Οζώδης πολυαρτηρίτιδα

ozodis polyartiritida

Τι είναι η οζώδης πολυαρτηρίτιδα

Η οζώδης πολυαρτηρίτιδα είναι μία σπάνια και συχνά θανατηφόρα ασθένεια. Αποτελεί μια μορφή αγγειίτιδας των μικρών και μεσαίων μυικών αρτηριών. Το αγγειακό τοίχωμα προσβάλλεται συνήθως τοπικά. Η νόσος προσβάλλει τα νεφρά, τις αρθρώσεις, τους μυς, τα περιφερικά νεύρα και το δέρμα. Οι εκδηλώσεις της νόσου ποικίλουν, από καλοήθεις δερματικές αλλοιώσεις μέχρι πιο σοβαρές.

Δες ακόμα: Τι είναι η νεφραγγειακή υπέρταση και η στένωση νεφρικής αρτηρίας;

Το αρτηριακό τοίχωμα που έχει υποστεί τη φλεγμονή γίνεται πιο αδύναμο και με την πίεση που ασκεί η ροή του αίματος σχηματίζονται μικρά ανευρύσματα που στην αγγειογραφία φαίνονται σαν όζοι.

Η νόσος αυτή εντοπίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο, αλλά πιθανόν να είναι συχνότερη στην Τουρκία. Οι άνδρες δείχνουν να πλήττονται πιο συχνά, και η ηλικία την οποία προτιμά περισσότερο η νόσος είναι κυρίως μεταξύ 40-60 ετών, αν και έχει εμφανιστεί και σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας από 9 έως 11 ετών.

Αίτια της οζώδους πολυαρτηρίτιδας

Τα αίτια της οζώδους πολυαρτηρίτιδας δεν είναι ακριβή. Συχνά ενοχοποιούνται λοιμώδεις παράγοντες, όπως η ηπατίτιδα Α, Β και C, η μελιοείδωση (λοιμώδης νόσος των τρωκτικών).

Συμπτώματα της οζώδους πολυαρτηρίτιδας

Τα κύρια συμπτώματα που συνδέονται με την οζώδη πολυαρτηρίτιδα είναι ο πυρετός, το κοιλιακό άλγος, η κακουχία, η απώλεια βάρους, η ανορεξία, οι επώδυνες κόκκινες δερματικές αλλοιώσεις, ο πόνος στους μύες, στις αρθρώσεις και στους όρχεις των αγοριών. Το παιδί που νοσεί εμφανίζει συμπτώματα όπως κούραση, λήθαργο, απώλεια βάρους και επίμονο πυρετό, και συνήθως η διάγνωση γίνεται με τη μέθοδο του αποκλεισμού όλων των άλλων περιπτώσεων.

Όταν η νόσος προσβάλλει τα νεφρά παρατηρείται αιματουρία, λεύκωμα και αυξημένη πίεση στο αίμα. Η προσβολή του εντέρου προκαλεί κοιλιακό άλγος και δυσφορία, καθώς και δυσκολία στην απορρόφηση των τροφών. Οι κλινικές εξετάσεις αίματος δείχνουν αυξημένους τους δείκτες φλεγμονής στο αίμα, καθώς και αναιμία.

Διάγνωση για την οζώδη πολυαρτηρίτιδα

Η διάγνωση επιβεβαιώνεται με την εμφάνιση στενώσεων και ανευρυσμάτων στην αγγειογραφία. Ωστόσο, αν δεν υπάρχουν εμφανείς βλάβες, η οζώδης πολυαρτηρίτιδα εντοπίζεται μόνο με δερματική ή νεφρική βιοψία.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για τους οζώδους πολυαρτηρίτιδας είναι ο ρευματολόγος

Κλείστε ραντεβού με ρευματολόγο