Ηπατίτιδα Α

Ηπατίτιδα-Α-δείτε πώς αντιμετωπίζεται

Τι είναι η ηπατίτιδα Α

Η ηπατίτιδα Α είναι η λιγότερο επικίνδυνη σε σχέση με τις υπόλοιπες μορφές της λόγω του ότι θεραπεύεται τις περισσότερες φορές άμεσα από τον ίδιο τον οργανισμό και σε λίγες περιπτώσεις εμφανίζει επιπλοκές. Ο ιός που προσβάλει τον οργανισμό είναι ο ιός της ηπατίτιδας Α και εμφανίζεται κάθε χρόνο σε 1,500,000 ανθρώπους παγκοσμίως.

Δες ακόμα: 5 ΣΜΝ που μάλλον δεν ήξερες ότι υπάρχουν

Πώς μεταδίδεται η ηπατίτιδα Α

Ο ιός της ηπατίτιδας Α μεταδίδεται με:

  • Την κοπρανο-στοματική επαφή. Δηλαδή με κάποιον τρόπο ο ασθενής που έχει τον ιό της ηπατίτιδας Α στα κόπρανά του μεταφέρει με τα χέρια του τα μικρόβια αυτά που μπορεί να μολύνουν τροφές, νερό, σκεύη επιφάνειες κ.τ.λ. και στη συνέχεια κάποιος άλλος μπορεί να νοσήσει σε περίπτωση που τα μικρόβια αυτά μεταφερθούν στο στόμα του
  • Το αίμα
  • Τη σεξουαλική επαφή ατόμου που νοσεί με υγιές άτομο

Συμπτώματα της ηπατίτιδας Α

Η ηπατίτιδα Α είναι η πιο ήπιας μορφής ηπατίτιδα και συνήθως ανάμεσα σε άλλα συμπτώματα εμφανίζει και τα εξής: πόνος στις αρθρώσεις των άκρων, έντονο αίσθημα κόπωσης, τάση προς εμετό, πυρετός, μειωμένη όρεξη για φαγητό, διάρροια, εμφάνιση ίκτερου (κιτρινωπό χρώμα στο δέρμα), αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων.

Η κατάλληλη ειδικότητα

Ο κατάλληλος γιατρός για την ηπατίτιδα Α είναι ο Αιματολόγος

Διάγνωση της ηπατίτιδας Α

Η διάγνωση της ηπατίτιδας Α γίνεται με αιματολογική εξέταση που ανιχνεύει εάν στο αίμα υπάρχουν ειδικά αντισώματα του ιού τα λεγόμενα IgM αντισώματα. Η εξέταση αυτή ονομάζεται Αnti HAV IgM.

Θεραπεία για την ηπατίτιδα Α

Δεν υπάρχει ειδική φαρμακευτική αγωγή για τη θεραπεία της ηπατίτιδας Α. Συνήθως τα συμπτώματα υποχωρούν από μόνα τους με ξεκούραση και σωστή διατροφή. Σε περίπτωση που υπάρξει επιδύνωση του ασθενούς απαιτείται η μεταφορά του στο νοσοκομείο.

Πρόληψη κατά της ηπατίτιδας Α

Για την πρόληψη της νόσου απαιτείται:

  • Σωστή τήρηση των κανόνων υγιεινής
  • Πλύσιμο χεριών πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτα
  • Σε περιοχές που υπάρχουν πολλά κρούσματα αποφυγή νερού βρύσης, φρούτων και λαχανικών.
  • Εμβολιασμός για την πρόληψη της ηπατίτιδας Α

Ενδιαφέρεσαι να μάθεις περισσότερα για την περίπτωσή σου;
Επισκέψου καλύτερα έναν ειδικό!

ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΣΟΥ ΑΙΜΑΤΟΛΟΓΟ