Αυτισμός
Τι είναι ο αυτισμός
Ο αυτισμός είναι μία νευρο- αναπτυξιακή διαταραχή που απαντάται σε μικρά παιδιά έως τριών ετών και διαρκεί για ολόκληρη τη ζωή. Το πάσχον άτομο έχει μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία και περιορισμένη στερεότυπη συμπεριφορά.
Δες ακόμα: Αυτισμός: ποια είναι τα χαρακτηριστικά που δημιουργούν ανησυχία
Δυσκολεύεται να αναπτύξει ψυχολογικές δεξιότητες και παρουσιάζει αποκλίσεις στη συμπεριφορά. Μαζί με τα πάσχον άτομο επηρεάζεται ουσιαστικά και η ζωή της οικογένειάς του. Οι διαταραχές που συνδέονται με τον αυτισμό είναι το σύνδρομο Άσπεργκερ και η εκτεταμένη διαταραχή ανάπτυξης.
Που οφείλεται
Οφείλεται κυρίως σε γενετικούς παράγοντες. Η γενετική του αυτισμού είναι περίπλοκη και δεν είναι σαφώς καθορισμένο αν προέρχεται από μεταλλάξεις ή από συνδυασμούς συγκεκριμένων γενετικών παραλλαγών. Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν πως ο αυτισμός μπορεί να οφείλεται και σε περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η έκθεση σε βαρέα μέταλλα και φυτοφάρμακα ή τα εμβόλια της παιδικής ηλικίας. Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά κάτι τέτοιο.
Συμπτώματα
Ένα αυτιστικό άτομο δυσκολεύεται να αναπτύξει με φυσιολογικούς ρυθμούς τις συναισθηματικές και κοινωνικές του δεξιότητες. Η συμπεριφορά ενός παιδιού με διαταραχές αυτισμού είναι:
- Απουσία ή καθυστέρηση ομιλίας
- Ηχολαλία
- Συνυπάρχουσα νοητική καθυστέρηση
- Κατανόηση γραπτού ή προφορικού λόγου
- Απουσία οπτικής επαφής και μίμησης
- Αποφυγή στενής επαφής με ανθρώπους
- Αδυναμία ένταξης σε ομαδικό παιχνίδι
- Αποκλίνουσα διαπροσωπική ανάπτυξη
- Εμμονική ενασχόληση με αντικείμενα ή καταστάσεις
- Επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές
- Περιορισμένη φαντασία
- Πολλά αυτιστικά παιδιά διατηρούν υψηλά επίπεδα νοημοσύνης (άνω του φυσιολογικού)
- Αναισθησία στον πόνο και σε άλλα αισθητηριακά ερεθίσματα
- Επιθετική ή αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
Η κατάλληλη ειδικότητα
Ο κατάλληλος γιατρός για τον αυτισμό είναι ο Παιδοψυχολόγος
Διάγνωση
Η διάγνωση του αυτισμού γίνεται μέσω της αναγνώρισης των κλινικών συμπτωμάτων και μέσω της λήψης λεπτομερούς ιατρικού ιστορικού.
Πως αντιμετωπίζεται
Είναι μία κατάσταση η οποία δεν θεραπεύεται. Το αυτιστικό άτομο παραμένει έτσι για όλη του τη ζωή. Ωστόσο, η ποιότητα της ζωής του μπορεί να βελτιωθεί. Οι επιστήμονες ερευνούν τη δημιουργία ανταγωνιστών των ενδορφινών, ώστε να περιοριστεί το πλεόνασμα που παρατηρείται στα αυτιστικά παιδιά.
Η θεραπεία στοχεύει στον περιορισμό της αυτοκαταστροφικής συμπεριφοράς τους. Οι γονείς του αυτιστικού παιδιού θα πρέπει να ακολουθήσουν τις συμβουλές του ειδικού γιατρού από τα πρώτα κιόλας στάδια της ανάπτυξης του παιδιού. Καλό θα ήταν να επισκεφθούν και οι ίδιοι έναν ψυχολόγο, ώστε να μπορέσουν να μάθουν πώς θα βοηθήσουν το παιδί τους να ενταχθεί ομαλά στην κοινωνία και να αναπτύξει τις δεξιότητες που διαθέτει.
Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!