Παράνοια

παρανοια

Τι είναι η παράνοια

Η παράνοια πρόκειται για μία ψυχολογική διαταραχή κατά την οποία ο ασθενής έχει παραισθήσεις καταδίωξης, παραισθησιακή ζήλια ή έντονες κρίσεις δυσπιστίας. Απαντάται συνήθως σε άτομα της μέσης ηλικίας και είναι χρόνια.

Δες ακόμα: Τι είναι η σχιζοφρένεια;

Που οφείλεται η παράνοια

Η παράνοια δε φαίνεται να οφείλεται σε κάποια οργανική πάθηση του εγκεφάλου. Ωστόσο, απαντάται συχνά σε μέλη οικογένειας όπου υπάρχει ήδη κάποιος άλλος με κάποια ψυχολογική πάθηση, οπότε μάλλον η νόσος έχει κληρονομικό χαρακτήρα.

Συμπτώματα

Ο πάσχων μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα έντονης οργής που συχνά οδηγεί σε άσκηση βίας, αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά που προκαλεί θυμό στον άλλο, παράλογες υποψίες σε σχέση με άλλους ανθρώπους που συνοδεύονται από θυμό, μίσος, οργή, άρνηση να αντιληφθούν την υπερβολή τους, αδυναμία να συγχωρήσουν ή να ξεχάσουν κάποιον τσακωμό, αδυναμία παραμονής σε κατάσταση ηρεμίας. Μπορεί να συνοδεύεται από συμπτώματα σχιζοφρένειας, όπως παραισθήσεις και ασυναρτησία.

Διάγνωση

Η διάγνωση για την παράνοια γίνεται δύσκολα, καθώς τις περισσότερες φορές ο ασθενής αρνείται να συνεργαστεί με το γιατρό, αλλά και με τους ίδιους τους συγγενείς του που επιθυμούν να επισκεφθεί έναν γιατρό, και τους αντιμετωπίζει με δυσπιστία.

Δες ακόμα: Τι είναι η κατάθλιψη;

Πώς αντιμετωπίζεται η παράνοια

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί μόνιμη και σίγουρη θεραπεία της παράνοιας. Οι υφιστάμενες θεραπείες εστιάζουν στον κατευνασμό των συναισθημάτων του ασθενούς και στην προσπάθεια να μάθει να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματά του και εν τέλει τον θυμό του. Ενίοτε, χορηγούνται φάρμακα με αγχολυτική, ηρεμιστική ή αντιψυχωσική δράση. Η θεραπεία τείνει να καθυστερεί, διότι οι ίδιοι οι ασθενείς αρνούνται να δεχθούν να καταπολεμήσουν τις υποψίες τους, και είναι δύσπιστοι απέναντι σε κάθε ιατρική προσπάθεια.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την παράνοια είναι ο Ψυχίατρος

Κλείστε ραντεβού με Ψυχίατρο