Πεπτικό έλκος

πεπτικό έλκος- δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Πληροφορίες για το πεπτικό έλκος

Τι είναι το πεπτικό έλκος

Το πεπτικό έλκος πρόκειται για σοβαρή βλάβη του ιστού του εσωτερικού τοιχώματος του στομάχου ή του λεπτού εντέρου. Υπεύθυνα γι’ αυτό είναι τα όξινα πεπτικά υγρά. Το έλκος στομάχου απαντάται συχνότερα σε γυναίκες άνω των 50 ετών, ενώ το έλκος στο έντερο τους άνδρες μεταξύ 20- 50 ετών.

Που οφείλεται το πεπτικό έλκος

Το πεπτικό έλκος οφείλεται σε προηγούμενη λοίμωξη από ελικοβακτηρίδιο, σε χρόνια λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, σε καταχρήσεις όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ, σε έντονο άγχος και στρες.

Συμπτώματα του πεπτικού έλκους

Τα συμπτώματα δεν απαντώνται σε όλους τους ασθενείς. Όταν υπάρχουν εκδηλώνονται με δυσπεψία, καύσο, κοιλιακό άλγος, αίσθημα κορεσμού, πόνο που αντανακλάται στην πλάτη, σιελόρροια, ναυτία, έμετοι, σκουρόχρωμα κόπρανα και ανεξήγητη απώλεια βάρους.

Διάγνωση για το πεπτικό έλκος

Η διάγνωση γίνεται μέσω αιματολογικών εξετάσεων, λήψης ακτινογραφίας και γαστροσκόπησης. Η ενδοσκόπηση θα επιτρέψει την άμεση επισκόπηση του βλεννογόνου. Θα πρέπει να διαπιστωθεί μέσω ενός τεστ αναπνοής αν ο ασθενής έχει προσβληθεί από ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.

Θεραπεία πεπτικού έλκους

Το πεπτικό έλκος θεραπεύεται αναλόγως του αιτίου και των εκάστοτε συμπτωμάτων. Η θεραπευτική αγωγή περιλαμβάνει αντιβιοτική αγωγή για την αντιμετώπιση των βακτηριδίων. Σε ασθενείς που η νόσος προκλήθηκε από τη λήψη κάποιων φαρμάκων συστήνεται η διακοπή λήψης αυτών και η αντικατάστασή τους με άλλα. Η χειρουργική επέμβαση συνιστάται σε περιπτώσεις ακατάσχετης αιμορραγίας ή διάτρησης.

Πρόληψη κατά του πεπτικού έλκους

Για την πρόληψη του πεπτικού έλκους συνιστάται η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής, η διακοπή των καταχρήσεων κάθε είδους, καθώς και η αποφυγή του έντονου στρες. Ενημερώνετε πάντα το γιατρό σας για ύπαρξη ιστορικού με έλκος.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για το πεπτικό έλκος είναι ο Γαστρεντερολόγος

Κλείστε ραντεβού με Γαστρεντερολόγο