Σκολίωση

Σκολίωση- τι είναι

Πληροφορίες για την σκολίωση

Τι είναι η σκολίωση

Σκολίωση είναι το μεγαλύτερο των 11 μοιρών κύρτωμα της σπονδυλικής στήλης με ταυτόχρονη στροφή των σπονδύλων από τη μέση ανατομική θέση του φυσιολογικού σπονδυλικού άξονα. Η ιδιοπαθής σκολίωση μπορεί να εμφανιστεί είτε στη νηπιακή ηλικία είτε στην παιδική είτε στην εφηβική. Αν και υπάρχουν παθολογικές καταστάσεις που προκαλούν σκολίωση, η ακριβής αιτία στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι σαφής. Η σκολίωση απαντάται συχνότερα σε κορίτσια.

Πού οφείλεται η σκολίωση

Η σκολίωση μπορεί να οφείλεται σε ορμονικές, μεταβολικές, νευρομυϊκές, αναπτυξιακές ή γενετικές ανωμαλίες. Οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης που έχουν καταγραφεί είναι αγνώστου αιτιολογίας, γι’ αυτό και περιγράφονται ως ιδιοπαθής σκολίωση. Η σκολίωση αποτελεί συχνό πρόβλημα στις νεαρές ηλικίες, αλλά απαντάται συχνά και στους ενήλικες. Στους ενήλικες συνήθως πρόκειται για σκολίωση που δεν διαγνώστηκε εγκαίρως στην παιδική ηλικία.

Συμπτώματα που εκδηλώνει η σκολίωση

Η ιδιοπαθής σκολίωση προκαλεί παραμόρφωση της σπονδυλικής στήλης. Οι περιπτώσεις που ο ασθενής μπορεί να εκδηλώσει πόνο είναι σπάνιες. Η σκολίωση προκαλεί αλλαγή του σχήματος του σώματος, ενώ η διάγνωσή της γίνεται αν ο γιατρός διαπιστώσει κάποια από τα παρακάτω: προπέτεια της ωμοπλάτης, προπέτεια των πλευρών από τη μία πλευρά, ασυμμετρία μέσης, ο ένας γοφός ψηλότερα από τον άλλο, ο ένας ώμος ψηλότερα από τον άλλο.

Πώς γίνεται η διάγνωση για τη σκολίωση

Οι γονείς του πάσχοντος παιδιού είναι συνήθως εκείνοι που αντιλαμβάνονται πρώτοι την παραμόρφωση του σκελετού του. Η πάθηση δεν έχει άλλα συμπτώματα, πέραν της παραμόρφωσης αυτής, γεγονός το οποίο καθιστά συνήθως καθυστερημένη τη διάγνωσή της. Σε σπάνιες περιπτώσεις έχει αναφερθεί και ο πόνος ως σύμπτωμα της σκολίωσης. Η διάγνωση της νόσου γίνεται με κλινική εξέταση.

Συνήθως ο γιατρός ζητά από το παιδί να κάμψει τον κορμό του μπροστά με τα γόνατα τεντωμένα, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει απόκλιση και στροφή στους σπονδύλους. Για τη διάγνωση απαιτείται η λήψη ακτινογραφίας της σπονδυλικής στήλης. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί ο γιατρός να ζητήσει και μαγνητική τομογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται η σκολίωση

Γενικότερα, οι περισσότερες περιπτώσεις σκολίωσης δεν χρειάζονται καμία θεραπεία. Η θεραπεία της νόσου εξαρτάται από το είδος της σκολίωσης, το βαθμό της, τη θέση της και τον τύπο της. Σε κάθε περίπτωση ο ασθενής θα πρέπει να παρακολουθείται τακτικά από τον γιατρό.

Ο γιατρός αναλόγως του περιστατικού μπορεί να προτείνει είτε συντηρητική θεραπεία με φυσιοθεραπεία και τακτική παρακολούθηση είτε εφαρμογή κηδεμόνα, ώστε να μην επιδεινωθεί το κύρτωμα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση για τη διόρθωση της σκολίωσης. Ο ασθενής μπορεί συνήθως να επιστρέψει στην καθημερινότητά του μετά από μία τέτοια επέμβαση μετά από έναν περίπου μήνα.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τη σκολίωση είναι ο ορθοπαιδικός και ο ορθοπαιδικός χειρουργός

Κλείστε ραντεβού με ορθοπαιδικό

Κλείστε ραντεβού με ορθοπαιδικό χειρουργό