικά.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η ψυχική διαταραχή

Η ψυχική διαταραχή εκδηλώνεται με σωματικά συμπτώματα αλλά και με αλλαγή στη συμπεριφορά του πάσχοντος ατόμου. Τα συνήθη συμπτώματα είναι:

•    Απώλεια μνήμης
•    Ψευδαισθήσεις
•    Συναισθηματική αστάθεια
•    Παραλήρημα
•    Ευερεθιστότητα και ένταση
•    Περίεργη συμπεριφορά
•    Ανικανότητα αντίληψης της πραγματικότητας

Τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν αιφνιδίως ή ο ασθενής να έχει δώσει δείγματα και στο παρελθόν. Είναι σημαντικό να διαγνωστεί εγκαίρως, ώστε να ληφθεί η κατάλληλη θεραπεία.

Πώς γίνεται η διάγνωση ψυχικής διαταραχής

Για τη διάγνωση των ψυχικών διαταραχών απαιτείται εξέταση του ατόμου από ειδικό ψυχίατρο και εκτίμηση των ψυχικών λειτουργιών του, των κοινωνικών και των γενετικών παραγόντων που το καθορίζουν.

Θεραπεία για την ψυχική διαταραχή

Πλέον, υπάρχουν αποτελεσματικοί τρόποι θεραπείας που βοηθούν τους πάσχοντες να αντιμετωπίσουν την πάθησή τους και να επανενταχθούν στην κοινωνία. Απαιτείται συνήθως φαρμακευτική αγωγή και ταυτόχρονη, ψυχοθεραπεία. Είναι σημαντικό η οικογένεια του πάσχοντος να είναι σε θέση να τον στηρίξει και να τον κατανοήσει, γι΄ αυτό συνιστάται να συμβουλεύονται κι εκείνοι έναν ψυχοθεραπευτή για να μπορούν να στηρίζουν σωστά τον ασθενή.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ψυχική διαταραχή είναι ο ψυχίατρος

Κλείστε ραντεβού με ψυχίατρο