Ουρολοίμωξη

ouroloimwksi

Τι είναι η ουρολοίμωξη

Η ουρολοίμωξη αφορά και τα δύο φύλα και όλες τις ηλικίες. Το ουροποιητικό σύστημα χωρίζεται στο ανώτερο και στο κατώτερο ουροποιητικό.

Δες ακόμα: Κολπίτιδα: Το πιο συχνό πρόβλημα υγείας των γυναικών

Το ανώτερο ουροποιητικό σύστημα αποτελείται από τους νεφρούς και τους ουρητήρες (είναι τα <<σωληνάκια>> που μεταφέρουν τα ούρα από τους νεφρούς στην κύστη), ενώ το κατώτερο από την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.

Περίπου 170 έως 180 εκατομμύρια άνθρωποι νοσούν παγκοσμίως κάθε χρόνο από ουρολοιμώξεις.

Η συντριπτική πλειονότητα των λοιμώξεων (ποσοστό 90%) αφορούν την ουροδόχο κύστη, ενώ το υπόλοιπο 10% αφορούν τον νεφρό (προκαλούν τις επονομαζόμενες πυελονεφρίτιδες).

Τα τρία τέταρτα είναι σποραδικές, ενώ το υπόλοιπο ένα τέταρτο είναι υποτροπιάζουσες και σχετίζονται με κάποια άλλη παθολογία ή ανατομική ανωμαλία του ουροποιητικού.

Στη βρεφική και νηπιακή ηλικία είναι συχνότερες στα αγόρια, ενώ στη νεανική ηλικία είναι πιο συχνές στα κορίτσια, πιθανώς λόγω της κοντής ουρήθρας.

Κατά την παραγωγική ηλικία, οι ουρολοιμώξεις είναι πιο συχνές στις γυναίκες. Υπολογίζεται μάλιστα ότι 1 στις 5 γυναίκες θα πάθει ουρολοίμωξη τουλάχιστον μια φορά στη ζωή της.

Στους νεαρούς άνδρες είναι σπάνιες και σχεδόν πάντα σχετίζονται με τη λοίμωξη του προστάτη ή λειτουργικές – ανατομικές ανωμαλίες.

Στην τρίτη ηλικία, άνδρες και γυναίκες έχουν τις ίδιες πιθανότητες για συμπτωματική ή ασυμπτωματική βακτηριουρία, λόγω της λίμνασης των ούρων (υπερτροφία προστάτη) ή της ατροφίας του επιθηλίου του κόλπου, άρα και της μειωμένης άμυνας που προσφέρει το επιθήλιο.

Που οφείλεται η ουρολοίμωξη

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μικροοργανισμοί εισβάλλουν στο ουροποιητικό από την ουρήθρα.

Στις γυναίκες κυρίως αφορούν μικρόβια που βρίσκονται στον κόλπο και στον πρωκτό και ακολουθούν ανοδική πορεία προς την ουροδόχο κύστη λόγω της ανατομικής κατασκευής της ουρήθρας.

Σπάνια, σε ασθενείς με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα (ανοσοκατασταλμένους), τα μικρόβια προέρχονται από άλλες εστίες λοιμώξεων και φθάνουν στο ουροποιητικό σύστημα μέσω του αίματος (αιματογενής οδός).

Όταν η ουρολοίμωξη παρουσιάζεται σε ασθενείς με λειτουργικές ή ανατομικές ανωμαλίες αποκαλείται επιλεγμένη ουρολοίμωξη και είναι υψηλού κινδύνου για υποτροπές, νεφρική βλάβη, ακόμα και για σήψη που μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Τέτοιες καταστάσεις είναι η νεφρολιθίαση, τα στενώματα της ουρήθρας ή του ουρητήρα, η λιθίαση της κύστης, η κυστεοουρητηρική παλινδρόμηση (τα ούρα επιστρέφουν από την κύστη στον ουρητήρα), οι ανατομικές ανωμαλίες των νεφρών, η νευρογενής κύστη, ο σακχαρώδης διαβήτης, η ύπαρξη ουροκαθετήρα και ο καρκίνος του ουροποιητικού.

Η συντριπτική πλειονότητα των ουρολοιμώξεων (ποσοστό 80%-90%) προκαλείται από το κολοβακτηρίδιο (Escherichia Coli) που υπάρχει κυρίως στο έντερο.

