Οσφυαλγία

Οσφυαλγία-δείτε πώς αντιμετωπίζεται!

Τι είναι η οσφυαλγία

Οσφυαλγία ή αλλιώς λουμπάγκο είναι μία επώδυνη ενόχληση στη μέση, στην κατώτερη περιοχή της σπονδυλικής στήλης. Ενδεικτικά της συχνότητάς του είναι ότι 4 στους 5 ανθρώπους θα ταλαιπωρηθούν κάποια στιγμή στη ζωή τους από οσφυαλγία.

Δες ακόμα: Σπονδυλική στένωση: όσα πρέπει να γνωρίζεις

Η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε οξεία ή σε χρόνια μορφή, ενώ απαντάται συχνότερα σε γυναίκες. Υπάρχουν συνήθειες που μπορεί να πυροδοτήσουν μία έκρηξη της εν λόγω ασθένειας, όπως η παχυσαρκία, η καθιστική ζωή και το χρόνιο στρες.

Που οφείλεται η οσφυαλγία

Η οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται σε διάφορους παράγοντες. Είτε σε κάποιο μυικό τραυματισμό είτε σε τραυματισμό των ασθρώσεων και των αρθρικών θυλάκων είτε στην παχυσαρκία και στον ανθυγιεινό τρόπο ζωής είτε σε κύηση, σε οστεοαρθρίτιδα, σε δισκοκήλη, σε οστεοπόρωση, σε άρση υπερβολικού βάρους, σε έλλειψη σωματικής άσκησης, ακόμη και σε υποτροπιάζουσες λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος. Σημαντικό ρόλο παίζουν το φύλο, η ηλικία, το είδος της εργασίας του ασθενούς κ.ά.

Συμπτώματα της οσφυαλγίας

Η οσφυαλγία εμφανίζεται με έντονο πόνο στην πλάτη και διαρκεί από 2 έως 15 ημέρες. Συχνά παρατηρείται και τράβηγμα των μυών, το οποίο πυροδοτείται με κάθε απότομη κίνηση.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την οσφυαλγία είναι ο Ορθοπαιδικός – Ορθοπαιδικός Χειρουργός

Διάγνωση για την οσφυαλγία

Ο θεράπων ιατρός θα λάβει αρχικώς ένα λεπτομερές ιστορικό του ασθενούς και θα καταγράψει τυχόν κληρονομικότητα της πάθησης της οσφυαλγίας στην οικογένεια.

Εν συνεχεία, αναλόγως της συμπτωματολογίας θα προτείνει μία σειρά εξετάσεων, όπως ακτινογραφία, αξονική και μαγνητική τομογραφία, σπινθηρογράφημα ή ηλεκτρομυογράφημα, για να εξακριβωθεί η μετάδοση των ερεθισμάτων κατά μήκος των νεύρων.

Είναι σημαντικό αν ο πόνος αντανακλά σε κάποιο πόδι ο ασθενής να ειδοποιήσει αμέσως το γιατρό του.

Θεραπεία για την οσφυαλγία

Η θεραπεία της οσφυαλγίας θα εξαρτηθεί από τη διάγνωση του αιτίου που τη δημιούργησε. Μεταξύ άλλων συνιστάται κατά περίπτωση η λήψη αναλγητικών, μυοχαλαρωτικών, η κινησιοθεραπεία και η φυσιοθεραπεία, η ξεκούραση, η λήψη αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, οι ενέσεις κορτιζόνης και αν κριθεί απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.

Ο ασθενής από μόνος το μπορεί να κάνει κάποια πράγματα για να ανακουφιστεί από τον πόνο, όπως να αποφεύγει κινήσεις που επιβαρύνουν τη μέση, να μη σηκώνει βάρη, να εφαρμόζει ζεστά επιθέματα στην περιοχή της βλάβης.

Πρόληψη κατά της οσφυαλγίας

Ο υγιεινός τρόπος ζωής, η αποφυγή των καταχρήσεων και η τακτική άσκηση φαίνεται πως είναι ο μοναδικός τρόπος να προλάβει κανείς την εμφάνιση της οσφυαλγίας. Μια καλή λύση είναι το κολύμπι, το οποίο γυμνάζει όλα τα μέρη του σώματος ή και το περπάτημα. Είναι βασικό για την καλή υγεία του οργανισμού να διατηρούμε σταθερό και χαμηλό το σωματικό μας βάρος.

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΟΡΘΟΠΑΙΔΙΚΟ