Πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας

Πολλαπλή σκλήρυνση-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για την πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας

Τι είναι η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας

Η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας πρόκειται για μία σοβαρή νόσο που προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα με χρόνιες συνέπειες. Ο ασθενής μέσα σε 10- 15 ημέρες καθίσταται ανίκανος να κάνει οποιαδήποτε εργασία. Μέσα σε 25 έτη ο ασθενής χάνει την ικανότητά του ακόμη και να περπατήσει. Η νόσος απαντάται σχετικώς συχνά και ιδιαιτέρως στις γυναίκες.

Η νόσος χωρίζεται σε διάφορες μορφές. Η καλοήθης χαρακτηρίζεται από πολλαπλά επεισόδια δυσλειτουργίας του νευρικού συστήματος και ακολουθούνται από πλήρη ανάρρωση. Η πρωτοπαθής χαρακτηρίζεται από γρήγορα απώλεια νευρολογικών λειτουργιών που επιδεινώνονται με το χρόνο. Η δευτεροπαθής χαρακτηρίζεται από σταδιακή αναπηρία πολλών κινητικών λειτουργιών.

Που οφείλεται η πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας

Τα αίτια της πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας δεν είναι σαφή. Οι επιστήμονες καταλήγουν ότι μάλλον πρόκειται για ένα αυτοάνοσο νόσημα, καθώς οι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι για τη νόσο ευθύνονται τα Τ- λεμφοκύτταρα που βλάπτουν τα νευρικά κύτταρα.

Συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας

Ο ασθενής αρχικώς χάνει την όρασή του. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα μπορεί να ανταποκριθεί σε υψηλές δόσεις κορτικοστεροειδών. Επιπλέον, παρατηρείται μυική αδυναμία, αδυναμία κίνησης των άκρων, κόπωση, αστάθεια βάδισης, υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις, ακράτεια και μεταβολές στη διάθεση.

Διάγνωση για την πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας

Η διάγνωση της νόσου γίνεται με καταγραφή των συμπτωμάτων του ασθενούς και λήψη λεπτομερούς ιστορικού.

Θεραπεία για την πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας

Για τη θεραπεία πολλαπλής σκλήρυνσης κατά πλάκας συνήθως χορηγούνται οι εξής ουσίες ιντερφερόνη Α, κορτικοστεροειδή, glatiramer, και ανά περίπτωση αντιχολινεργικά. Οι παραπάνω ουσίες βοηθούν στη μείωση του ποσοστού αναπηρίας. Η θεραπεία πάντως είναι συμπτωματική και ξεχωριστή για τον εκάστοτε ασθενή. Στον ασθενή συνιστάται να παραμένει ξεκούραστος, να ενθαρρύνεται να ακολουθεί ένα πρόγραμμα καθημερινή ήπιας άσκησης και φυσικά να παρέχεται τόσο στον ίδιο όσο και στην οικογένειά του ψυχολογική στήριξη.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τον πολλαπλή σκλήρυνση κατά πλάκας είναι ο Νευρολόγος

Κλείστε ραντεβού με Νευρολόγο