Σε ποσοστό 10% μπορεί να οφείλεται σε σταφυλόκοκκο, κυρίως το καλοκαίρι. Σπανιότερα οφείλεται σε μικρόβια όπως η κλεμπσιέλλα, ο πρωτέας κ.α. και αφορά υποτροπές ή επιλεγμένες νοσοκομειακές λοιμώξεις.

kustitida

Ειδη ουρολοίμωξης

Οι ουρολοιμώξεις χωρίζονται σε τέσσερις κύριες κατηγορίες: σε αυτές που προκαλούνται από βακτήρια και δεν προκαλούν συμπτώματα ( ασυμπτωματική βακτηριουρία), στην κυστίτιδα, στην οξεία πυελονεφρίτιδα λοίμωξη του νεφρού) και στις ουρολοιμώξεις που υποτροπιάζουν.

1.    Ασυμπτωματική βακτηριουρία. Η καλλιέργεια ούρων για τον εντοπισμό βακτηρίων βγαίνει θετική, αλλά ο ασθενής δεν εκδηλώνει συμπτώματα. Στους υγιείς ανθρώπους δεν χρειάζεται θεραπεία. Ωστόσο, πρέπει να υποβάλλονται σε αγωγή όσοι πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, πολυκυστικούς νεφρούς ανατομικές ή λειτουργικές διαταραχές του ουροποιητικού συστήματος, καθώς και οι ασθενείς που προετοιμάζονται για ουρολογική χειρουργική επέμβαση.

2.    Κυστίτιδα. Είναι συχνή στις γυναίκες. Εμφανίζεται με πόνο χαμηλά στην κοιλιά (στο υπογάστριο), ενοχλήματα κατά την ούρηση (πόνος,τσούξιμο, αίσθημα βάρους κατά την ούρηση), συχνουρία, δυσοσμία ούρων, αιματουρία (αίμα στα ούρα) και σπάνια πυρετό. Η διάγνωση γίνεται με τις κλασσικές εξετάσεις ούρων (τη γενική και την καλλιέργεια ούρων). Η θεραπεία είναι λήψη αντιβιοτικής αγωγής επί τέσσερις ημέρες σε συνδυασμό με αυξημένη πρόσληψη υγρών από το στόμα.

3.    Οξεία πυελονεφρίτιδα. Είναι η λοίμωξη του νεφρού. Εμφανίζεται με πόνο στη μέση ή/και στην κοιλιά, υψηλό πυρετό με ρίγος, ενοχλήματα κατά την ούρηση και, λιγότερο συχνά, ναυτία και εμετούς. Η διάγνωση γίνεται με την καλλιέργεια ούρων, ενώ απαραίτητο είναι και ένα υπερηχογράφημα νεφρών για να εντοπιστεί τυχόν διάταση της πυέλου και του ουρητήρα με παρουσία πύου (πυονέφρωση). Σε περιπτώσεις όπου ο υψηλός πυρετός επιμένει παρά την αντιβίωση, πρέπει να γίνει και αξονική τομογραφία για τον αποκλεισμό αποστήματος μέσα στο νεφρό. Η θεραπεία είναι η άμεση έναρξη ενδοφλέβιας αντιβιοτικής αγωγής, με αντιβιοτικό φάρμακο ευρέος φάσματος, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση ουροκαθετήρα.

4.    Υποτροπιάζουσες λοιμώξεις. Υποτροπιάζουσες χαρακτηρίζονται οι ουρολοιμώξεις όταν συμβαίνουν δύο ή περισσότερα επεισόδια τους τελευταίους 6 μήνες ή τρία ή περισσότερα επεισόδια τους τελευταίους 12 μήνες. Εκδηλώνονται σε ασθενείς με ανατομικές ή λειτουργικές ανωμαλίες του ουροποιητικού. Η θεραπεία είναι μεγάλης χρονικής διάρκειας και εξατομικεύεται ανάλογα με το αίτιο.

Πρόληψη κατά της ουρολοίμωξης

Μεγάλη σημασία κατά της ουρολοίμωξης έχει η λήψη ικανοποιητικής ποσότητας υγρών καθημερινά και ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες.

Επίσης, η ούρηση πρέπει να γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα πριν η κύστη υπερδιαταθεί.

Ο καθαρισμός της γεννητικής περιοχής πρέπει να γίνεται από εμπρός προς τα πίσω, για να μη μεταφέρονται στην ουρήθρα τα μικρόβια της περιπρωκτικής περιοχής.

Τέλος, πρέπει να κενώνεται η ουροδόχος κύστη αμέσως έπειτα από σεξουαλική επαφή.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ουρολοίμωξη είναι ο Ουρολόγος – Ανδρολόγος και ο Γυναικολόγος